Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Atatürk Köşesi

Atatürk Köşesi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e ithaf ettiğimiz bölümümüz.


Atatürk’ün 19. Tümen Komutanlığına Atanması

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e ithaf ettiğimiz bölümümüz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Temmuz 2022, 16:12   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Atatürk’ün 19. Tümen Komutanlığına Atanması

Atatürk’ün 19. Tümen Komutanlığına Atanması

Atatürk’ün 19. Tümen Komutanlığı’na Atanması


Mustafa Kemal, Sofya’da ataşemiliter iken 28 Temmuz 1914’de Birinci Dünya Savaşı başladı. O, bu savaşın gelişimini yakından takip ediyor ve Osmanlı Devleti’nin bu savaşa katılmakta acele ettiğini belirtiyordu. Daha savaşın başlangıcında, Almanya ve yandaşlarının yenileceği inancını çevresindekilere ve üstlerine açıkça söylüyordu. Ülkesinin bir ateş çemberi içinde kalması Mustafa Kemal’i hem üzüyor, hem de rahatsız ediyordu. Bu sebeple O, artık Sofya’da kalmak istemiyordu. Derhal Genelkurmay Başkanlığı’na başvurarak cephede rütbesine uygun bir görevin verilmesini istedi. Ancak İstanbul’dan gelen cevapta: “Size orduda daima bir görev mevcuttur. Fakat Sofya Ataşemiliterligi’nde kalmanız daha önemli görüldüğünden sizi orada bırakıyoruz.” denilmiştir.

Bu üzücü cevaba rağmen Mustafa Kemal’in başvuruları kesilmez, ısrarla görev ister. Sonunda dileği gerçekleşir, ülkesine dönüş emri gelir. Mustafa Kemal, İstanbul’a gelişini ve Enver Paşa’yı görüşünü 1926 yılında Hâkimiyeti Milliye ve Milliyet Gazetelerinde çıkan anılarında şöyle anlatır:

“Sofya’dan İstanbul’a geldiğim zaman, Enver Paşa da Sarıkamış harekatından İstanbul’a dönmüş bulunuyordu. Önce kendisini ziyaret etmek için makamına gittim. Haber gönderdim. Gelecek cevabı, kapıda bekliyordum. (Bu bekleme sırasında Mustafa Kemal, personel işlerine bakan Şevket Bey’den, yeni görevine, bizzat Enver Paşa’nın Erzurum’dan gönderdiği bir telgrafla tayin edildiğini öğrenmiştir) Biraz sonra Enver Paşa ile karşı karşıya bulunuyorduk. Enver biraz zayıf düşmüş, rengi solmuş bir halde idi. Söze ben başladım:

-Biraz yoruldunuz!

-Yok, o kadar değil.

-Ne oldu?

-Çarpıştık, o kadar.

-Şimdi vaziyet nedir?

-Çok iyidir…

Enver’i daha fazla üzmek istemedim. Sözü kendi işime getirdim:

-Teşekkür ederim, numarası 19 olan bir tümene beni kumandan tayin buyurmuşsunuz (2 Şubat 1915). Bu tümen nerededir? Hangi kolordu ve ordunun emrinde bulunuyor?

-Ha evet! Bunun için Genelkurmayla görüşürseniz, daha kesin bilgi ve açıklama alabilirsiniz.

-Peki. O halde sizi daha fazla rahatsız etmeyeyim; Genelkurmayla görüşürüm, dedim.

Enver Paşa’nın yanından çıktıktan sonra, doğru Genelkurmay Başkanlığı’na giderek, orada kendimi şu şekilde takdim ettim:

-19. Tümen Kumandanı Yarbay Mustafa Kemal…

Kendilerine, kendimi tanıttığım herkes, yüzüme bakıyor; benim kim olduğumu anlamakta güçlük çekiyordu. Nihayet anlaşılır ki, Başkumandanlık Genelkurmayında böyle bir tümenin varlığını bilen yoktur. Düşününüz, âdeta sahtekâr vaziyetinde idim.”

Genelkurmaydan ayrılan Mustafa Kemal nihayet, birtakım zorluklardan sonra, Tekirdağ’da kuruluş halinde olan 19. Tümeni bulur. Tümenin kuruluşunu tamamlar ve tümen karargâhını Gelibolu Yarımadası’nda (Eceabat) Maydos’a nakleder. Emrindeki birliklerle beraber Arıburnu, Anafartalar ve Ece limanını kapsayan bir bölgenin sorumluluğunu da alır. Bigalı köyüne karargâhı ile birlikte yerleşir.

Bu görev, Mustafa Kemal’in yaşamında önemli bir dönüm noktasını teşkil eder. Anafartalar’da, Arıbumu’nda, Conkbayırı’nda yaptığı savaşlarla askerî yeteneğini kanıtlama imkânı bulmuştur. Mustafa Kemal’in ismi, geniş kitleler tarafından ilk olarak bu savaşlardan sonra duyulacak, gelişen olaylar içinde giderek büyüyecek ve sonunda tarihî bir hüviyete kavuşacaktır.




Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
atanması, atatürk’ün, komutanlığına, komutanlığı’na, tümen


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 23:07.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.