Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kültür ve Sanat > Biyografiler > Bilim İnsanları ve Mucitler

Bilim İnsanları ve Mucitler Bilime katkıda bulunmuş insanlar ile toplumun yararı için çeşitli alanlarda icatlar ve keşifler yapan kişilerin hayatlarının yer aldığı bölüm.


Ernst Karl Abbe Kimdir? | Alman Bilim İnsanı

Bilime katkıda bulunmuş insanlar ile toplumun yararı için çeşitli alanlarda icatlar ve keşifler yapan kişilerin hayatlarının yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Aralık 2022, 10:39   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Ernst Karl Abbe Kimdir? | Alman Bilim İnsanı

Ernst Karl Abbe Kimdir? | Alman Bilim İnsanı



Ernst Karl Abbe Kimdir? | Alman Bilim İnsanı

Karl Abbe (23 Ocak 1840 – 14 Ocak 1905), Alman fizikçi, optik bilimci, girişimci ve sosyal reformcudur.

Ernst Karl Abbe Kimdir?Otto Schott ve Carl Zeiss ile birlikte modern optiklerin temelini attı. Abbe, çok sayıda optik alet geliştirdi. Alman araştırma mikroskopları, astronomik teleskoplar, planetaryumlar ve diğer optik sistemler üreticisi Carl Zeiss AG’nin ortak sahibidir.
Abbe 23 Ocak 1840’da Eisenach, Saxe-Weimar-Eisenach’ta Georg Adam Abbe ve Elisabeth Christina Barchfeldt’e doğdu. Mütevazi bir ailedeye sahipti. Babasının işvereni tarafından desteklenen Abbe, ortaokula devam edebildi ve 1857’de mezun olduğu Eisenach Gymnasium’da oldukça iyi derecelerle üniversiteye giriş için genel yeterlilik elde edebildi. Okuldan ayrıldığında bilimsel yeteneği ve güçlü iradesi zaten belli olmuştu. Böylece, ailenin gergin mali durumuna rağmen, babası Abbe’nin Jena Üniversiteleri (1857-1859) ve Göttingen’de (1859-1861) çalışmalarını desteklemeye karar verdi. Abbe, öğrenci olarak gelirini artırmak için özel dersler verdi. Babasının işvereni ona fon sağlamaya devam etti.

Abbe, 23 Mart 1861’de Göttingen’de doktorasını aldı. Okuldayken, Göttingen yedisinden biri olan Bernhard Riemann ve Wilhelm Eduard Weber’den etkilendi. Bunu, Göttingen gözlemevinde ve Frankfurt’taki Physikalischer Verein’de (Johann Wolfgang von Goethe tarafından 1824 yılında kurulan ve bugün hala var olan fizik ve kimya ile ilgilenen vatandaşların birliği) iki kısa görev izledi. 8 Ağustos 1863’te Jena Üniversitesi’nde üniversite öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1870 yılında Jena’da deneysel fizik, mekanik ve matematik doçentliği sözleşmesini kabul etti. 1871’de matematikçi ve fizikçi Karl Snell’in kızı olan Elbe Snell ile evlendi ve Abbe’nin öğretmenlerinden iki kızı vardı.

1879’a kadar profesörlüğe kavuştu. 1878’de Jena astronomik ve meteorolojik gözlemevinin direktörü oldu. 1889’da Bavyera Bilim ve Beşeri Bilimler Akademisi’ne üye oldu. Aynı zamanda Sakson Bilimler Akademisi üyesiydi. 1891 yılında Jena Üniversitesi’nde öğretim görevlerinden emekli oldu. Abbe 14 Ocak 1905’te Jena’da öldü. O bir ateistti.

İş Hayatı
1866’da Zeiss Optical Works’te araştırma direktörü oldu ve 1868’de hem birincil hem de ikincil renk bozulmasını ortadan kaldıran bir mikroskop lensi olan aporokromatik lensi icat etti. 1870’de Abbe, mikroskop aydınlatması için kullanılan Abbe kondansatörünü icat etti. 1871’de, 1874 yılında yayınlanan bir kitapçıkta tanımladığı ilk refraktometreyi tasarladı. 1872’de aydınlık olmayan nesnelerin görüntü yasalarını geliştirdi. Zeiss Optik İşleri 1872’de geliştirilmiş mikroskoplarını satmaya başladı.

Herhangi bir şeffaf malzemenin kırılma indeksinin dalga boyu varyasyonunun bir ölçüsü olan Abbe sayısını ve hipotezi test eden Abbe kriterini yarattı, bir dizi gözlemde sistematik bir eğilim olduğunu (gücü çözme açısından bu kriter, açısal bir ayrılmanın dalga boyunun açıklık çapına oranından daha az olamayacağını öngörür) keşfetti. Zaten Jena’da bir profesör olarak, o zamanlar büyük ölçüde deneme yanılma yöntemine dayanan optik aletlerin üretim sürecini iyileştirmek için Carl Zeiss tarafından işe alındı.

Abbe sayısal açıklık terimini tanımlayan ilk kişiydi, çünkü yarım açının sinüsü, kapak camı ve ön mercek arasındaki boşluğu dolduran ortamın kırılma indisi ile çarpılması gerekiyordu.

Abbe, mikroskopun çözünürlük sınırını ve formülü (1873’te yayınlandı) keşfetmek için birçok kişi tarafından kredilendirildi.
Helmholtz’un (bu formülün başka bir erken görünümü) 1874 yılında yaptığı bir yayında Helmholtz, bu formülün ilk olarak 61 yıl önce ölen Joseph Louis Lagrange tarafından türetildiğini belirtmektedir. Helmholz, Berlin Üniversitesi’nde Zeiss ile bağları nedeniyle reddettiği bir profesörlük sunacak kadar etkilendi. Abbe, geniş diyafram uzmanlarının kampındaydı ve mikroskopik çözünürlüğün en sonunda optiklerin diyaframıyla sınırlı olduğunu savunuyordu, fakat aynı zamanda uygulamaya bağlı olarak hedeflerin tasarımında diyafram üzerinde ağırlıklandırılması gereken başka parametreler de olduğunu savundu. Abbe’nin “Mikroskop Teorisine Katkı ve Mikroskopik Görmenin Doğasına Katkı” başlıklı 1874 tarihli makalesinde Abbe, mikroskop çözünürlüğünün açıklığına ters olarak bağlı olduğunu yazdı.

1876’da Abbe’ye Zeiss tarafından bir ortaklık teklif edildi ve kayda değer karlarda paylaşımlar başladı. Her ne kadar ilk teorik türevler Denklem. 1 başkaları tarafından yayınlandı, Abbe’nin bu sonuca deneysel olarak ulaşan ilk kişi olduğunu söylemek adil olur. 1878’de mikroskop için ilk homojen daldırma sistemini kurdu. Abbe Zeiss işbirliğinin ürettiği hedefler ideal ışın geometrisine sahipti ve Abbe’nin açıklığın lenslerin eğriliği ve yerleşimini değil mikroskobik çözünürlüğün üst sınırını ayarladığını bulmasını sağladı.

Abbe, Zeiss, Zeiss’in oğlu, Roderich Zeiss ve Otto Schott 1884’te Jenaer Glaswerk Schott & Genossen’i kurdular. Zamanla Zeiss Optical Works ile birleşecek olan bu şirket, 44 başlangıç optik cam türünün araştırma ve üretiminden sorumluydu. Teleskoplarla çalışarak 1895’te görüntü tersine çevirme sistemi kurdu.

Yüksek kalite hedefleri üretmek için Abbe, eşdeğer çözünürlük sınırına ulaşmak için gerekli olan, hem küresel sapma hem de koma sapması olan optik sapmaların teşhisine ve düzeltilmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Küresel aberasyona ek olarak Abbe, optik sistemlerdeki ışınların, Abbe sinüs koşulu olarak bilinen bir prensip olan kırınım sınırlı bir nokta üretmek için açısal dağılımları üzerinde sabit açısal büyütmeye sahip olması gerektiğini keşfetti. Abbe’nin Frits Zernike’ın 1953’te Nobel Ödülünü aldığı faz kontrast çalışmasına dayandığı hesaplamaları ve başarıları öylesine anıtsal ve gelişmişti ki Hans Busch bunları elektron mikroskobunun geliştirilmesi için kullandı.

Carl Zeiss’ın mikroskop çalışmaları ile olan ilişkisi sırasında, sadece optik alanının ön saflarında değil, aynı zamanda 1900’de sekiz saatlik iş gününü anımsatan sekiz saatlik iş gününü tanıttığı için emek reformu oldu. Ayrıca, bir emeklilik fonu ve bir deşarj tazminat fonu oluşturdu. 1889’da Ernst Abbe, bilimde araştırma için Carl Zeiss Vakfı’nı kurdu ve bağışladı. Vakfın amacı “ekonomik, bilimsel ve teknolojik geleceği güvence altına almak ve böylece çalışanlarının iş güvenliğini arttırmaktı”. Bir çalışanın başarısının, kökenine, dinine veya politik görüşlerine değil, yalnızca yeteneklerine ve performanslarına dayandığı bir noktaya geldi. 1896’da Zeiss optik çalışmalarını yeniden kâr paylaşımıyla kooperatife dönüştürdü.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
abbe, alman, bilim, ernst, karl, kimdir, İnsanı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 19:51.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.