Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Atatürk Köşesi

Atatürk Köşesi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e ithaf ettiğimiz bölümümüz.


Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi (27 Aralık 1919)

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e ithaf ettiğimiz bölümümüz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 12 Ekim 2022, 09:36   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi (27 Aralık 1919)

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi (27 Aralık 1919)

Atatürk Ankara’ya Geliyor

Mustafa Kemal 16 Kasım 1919’da Kolordu Kumandanlarını ve Temsil Heyeti üyelerini Sivas’a çağırarak son bir durum değerlendirmesi yaptı. Bu toplantıda Temsil Heyeti’nin Sivas’tan Ankara’ya gitmesi kararlaştırıldı.

Mustafa Kemal, Ankara’ya gidişin nedenlerini şöyle açıklar:
“… Yol ve yöntem odur ki, işleri bütünü ile yönetip yürütme sorumluluğunu yüklenenler, en önemli hedefe ve en yakın tehlikeye elden geldiğince yakın yerde bulunurlar. Yeter ki bu yaklaşma, genel durumu gözden uzak bırakacak ölçüde olmasın. Ankara, bu özellikleri üzerinde toplayan bir noktaydı. Herhalde cephelerle ilgileneceğiz diye Balıkesir’e, Nazilli’ye ya da Karahisar’a gitmiyorduk. Fakat, cephelere ve İstanbul’a demiryolu ile bağlı ve genel durumu yönetme bakımından Sivas’tan hiçbir ayrımı olmayan Ankara’ya gelecektik.

Millet Meclisi’nin İstanbul’da toplanması zorunlu görüldükten sonra ise Ankara’ya gelmenin ne kadar yerinde ve yararlı sayılması gerektiğini açıklamayı gerekli görmem.”
Ayrıca, Temsil Heyeti yalnız Doğu illerinin bir kuruluşu değildi. Bu kurulun Sivas’tan Ankara’ya taşınması. Doğu illerinin örgütsüz kalmasım gerektirecek bir neden de sayılmazdı. Öte yandan batı ve güney batıdaki illerden bazıları düşman eline geçmişti. Bu illere giren düşman karşısmda sağlam savunma cepheleri kurmak ve onların güçlendirilmelerini yakından sağlamak gerekti.

İşte bu nedenlerle Mustafa Kemal ve arkadaşları, 18 Aralık 1919’da Sivas’tan Ankara’ya doğru karlı bir perşembe günü üç açık otomobille yola çıkarlar. Yolculuk güç koşullar altında geçer. Yol için acak 20 yumurta, bir okka peynir (1283 gr.) ve 10 ekmek alabilirler. Para yoktur. Bir bankadan borç alma girişiminde bulunurlar. Birçok zorlamadan sonra Mazhar Müfit Bey’i borçlandırarak ancak bin lira alabilirler ve Sivaslıların sıcak gösterileri arasında yola koyulurlar.

Mustafa Kemal’in başkanlığında yola çıkan kafilede şu kişiler bulunur:

Hüseyin Rauf (Orbay) (emekli Denizci), Mazhar Müfit (Kansu) (eski Vali), Süreyya (Yiğit) (eski Mutasarrıf), Cevat Abbas (Gürer) (Mustafa Kemal’in Yaveri), Hüsrev (Gerede) (Kurmay Binbaşı), Dr. Refik (Saydam) (Askerî Doktor), Hakkı Behiç (Memur) Beyler.

Mustafa Kemal ve arkadaşları, hava şartlarının da güçleştirdiği bir yolculukla Şarkışla Kayseri Mucur Kırşehir Kaman üzerinden Ankara’ya gelirler.



Mevsimin kış olmasına rağmen, 27 Aralık 1919 Cumartesi günü hava günlük güneşlikti. Ali Fuat (Cebesoy) Paşa başta olmak üzere, Vali Vekili Yahya Galip (Kargılı) ve kentin ileri gelen kişileri, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Gölbaşı’nda karşılarlar. Kafileye, daha sonra, bugün Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin bulunduğu yerde Müftü Rifat Efendi (Börekçi) ile Ankara uleması da katılırlar. Gerek Yahya Galip Bey ve gerekse Müftü Rifat Efendi, Mustafa Kemal’e daha Erzurum Kongresi sıralarında bağlanmışlar, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ilkelerini benimseyerek İstanbul’a karşı isyan bayrağını açmışlardır. Bu ikiliye Ali Fuat Paşa da eklenince Ankara, daha siyasal bir nitelik kazanmadan çok önce Millî Mücadele için çok önemli bir görevi yüklenmiş oluyordu: Mustafa Kemal’in Ankara’yı seçişinin bir nedeni de, başta Ali Fuat Paşa olmak üzere, bu kişilerin Ankara’da bulunmaları olsa gerektir.

Mustafa Kemal, Ankaralıların içten gelen sevgi ve coşku dolu gösterileri arasında kente girer. Şimdiki Vilayet binasına gelir ve Ankara’nın ileri gelenleri ile sohbet eder. Sonra da Kolordu Kumandan Vekili Yarbay Mahmut Bey ve Ali Fuat Paşa ile bir durum değerlendirmesi yaparlar. Ali Fuat Paşa, Damat Ferit Hükümeti zamanında Kolordu Kumandanlığı’ndan alınmış, yerine Mahmut Bey vekâlet etmeye başlamıştır. Ancak Ali Fuat Paşa Ankara’dan ayrılmamış, kolordu üzerindeki gücünü ve etkisini eskiden olduğu gibi sürdürmüştür.

Gün biterken Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti üyeleri bir süre kalacakları Keçiören yolundaki Ziraat Mektebi’ne giderler.

Bir tepe üzerinde bulunan bina iki katlıdır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturacak en önemli kararlar ilk günler bu binada alınacaktır.

27 Aralık 1919 tarihi, Cumhuriyet tarihi için bir dönüm noktasıdır. Nasıl Erzurum, Millî Mücadele hareketinin liderlerini belirlemek bakımından büyük önem taşırsa, 27 Aralık 1919’un Ankara’sı da, bu hareketin merkezini oluşturmak ve ilerde doğacak devleti kurmak açısından büyük değer ve önem taşıyacaktır.

Mustafa Kemal’in Ankara’daki ilk işi, her yere gelişlerini duyurmak olur ve Temsil Kurulu’nun merkezinin Ankara olduğunu bildirir.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
1919, ankaraya, aralık, atatürkün, gelişi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:38.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.