Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilgisayar - Donanım

Bilgisayar - Donanım Bilgisayar, donanım ve yazılım forumlarıdır. Bilgisayar donanımı ve teknik konularda paylaşımlar yer alır.


QR Kodun Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilgisayar, donanım ve yazılım forumlarıdır. Bilgisayar donanımı ve teknik konularda paylaşımlar yer alır.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Mart 2023, 14:36   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart QR Kodun Kullanım Alanları Nelerdir?

QR Kodun Kullanım Alanları Nelerdir?



Eğitim alanında, öğrenci devam kayıt sisteminde QR Kod kullanılmaktadır. Öğrencilerin derse devam ettiklerini onaylaması için QR Kodu taraması gerekecektir. Ayrıca öğrenci kimliği doğrulaması da yapılmaktadır. Bu sistem, derste klasik yöntemle alınan yoklama sisteminin dersi etkilememesi ve zaman kaybının ortadan kaldırılması için kullanılabilir.

Mobil öğrenme adı altında eğitim alanında kullanılan QR Kodlar, öğrencinin konuya olan ilgi ve motivasyonunun ve öğrenme başarısının arttığını göstermektedir. Mobil cihazlar, öğrencilere basılı öğrenme materyalindeki bilgi ile mobil cihaz üzerindeki bilgiyi birlikte kullanarak daha iyi öğrenme çıktısı elde etme olanağı sunmaktadır. Mobil cihazların kolay taşınabilir olması, basılı kaynaklar (Kitaplar, yazılı ders notları) ile web sayfalarındaki bilgilerden yararlanılarak öğrencilerin öğrenmesine olumlu katkılar sağlamaktadır.

Kablosuz ve güvenlik uygulamaları için QR Kodlu anten yapılmıştır. QR Kodun kendisi herhangi bir metine, URL’ye ve alfasayısal içeriğe dayalı belirli bir kodu temsil etmektedir. Antenin 2,43 GHz’de 8,5 dB dönüş kaybı ve iyi bir alıcıyı temsil eden 1,25 dBi kazanç özelliği bulunmaktadır. Bu antenler, ek bir güvenlik özelliği ve / veya RFID etiket anteni (radyo frekanslı tanımlama) yerine kullanılabilmektedir.

Otomobil hırsızlığı ve otomobil ile yapılan çeşitli suçlar giderek artmaktadır. Bunun için otomatik plaka tanıma sisteminde QR Kodlar kullanılmıştır. Bu sistem, araç kayıt plakalarını okumak için görüntülerde optik karakter tanıma (OCR) kullanan bir araç tarama tekniği olarak adlandırılabilir. Arabaları takip etmenin en iyi yolu kayıt numaralarıdır. Plaka tanıma sistemi bu gibi durumlar için en uygun çözüm olabilmektedir. Plakadaki sayıların ve harflerin okunmasındaki karşılaşılan hatalarda aracın tespit işlemi zorlaşmaktadır. Bu nedenle Otomobillere QR Kod eklenmesi önerilmektedir. Böylece daha hızlı yanıt alınabilmektedir. Görüntü işlemedeki sorunlar ortadan kalkmaktadır. Algılama tekniği ayarlanarak sorunlar giderilmektedir.

Hammaddeden başlayarak nihai ürüne kadar her bir gıda ürününün dönüşüm aşamalarında verilerin izlenebilirliği ve ürün paketindeki temel verilerin basılması, tüketicilerin ürün kalitesine olan güvenini artırmaktadır. Her bir gıda ürünü için, ham ürün yetiştirme aşamasından başlayarak, gıda işleme, nakliye, depolama, perakende satış ve nihai tüketiciye ulaşmaya kadar verileri izlemek gerekmektedir. Temel verinin kullanıcıya (çoğunlukla son tüketici) öngörü kazanmasını sağlamak için, ürünün paketindeki verilerin ürünün yaşam döngüsünün kilit noktalarına hızlı bir şekilde QR Kodu şeklinde kaydedilmesini önermektedir. Önerilen sistemin verimli bir şekilde çalışması için, QR Kodunun üretim sırasında pakete uygun şekilde yerleştirilmesi ve ürün tüketicisi tarafından hızlı ve kolay veri okunması yoluyla hızlı ve güvenilir çalışmanın sağlanması çok önemlidir. Örnek olarak, meyveli yoğurtların veri takibi ve izlenmesi için kullanılmıştır.

İş ekipmanlarında güvenlik takibi için QR Kod kullanılmaktadır. Sektörlere göre değişen iş ekipmanlarının güvenliğini sağlamak, iş kazalarının sayısını azaltmak ve sürdürülebilir güvenlik önemlerini sağlamak son derece önemlidir. Asma iskele, yük asansörü, vinç vb. tarzı makinalarına QR Kod çıktıları yerleştirilmiştir. Çalışanlara ve makinalara ait belgelere kolay ulaşım ve kullanım kolaylığı için yapılmıştır. Orijinal belgelere ulaşılabileceği gibi, çalışan personelin değişmesi gibi durumlarda linkin içeriği de ilave ekleme ve çıkartmalarla sürekli güncel tutulabilmektedir. Karekod içerisinde verilen link ile tüm çalışanların ve kontrollerin her daim istedikleri güncel bilgiye ulaşmaları sağlanabilmektedir. ĠĢ sağlığı ve güvenliğinde dokümantasyon kontrol ve takibi için “karekod barkodlama” sisteminin uygulanmasına ilişkin bir modelleme yapılmıştır. Bu modellemenin sonucu olarak karekod barkodlama uygulamasının iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri içinde insan odaklı sistemleri ortadan kaldırarak, şeffaf anlaşılabilir ve sürdürülebilir bilgi bankaları oluşturabileceği iç denetim, dış denetim süreçlerini kolaylaştırabileceği gibi çıktılar elde edilmiştir.

Günümüzde kartvizitlerde, davetiyelerde, müzelerde de QR Kodlar yaygınlaşmaya başlamıştır. Kartvizite yerleştirilen QR Kod sayesinde, karekodun okutulduğu akıllı telefonun adres rehberine direk olarak kaydolabilmektedir. Ek olarak kişi veya firmalara ait bilgiler metin olarak da kodlanıp görüntülenebilmektedir. Davetiyelerde de benzer şekilde, karekodun içerisine düğün, toplantı, seminer vb. aktivitelerin salonuna ait genel bilgiler, lokasyon bilgileri, ulaşım ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Bu sayede davet edilen yere, kişilerin kolay ulaşım amaç . Almanya‟nın Stuttgart şehrinde bulunan Mercedes-Benz müzesinde, etkinliklerin duyurulmasında, mobil olarak bilet satış hizmetinde ve dağıtımında, tarihi bölgelerde kullanılmıştır.

QR Kodların müzelerde kullanımı ile, tarihi eser hakkında detaylı bilgi vermek ve yeni neslin ilgisini çekmek amacı güdülmektedir. Bu kapsamda Türkiye‟de hayata geçirilen uygulama ile Topkapı Sarayı, cep telefonlarıyla yurtdışına açılmıştır. İlk olarak Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Arkeoloji Müzeleri ve Kariye Müzesi‟nde başlatılan uygulama özellikle yabancı turistlerden yoğun ilgi görmüştür. Seçilen kodun akıllı telefona okutulmasıyla birlikte, kullanıcın yönlendirildiği bilgi ekranından ilgili müze veya esere ait olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca hazırlanmış olan açıklamalara ulaşılabilmektedir. Ayrıca Türkiye‟deki diğer müzelerin adres, açılış ve kapanış saatleri ile giriş ücretlerine yönelik bilgiler de ekranlardan görülebilmektedir. Müze kullanımına bir diğer örnek olarak, çocukların dikkatini çekebilmesi amacıyla QR Kod kullanan çocuklar için müze mobil oyunu sunulmuştur. 14 yaş arası öğrenciler bir dizi bilmecelerle çözümlerini araştırmak için kişisel akıllı telefonlarını kullanmışlardır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alanları, kodun, kullanım, nelerdir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 06:38.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.