Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


ChatGPT gibi sohbet botları hakkımızda neler biliyor, kimlerle paylaşıyor?

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Nisan 2023, 00:12   #1
Çevrimdışı
Forumdan Uzaklaştırıldı
Avatarsız Forum Üyesi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart ChatGPT gibi sohbet botları hakkımızda neler biliyor, kimlerle paylaşıyor?

ChatGPT gibi sohbet botları hakkımızda neler biliyor, kimlerle paylaşıyor?

Varsayılan ChatGPT gibi sohbet botları hakkımızda neler biliyor, kimlerle paylaşıyor?
ChatGPT veya Google Bard gibi yapay zeka sohbet botları, hakkımızda neler biliyor? Peki, bu bildiklerini başkaları ile de paylaşıyor mu?

Yapay zeka sohbet botları (Chatbot), teknoloji standartlarına göre nispeten eskidir. Ancak işin içine yapay zekayı tam anlamıyla sokan OpenAI'nin ChatGPT’si, Microsoft'un Bing'i ve Google'ın Bard’ı liderliğindeki en yeni ürünler, her zaman olumlu nedenlerle olmasa da daha önceki örneklere göre çok daha yetenekli olduklarını kanıtlıyor.

Yapay zeka gelişimindeki son atılımlar, şimdiden yanlış bilgilendirme, dezenformasyon, intihal ve makine tarafından üretilen kötü amaçlı yazılımlar hakkında endişeler yarattı. Üretken yapay zekanın ortalama bir internet kullanıcısının mahremiyeti için nasıl sorunlar oluşturabileceği sorunun cevabı ise, uzmanlara göre, büyük ölçüde bu botların nasıl eğitildiği ve onlarla ne kadar etkileşim kurmayı planladığımızla ilgili.

Yapay zeka sohbet botları ve Common Crawl

Yapay zeka sohbet botları, insan benzeri etkileşimleri taklit etmek için, önemli bir kısmı Common Crawl gibi depolardan türetilen büyük miktarda veri üzerinde eğitilir. Common Crawl, açık web'i gezerek yıllar boyunca petabaytlarca veri topladı. Stanford'un bilgisayar bilimi bölümünde doktora öğrencisi ve Microsoft Research'te eski yapay zeka asistanı olan Megha Srivastava, “Bu modeller, internetteki halka açık verilerin büyük veri kümeleri üzerinde eğitim veriyor” diyor. Srivastava'nın söylediğine göre ChatGPT ve Bard, Common Crawl'ın verilerinin “filtrelenmiş” bir kısmını kullansalar da, modelin devasa boyutu “birinin verileri tamamen inceleyip sterilize etmesini" imkansız kılıyor.

Ortalama bir kullanıcı için erişimi zor olan ve internetin uzak köşelerinde bulunan dikkatsizce oluşturulmuş veya düşük güvenliğe sahip verilerin bir eğitim setine fark edilmeden yerleştirilmiş olması ve sohbet robotu tarafından gelecekte tekrar edilmesi mümkün. Ve bir botun birinin gerçek iletişim bilgilerini vermesi, hiçbir şekilde olmayacak bir şey değil. Bloomberg köşe yazarı Dave Lee, Twitter'da birisi ChatGPT'den şifreli mesajlaşma platformu Signal'de sohbet etmesini istediğinde, gerçek telefon numarasını tam olarak verdiğini bildirdi. Bu tür bir etkileşim muhtemelen uç bir durum olsa da, bu öğrenme modellerinin erişebildiği bilgilerin dikkate değer olduğunu vurguluyor.

Ayrıca bu chatbot'lar, sizin onlara sunduğunuz verileri de öğrenme sürecine dahil edebiliyor. Yani siz bir veriyi onunla paylaştığınızda, o bu verileri başka birinin karşısına çıkartabiliyor. Aynı Samsung çalışanlarının başına geldiği gibi...

SANS Enstitüsü güvenlik organizasyonundan David Hoelzer, Engadget'e “OpenAI'nin sağlık verileri gibi belirli bilgileri toplamak ve modellerini eğitmek için bireylere atfetmek istemesi pek olası değil” dedi ve ekledi: “Ama yanlışlıkla orada olabilir mi? Kesinlikle...”

Kısacası yapay zeka sohbet botları hakkımızdaki açık bilgileri toplayabildiği gibi, onlarla paylaştığımız şeyleri de kendi eğitimleri için kullanabiliyor. Bu da, bu botları kullanan herhangi birinin, bize ait verilere rastlantı eseri ya da bilinçli olarak ulaşma ihtimali olduğunu gösteriyor.

Open AI, ChatGPT'ede veri gizliliğini korumak için hangi önlemleri aldığını veya eğitim setlerine yerleşmiş olabilecek kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri nasıl ele aldığını açıklamamış olsa da, ChatGPT'nin kendisi “kullanıcıların gizliliğini ve kişisel bilgilerini koruyan etik ve yasal standartları takip edecek şekilde programlandığını” ve “(kendisine) sağlanmadığı sürece kişisel bilgilere erişimi olmadığını” söylüyor.

Google, kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin sohbetler sırasında paylaşılmasını önlemek için Bard'da benzer “korkuluklar” bulunduğunu söylüyor. Bard'ın özel bir gizlilik politikası bulunmuyor ve bunun yerine diğer Google ürünleri tarafından paylaşılan kapsamlı gizlilik belgesini kullanıyor.

  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
biliyor, botları, chatgpt, gibi, hakkımızda, kimlerle, neler, paylaşıyor, sohbet


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 05:08.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.