Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Okyanusta Neden Bu Kadar Az Böcek Olduğunun Gizemi Çözüldü

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Mayıs 2023, 20:14   #1
Çevrimdışı
Forumdan Uzaklaştırıldı
Avatarsız Forum Üyesi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Okyanusta Neden Bu Kadar Az Böcek Olduğunun Gizemi Çözüldü

Okyanusta Neden Bu Kadar Az Böcek Olduğunun Gizemi Çözüldü

Okyanusta Neden Bu Kadar Az Böcek Olduğunun Gizemi Çözüldü

Yeni hipotez, bunun kabuklarını nasıl sertleştirdikleriyle ilgili olduğunu söylüyor.
Bilim insanları, böceklerin kabuklarını sertleştirmelerine yardımcı olan benzersiz MCO2 enziminin, deniz ortamlarında nadir görülmelerine karşın karada başarılı olmalarının nedeni olduğunu öne sürüyor.

Tokyo Metropolitan Üniversitesi’nden bilim insanları, böceklerin deniz ortamlarında neden bu kadar nadir görüldüğüne dair bir hipotez öne sürdü. Daha önce böceklerin kabuklarını sertleştirmek için moleküler oksijen ve multicopper oxidase-2 (MCO2) adı verilen bir enzim kullanan benzersiz bir kimyasal mekanizma geliştirdiklerini göstermişlerdi. Şimdi ise bunun denizde onlara dezavantaj sağlarken, karada onlara yardımcı olan avantajlar sağladığını ve MCO2’yi böcek eko-evriminin merkezine yerleştirdiğini savunuyorlar.

Böcekler gezegendeki en başarılı organizmalardan bazılarıdır. Tüm karasal hayvanlar arasında en fazla biyokütleyi oluşturdukları ve küresel ekosistem üzerinde önemli bir etkiye sahip oldukları söylenmektedir. Bununla birlikte, bollukları denizdeki şaşırtıcı nadirlikleriyle eşleşir. Biyolojik ataları denizden gelmiş olsa da, çok az sayıda böcek denizi evi olarak görür. Bu, bilim insanlarının uzun yıllardır cevaplamaya çalıştığı, bilimin yaygın bir gizemidir.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Araştırmacılar evrimsel genetiğe dayalı bir çözüm önerdiler. Moleküler filogenetikteki son gelişmeler bize hem kabukluların hem de böceklerin aynı ailenin, Pancrustacea’nın bir parçası olduğunu ve böceklerin denizden ayrılıp karaya adapte olan bir dal olduğunu öğretti. Önemli bir özelliği paylaşırlar; balmumu tabakası ve sert kütikülden oluşan bir dış iskelet.

Aynı ekip önceki çalışmalarında, böceklerin karasal ortamlara adapte olduklarında, oksijen kullanarak kütiküllerini sertleştirmelerine yardımcı olan multicopper oxidase-2 (MCO2) adlı bir enzim oluşturan benzersiz bir gen geliştirdiklerini gösterdi. MCO2, moleküler oksijenin kütiküldeki katekolamin adı verilen bileşikleri oksitleyerek yüzeyi bağlayan ve sertleştiren maddelere dönüştürdüğü bir reaksiyona aracılık eder. Bu durum, deniz suyundaki kalsiyumu kullanarak kütiküllerini sertleştiren kabukluların aksine gerçekleşiyor. Ekibin iddiasına göre bu durum, oksijen bolluğu nedeniyle karayı böcekler için çok daha uygun hale getiriyor. Deniz, hem oksijen eksikliği hem de daha iyi adapte olmuş organizmaların bolluğu nedeniyle artık sert bir ortam.

Ancak mesele sadece denizin artık böcekler için o kadar da misafirperver olmaması değil. Kütikülün MCO2 yolu ile sertleşmesi ve kuruması, sadece koruyucu değil, aynı zamanda hafif bir biyomateryale yol açıyor. Araştırmacılar, böceklerin bitkilere tırmanma, süzülme ve nihayetinde uçma becerisini bu sayede kazanmış olabileceğini öne sürüyor. Bu da göç etmelerine ve ekosistemde daha önce boş olan nişleri işgal etmelerine olanak tanıyarak sayılarının artmasına yol açan güçlü bir itici güç olmuştur. Yine bu durum, kabukları önemli ölçüde daha yoğun olan ve yoğunluk ile kalsifikasyon derecesi arasında güçlü bir korelasyon bulunan kabuklularla tezat oluşturmaktadır.

Elbette böcekler karaya uyum sağlayan tek eklembacaklılar değildir, bu nedenle MCO2’nin “karasal nişlerde” başarı için kesinlikle gerekli olmadığı açıktır. Bununla birlikte, böcek kütiküllerinin doğası, karasal ortamdaki başarıları hakkında çok şey söylüyor. Aslında ekip, MCO2’nin böceklerin tanımlayıcı bir özelliği olabileceğine inanıyor: “MCO2 yoksa, böcek de yoktur.” Çalışmaları, kütikül sertleşmesinin böcek evrimi ve karasallaşmasında oynayabileceği rol üzerine tamamen yeni bir vurgu vaat ediyor.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
böcek, çözüldü, gizemi, kadar, neden, okyanusta, olduğunun


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 15:18.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.