Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi - Uzay Bilimi

Astronomi - Uzay Bilimi Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Yaşanabilir bölgede bir Süper Dünya keşfedildi

Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Şubat 2024, 00:41   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yaşanabilir bölgede bir Süper Dünya keşfedildi

Yaşanabilir bölgede bir Süper Dünya keşfedildi

Bir yılın 19 ay sürmesini ister miydiniz? Yeni keşfedilen ve yaşanabilir bölgede yer alan Süper Dünya’ya taşınmak mümkün olursa, 1 yıllık yaşam döngümüz sadece 19 ay sürecek.




Dünyadaki yaşamdan sıkılıp “Başka gezegenlerde yaşanabilir mi?” sorusu soranlar için umut verici gelişmeler oluyor. Gökbilimciler, yaklaşık 137 ışıkyılı uzaklıkta bir ötegezegen keşfetti. Bulunan yeni Süper Dünya, M-cüce (kırmızı cüce) yıldızın yörüngesinde dönüyor. TOI-715b olarak adlandırılan gezegen, Dünya'nın yaklaşık 1,55 katı büyüklüğünde. Daha da ilgi çekici olan detay şu ki, bu Süper Dünya, yıldızın yaşanabilir bölgesinin içinde yer alıyor. Sistemde başka bir gezegen adayı daha var. Bu gezegen adayının ise Dünya büyüklüğünde olduğu ve eğer doğrulanırsa, şu ana kadar keşfedilen en küçük yaşanabilir bölge olacağı söyleniyor.


Yaşanabilir bölgede yer alan Süper Dünya gezegeni: TOI-715
1,55 Dünya yarıçaplı olan ve yaşanabilir bölgede yer alan gezegen, TOI-715 olarak isimlendiriliyor. Bu gezegen, Güneşimizin kütlesinin yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde. Başka bir deyişle, güneş yarıçapının yaklaşık dörtte biri kadar büyüklüğe sahip. Cüce yıldızın etrafında bir yörüngede dönen gezegen, yıldıza yakın konumda bulunuyor ve cüce yıldızın etrafındaki bir turunu tamamlaması yalnızca 19 gün sürüyor. Kırmızı cüceler Güneş'ten çok daha sönük olduğundan, bu Süper Dünya yıldızın yaşanabilir bölgesinde konumlanıyor.


Yeni keşfedilen Süper Dünya ile ilgili, İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimlerinde yayınlanan yeni araştırmanın başyazarı, Birmingham Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu'ndan Georgina Dransfield. Yaşanabilir bölgede yer alan gezegenin adı ise "Eliptik Güney Kutbu yakınında bir M4 yıldızı olan TOI-715'in barındırdığı 1,55 Dünya yarıçaplı yaşanabilir bölge gezegeni."


Yıldız çevresinde yaşanabilir bölge nedir?
Bilim insanları bir süredir Dünya dışında yaşama ortamı sunan gezegenlere dair araştırmalar sürdürüyor. Bazen de astronomlar başka çalışmalar kapsamında keşifler yapıyor. "Yaşanabilir bölge" ise bir yıldızın etrafında, Dünya benzeri bir gezegenin yüzeyinde suyun bulunabileceği bölge olarak tanımlanıyor. Soğuk, düşük kütleli yıldızların etrafındaki iyimser ve korunaklı yaşanabilir bölge sınırlarını gösteriyor. Bir yıldızın çevresindeki yaşanabilir bölgede bulunan Süper Dünya’ya ait keşifler her seferinde heyecan yaratıyor. Jüpiter gibi su ve yaşam barındırma olasılığı sıfır olan gezegenlerden daha çok ilgi çekici bulunuyor.


Dış gezegen nedir?
Güneş sistemimizin ötesinde yer alan herhangi türde bir gezegene dışgezegen veya ötegezegen adı veriliyor. Çoğu diğer yıldızların yörüngesinde bulunuyor ancak başıboş gezegenler olarak adlandırılıyorlar, serbest yüzen ötegezegenler galaktik merkezin yörüngesinde dönüyorlar ve herhangi bir yıldıza bağlı değiller. Şu ana kadar keşfedilen dış gezegenlerin çoğu galaksimiz Samanyolu'nun nispeten küçük bir bölgesinde bulunuyor. NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu'ndan yapılan gözlemler sayesinde, galakside yıldızlardan daha fazla gezegen bulunduğunu biliyoruz.


Dış gezegenler güneş sistemimizdeki gezegenlere benzer elementlerden oluşuyor ancak bu elementlerin karışımları farklı olabiliyor. Bazı gezegenlerde su veya buz hakimken, diğerlerinde demir veya karbon hakim olabiliyor. Erimiş denizlerle kaplı lav dünyalarını, Strafor yoğunluğundaki kabarık gezegenleri ve hala yıldızlarının etrafında dönen gezegenlerin yoğun çekirdekleri belirlenmiş durumda. Dış gezegenlerin boyutlarını (çaplarını) ve kütlelerini (ağırlıklarını) ölçerek, çok kayalıklardan (Dünya ve Venüs gibi) çok gaz bakımından zengin (Jüpiter ve Satürn gibi) kadar değişen bileşimleri görebiliyoruz.


Teleskopla görmek mümkün mü?
Yeni keşfedilen dış gezegeni astronomi meraklıları ne yazık ki gözlemleme şansına sahip değil. İlk ötegezegenler 1990'larda keşfedildi ve o zamandan bu yana çeşitli tespit yöntemleri kullanarak binlercesi belirlendi. Gökbilimcilerin Satürn'ü Dünya'dan bir teleskopla görebileceği gibi, bir dış gezegeni teleskopları aracılığıyla görmesi oldukça nadir. Buna doğrudan görüntüleme deniyor ve bu şekilde yalnızca bir avuç ötegezegen bulunmuş. Uzaya kaldırılan robotik teleskopların sayısını ve gözlem gücünü artırdıkça bu sayının on yıl içinde on binlere çıkabileceği öngörülüyor.


Dünya uzaydan çok güzel!
Uzay yolcularının çektiği fotoğraflarla birlikte uydu görüntüleri de her zaman merak konusu. NASA, dünyanın büyüleyici güzelliklerini uzaydan çekilmiş fotoğraflarını zaman zaman paylaşıyor. Dağ akarsuları, kasırgalar ve okyanusların uzaydan görüntüleri harikulade...





[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, bölgede, dünya, keşfedildi, süper, yaşanabilir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 06:23.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.