Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Atatürk Köşesi

Atatürk Köşesi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e ithaf ettiğimiz bölümümüz.


Mustafa Kemal Atatürk'ün Doğumu ve Ailesi

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e ithaf ettiğimiz bölümümüz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 12 Temmuz 2022, 11:54   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Mustafa Kemal Atatürk'ün Doğumu ve Ailesi

Mustafa Kemal Atatürk'ün Doğumu ve Ailesi

Atatürk’ün Doğumu Ve Ailesi
Bana insan üstü bir doğuş yakıştırmaya kalkışmayınız; doğuşumdaki tek olağanüstülük, Türk olarak dünyaya gelmemdir. ATATÜRK

1881 yılının Mayıs ayında Selânik koyuna hâkim Ahmet Subaşı Mahallesi’nin üç katlı pembe evinde (bk.Resim:1) Zübeyde Hanım’ın bir oğlu dünyaya gelmiştir (19 Mayıs 1881).


Resim: 1 - Mustafa Kemal’in doğduğu ev (Selanik)

“Beyaz tenli, mavi gözlü, sarı-boz saçlı, top gibi bir bebekti.” Her doğan çocuk, böyle ifade edilebilir, fakat bu topaç, dünyaya inkılâplar ve Türk Milleti’ne zaferler getirecek Mustafa Kemal için söylenirse anlamı değişir.

Dünyanın en ünlü yazarları, hakkında binlerce eser yazılacak bu büyük insanın çocukluğunu, mitolojiden bahseder gibi anlatıyorlar.

“Sütten kesilir kesilmez, Onu bazen sabahlara kadar uyanık tutan; ara sıra kaskatı kesilmesine, bol bol ağlamasına, tepinmesine sebep olan hırçın huyu kendini belli etmeye başladı.”

Hayata gözlerini yeni açan bu topaç, Mustafa Kemal olmasaydı, ondan kim böyle söz ederdi?

Babası Ali Rıza Efendi (bk. Resim:2), Selânik Evkaf katipliğinde ve Gümrük memurluğunda bulunmuş, daha sonra bu görevden ayrılarak kereste tüccarlığı yapmıştır. Ancak gerek kereste teminindeki güçlüklerden, gerekse yağmacılar ve çetecilerden bıkarak bu kez tuz ticaretine başlamıştır. Bu konuda da başarılı olamayan Ali Rıza Efendi, peş peşe gelen başarısızlıkların yarattığı sıkıntılar içinde çırpınırken bir süre sonra bağırsak veremine yakalanmış ve bu hastalıktan kurtulamayarak, tahminen 50 yaşında iken, ölmüştür (1888).


Resim: 2 - Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi

Zübeyde Hanım, kocasının son günlerinden bahsederken; “Merhum son günlerinde işinin fena gitmesinden çok müteessir oldu. Kendisini salıverdi. Daha sonra da dervişmeşrep bir hal alarak eridi gitti.” diyecektir.

Ali Rıza Efendi, imkânlar ölçüsünde eğitim görmüş, iyi huylu bir insandı. Öldüğü zaman geride üç çocuk bırakmıştı.

Bu çocuklar: Mustafa (Kemal Atatürk), Makbule ve Naciye idi. Naciye bir süre sonra ölecek, ancak Mustafa ve Makbule yaşamlarını sürdüreceklerdir.

Ahmet Subaşı Mahallesi’nde, boş bir evde, iki mecidiye (40 kuruş) aylık ve üç çocukla kalan Zübeyde Hanım’ın, kocası öldüğü zaman durumu buydu. O zaman Mustafa 7 yaşındaydı ve evin tek erkeğiydi.

Zübeyde Hanım, 1861 yılında Selânik’te doğmuştur. Hacı Feyzullah Ağa ile Ayşe Hanım’ın kızıdır (bk. Resim:3). Ailesi, yıllar önce Orta Anadolu’dan gelmiş Türkmen boylarından olup, Selânik’e yerleşmişlerdir.


Resim: 3 - Mustafa Kemal, annesi Zübeyde Hanım (ortada) ve kardeşi Makbule Hanım ile

Zübeyde’nin çocukluğu, bu kentin Ahmet Subaşı Mahallesi’nde geçmiştir. Evliliği, toplumun geleneksel görücü usulü ile olmuştur. Evliliğinin daha başlarında üç çocuğunu kaybeden Zübeyde Hanım (Fatma, Ömer, Ahmet) mutlu ve rahat bir evlilik dönemi geçirememiş, buna geçim sıkıntısı ve kocasının hastalığı, sonra da erken ölümü eklenince yaşantısı, çeşitli sıkıntılar ve yokluklar içinde geçmiştir. Nitekim, kocası Ali Rıza Efendi öldüğü zaman, üç çocukla tek başına kalan Zübeyde Hanım, o günleri şöyle dile getirecektir:“Ben dul kaldığım zaman 27 yaşında bir tazeydim. Bana iki mecidiye (40 kuruş) dul maaşı bağladılar.”

Ekonomik durumu iyi olmayan Zübeyde Hanım, kocasının ölümünden kısa bir süre sonra çocuklarını yanına alarak Hacı Süleyman Efendi’nin Langaza’daki çiftliğinde kâhyalık yapan kardeşi Hüseyin Ağa’nın yanına gidecek, ancak bir süre sonra küçük Mustafa’nın okula devam zorunluluğu nedeniyle tekrar Selanik’e dönecektir.

1915 yılının ortalarına kadar Selanik’te kalan Zübeyde Hanım, daha sonra kızı (Makbule) ile birlikte İstanbul’a gelecek, bu sıralarda Çanakkale’den zafer kazanmış bir kumandan olarak dönen Mustafa Kemal ile bir süre Akaretler’de tuttuğu evde beraber olacaktır. Ancak Zübeyde Hanım’ın oğlu ile beraberliği uzun sürmeyecek; önce çeşitli görevler, arkasından Kurtuluş Savaşı’na katılma nedenleri ile ayrılık dönemi tekrar başlayacaktır

Zübeyde Hanım, 1923 yılında, hem tedavi olmak ve hem de dinlenmek üzere gittiği İzmir’de hayata gözlerini kapayacaktır (14 Ocak 1923).


  Alıntı
Alt 19 Ekim 2022, 14:47   #2
Çevrimdışı
Your Ego, My Lego
Never Give Up - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Mustafa Kemal Atatürk'ün Doğumu ve Ailesi

İyi babalar çocuklarına örnek oluyor. Atatürk’ün hayatında olduğu gibi..
Babanız açık fikirliyse size de örnek oluyor..

Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini,
Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz,
Değil mi ki ayaklar altında insan onuru,
#SOMA
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ailesi, atatürkün, doğumu, kemal, mustafa


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 18:56.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.