Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Gezegenler Hakkında Bilgi; Genel ve Fiziksel Özellikleri, Tarihçesi

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Temmuz 2023, 15:06   #11
Çevrimdışı
''Gülüşü Güzel Kadın''
SKYFALL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Gezegenler Hakkında Bilgi; Genel ve Fiziksel Özellikleri, Tarihçesi

Venüs Gezegeni Özellikleri, Atmosferi, Yörüngesi ve Keşifler




Venüs gezegeni özellikleri ve keşifler ile ilgili genel bilgiler.

Venüs gezegeni, Güneş’e en yakın ikinci gezegen ve Ay’ın ardından gece gökyüzündeki en parlak ikinci cisimdir. Bu özelliği yüzünden uzun yıllar boyunca yıldız olduğu düşünülüyordu. İsmini antik Roma aşk ve güzelliğin tanrıçasından alan Venüs, benzer boyut ve kütlesinden dolayı Dünya’nın kız kardeşi olarak anılır.
Venüs eski çağlarda, iki farklı yıldız olduğu düşünülmüştür. Gün doğumunda sabah yıldızı ve gün batımında akşam yıldızı olarak adlandırılıyordu. İsimleri Latince’de Vesper ve Lucifer olarak biliniyordu.

Venüs’ün Fiziksel Özellikleri



Kütle: 4.8676 × 1024 kilogram
Yüzey Alanı : 4.60 x 108 kilometre²
Hacim: 9.28 x 1011 kilomemtre3
Venüs, Dünya’nın kütlesinin yüzde 81.5’ine, yüzey alanının yüzde 90’ına ve hacminin yüzde 86.6’sına sahiptir.
Venüs’ün metalik demir çekirdeği 6,000 kilometre genişliğindedir. Venüs’ün erimiş kayalık tabakası 3.000 kilometre kalınlığındadır. Venüs kabuğu çoğunlukla bazalttan oluşur ve ortalama olarak 10-20 kilometre kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir.
Venüs atmosferinde hacimce, yüzde 96.5 karbondioksit ve yüzde 3.5 azot ile az miktarda sülfür dioksit, argon, su, karbonmonoksit, helyum ve neon bulunur.

Venüs Gezegeni İklim ve Atmosfer Özellikleri

Venüs, Güneş’e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi ise, Venüs’ün çok yoğun olan atmosferinden kaynaklanıyor. Yoğun karbondioksit tabakasının üzerinde yer alan kükürt dioksit ve sülfürik asit damlacıklarından oluşan yoğun bulutlar güneş ışığının yaklaşık yüzde 90’lık kısmını uzaya geri yayar. Bu da atmosferi ve yüzeyi arasında tam olarak bir sera etkisi yaratıyor. Sonuç olarak da, ortalama sıcaklık 470 dereceye kadar çıkabiliyor.




Venüs gezegeni güney kutbu görüntüsü (Magellan görevinden elde edilen radar verilerinin işlenmesiyle ortaya çıktı.)


Venüs’ün yüzey gözlemleri, az miktarda azot içeren karbondioksitten oluşan aşırı derecede yoğun atmosferi nedeniyle geçmişte zor olmuştur. Venüs gezegeni yüzey basıncı Dünya’nın yüzey basıncından yaklaşık 92 kat daha fazladır.
Venüs gezegeni gece ve gündüz sıcaklığı, ekvator ve kutuplar arasında neredeyse hiç değişmez. Dünya’nın 23 derece eksen eğimi ile karşılaştırıldığında gezegenin eksenel eğimi 3 dereceden daha düşüktür. Bu da Venüs’ün mevsimsel sıcaklık değişimini en aza indirir.
Venüs gezegeni üzerinde sıcaklıkta gözlemlenen tek fark, yükseklik ile bağlantılıdır. Gezegendeki en yüksek nokta olan Maxwell Montes, yaklaşık 380 ° C sıcaklık ve yaklaşık 45 bar atmosfer basıncı ile en seri bölge olarak biliniyor.




Venüs’ün atmosferi neye benziyor? Bu soruya cevap bulmak isteyen araştırmacılar, Venüs’ün yüzeyinden gezegeninin görünümünün böyle olması gerektiğini düşünüyorlar.Gezegenin en üst bulut katmanındaki rüzgarları hızı yaklaşık olarak 360 km/s biliniyor. Bu Venüs’ün kendi eksenindeki dönüş hızının tam olarak 60 katı. Buna karşılık, gezegen yüzeyindeki rüzgarların sadece saatte birkaç kilometre hızda olduğu tahmin ediliyor.

Venüs Gezegeni Yüzeyi

Venüs gezegen yüzeyi son derece kurudur. Oluşum ve evrimi sırasında, Güneş’ten gelen ultraviyole ışınlar suyu hızla buharlaştırdı ve gezegenin uzun süre eriyik halde kalmasını sağladı. Günümüzde Venüs yüzeyinde sıvı halde bulunan su yoktur. Çünkü ozon dolu atmosferi sayesinde oluşan kavurucu ısı, suyun sıvı halde kalmasına izin vermez.
Venüs, yaklaşık üçte ikisi bugün hala faal olan yanardağlara sahiptir. Bunlardan 167 tanesi genişliği 100 kilometreyi geçen büyük yanardağlardan oluşuyor.




Venüs volkanının 3 boyutlu perspektifi. NASA’nın Magellan misyonunun radar verilerinden elde edildi.Venüs’te volkanik aktivitenin devam edebileceğine dair işaretler bulunuyor. 1970’lerde Sovyet uzay programı ve daha sonrasında Avrupa Uzay Ajansı tarafından gerçekleştirilen görevler kapsamında, Venüs atmosferinde yıldırım fırtınaları tespit edildi. Kükürt asidi haricinde herhangi bir yağış yaşamadığı için yıldırımların volkanik bir patlamayla meydana geldiği teorisi üzerinden duruluyor.
6 dağlı bölge ismi verilen alan Venüs gezegeni yüzeyinin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Maxwell olarak adlandırılan dağ sırası, 870 km uzunluğu ve yaklaşık 11.3 km yüksekliğiyle gezegendeki en yüksek yer olma özelliğini taşıyor.
Venüs ayrıca Dünya üzerindeki hiçbir şeye benzemeyen bir takım yüzey özelliklerine de sahiptir. Örneğin, yüzeyinde 155 ile 580 km genişliği arasında değişen hale veya halka benzeri yapılar bulunuyor. Bilim adamları, bu halkaların kabuğun altındaki sıcak malzeme yükseldiğinde, bunların oluştuğuna inanıyorlar. Venüs ayrıca birçok vadi ve sırtta yer alan karo veya mozaik benzeri yükseltilmiş arazilere sahiptir.

Venüs Yörünge Özellikleri


Venüs, yukarıdan bakıldığında, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin çoğundan farklı olarak saat yönünde dönen tek gezegendir. Bu nedenle Venüs’te güneş batıdan yükselip, doğudan batar.




Benzer Gezegenler – Venüs ve Dünya

Venüs’ün Dünya’ya en yakın mesafesi 41 milyon kilometredir. Bu olay, ortalama 584 günde bir gerçekleşir. Gezegen, her 224,65 günde bir Güneş etrafındaki yörüngesini tamamlar. Bu yüzden 1 Venüs yılı, yaklaşık 225 Dünya gününe eşit olarak hesaplanır.
Güneş’e ortalama uzaklığı 108,208,930 kilometredir. Bu uzaklık Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının 0.72 katına denk gelir.

Venüs Gezegeni Keşfi

Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Avrupa Uzay Ajansı Venüs’e şimdiye kadar 20’den fazla uzay aracını gönderdiler.
Venüs’ü keşfetmeye yönelik ilk girişimler Venera Programı vasıtasıyla 1960’lı yıllarda Sovyetler tarafından yapıldı. İlk uzay aracı Venera-1, 12 Şubat 1961’de fırlatıldı. Fakat fırlatılışının 7 gün sonrasında uzay aracı ile bağlantı koptu. Bağlantı koptuğu sırada uzay aracının Venüs’e 100.000 kilometre mesafede olduğu düşünülüyor.

Venüs’e gönderilen ilk uzay aracı: Venera 1

Amerika Birleşik Devletleri, 22 Temmuz 1962’de Mariner 1 uzay aracını, Venüs uçuşunu gerçekleştirmek amacıyla fırlattı. Fakat burada da, fırlatma sırasında iletişim kayboldu. 14 Aralık 1962’de başlatılan Mariner 2 görevi, Venüs’un yüzeyinden 34.833 km’lik uzaklığa kadar yaklaştı. Bu görev sonucunda Venüs gezegen sıcaklığı ve kütlesi gibi bilgiler edinildi.
Venera-3 uzay aracı, Sovyetlerin Venüs’e ikinci girişimiydi. Uzay aracı, 1 Mart 1966’da gezegenin yüzeyine indirildi. Ama maalesef iletişim sistemi, herhangi bir gezegensel veriyi geri iletemedi.
18 Ekim 1967’de Sovyetler, Venera-4 uzay aracı ile tekrar yüzeye inmeyi denediler. Gezegene ulaştıktan sonra, sonda başarılı bir şekilde atmosfere girdi ve incelemeye başladı. Yüzde 90-95 seviyelerindeki karbondioksit varlığı ve 500 dereceye ulaştığı ölçülen sıcaklıklar bildirildi. Gezegenin yoğun atmosferi sebebiyle iniş beklenenden uzun sürdü ve yüzeye 24.96 kilometre kala bataryalar bitti.
Venera-7, gezegenin yüzeyinden veri alma niyeti ile inşa edildi ve bu doğrultuda yoğun basınca dayanabilen güçlendirilmiş bir iniş modülü yapıldı. 15 Aralık 1970’de atmosfere girerken, bozulan bir paraşüt nedeniyle yüzeye çarptı. Buna rağmen veri aktarımı durmadan önce 23 dakika boyunca sıcaklık verisini ve ilk telemetriyi gezegenin yüzeyinden geri almayı başardı. Böylece bir ilk başarıldı.



Venera-10 uzay aracının gönderdiği Venüs gezegeni yüzeyi görüntüsü (Başka bir gezegen yüzeyinden yakalanan ilk görüntü olma özelliği taşıyor.)

Sovyetler, 1972 ve 1975 yılları arasında üç tane daha Venera sondası fırlattılar. Birincisi, 22 Temmuz 1972’de Venüs’e indi ve 50 dakika boyunca veri iletmeyi başardı. Venüs’ün atmosfere sırasıyla 22 Ekim ve 25 Ekim 1975’te giren Venera-9 ve Venera-10 başka bir gezegenden yüzey görüntüsü almayı başaran ilk uzay aracı oldular.
NASA’nın Magellan uzay aracı, Venüs’ün yüzeyinin haritasını radar kullanarak çıkarmak için 4 Mayıs 1989’da fırlatıldı. Magellan, dört buçuk yıllık görev süresince, gezegenin bugüne kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntülerini sağladı. Ayrıca görevi kapsamında gezegenin yüzey alanının yüzde 98’inin haritasını çıkardı. Bu haritalar 100 metreye kadar küçük ayrıntıları bile gösteriyor.
  Alıntı
Alt 01 Temmuz 2023, 15:06   #12
Çevrimdışı
''Gülüşü Güzel Kadın''
SKYFALL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Gezegenler Hakkında Bilgi; Genel ve Fiziksel Özellikleri, Tarihçesi

Plüton’un Yörüngesi ve Gün-Yıl Uzunluğu







Plüton’un yörünge özellikleri nelerdir ? Plüton’da bir gün ve yıl ne kadar sürüyor ?

1930 yılında Clyde Tombaugh tarafından keşfedilen Plüton, dokuzuncu ve en uzak gezegen olarak biliniyordu. 2006 yılında gerçekleşen 26. Uluslararası Astronomi Birliği toplantısına kadar bu şekilde tanımlanıyordu. Fakat toplantının ardından Plüton’un gezegen olmak için gerekli şartları sağlamadığı gerekçesiyle, gezegen statüsünden çıkarıldı. Ve Kuiper Kemeri Objesi ve cüce gezegen olarak tanımlandı.
Plüton yine de birçok özelliğiyle ilgi çekici olmaya devam etti. Plüton, Güneş çevresindeki yörüngesinin uzunluğu ve eksantrisitesi sebebiyle halen astronomların ilgi odağı konumunda. Yaklaşık 248 Dünya yılında tamamladığı yörüngesiyle Plüton, Güneş Sistemi’nde rakipsizdir.

Plüton’un Yörüngesi

Plüton’un yörüngesi 0.249 eksantrisiteye sahiptir. Bu sebeple Güneş ile olan mesafesi çok fazla değişkenlik gösterir. Güneş’e olan en yakın mesafesi 4.436.720.000 km ve en uzak mesafesi ise, 7.375.030.000 km’dir. Bir başka deyişle Plüton’un Güneş’e olan mesafesi 29,66 AU – 49,3 AU(Astronomik Birim) arasında değişiyor.



Plüton’un Yörüngesi

Plüton, yörüngesinin Güneş’e en yakın bölümünde Neptün’ün yörüngesinin üzerinden geçiyor. Ve Güneş’e Neptün’den daha yakın mesafeye geliyor. Plüton’un yörüngesini her iki tamamlayışında, Neptün üçünü turunu tamamlamış oluyor.
Plüton ve Neptün arasındaki bu oran son derece kararlıdır ve milyonlarca yıldır korunmaktadır. Bu döngü son kez 1979-1999 yılları arasında Neptün, Güneş’e Plüton’dan daha uzaktaydı. Plüton, bu döngüde Güneş’e en yakın noktasına 1989 yılında ulaştı. Plüton 1989-1999 arasında 10 yıl daha Plüton Güneş’e daha yakın olduğu bölümde kaldı. 1999 yılından bu yana Plüton, yörüngesinin Güneş’e daha uzak olan bölümüne doğru geçiş yaptı. Önümüzdeki 228 yıl boyunca, yani 2227 yılına kadar Plüton, Neptün’ün yörüngesinin üzerinden geçiş yapmayacak.

Yıldız Günü ve Güneş Günü

Güneş Sistemi’ndeki diğer birçok gezegen gibi Plüton’da kendi ekseni etrafında döner. Kendi ekseninde bir turu tamamlaması için geçen süreye “Yıldız Günü”denir. Güneş ışınlarının gezegen üzerinde tekrar aynı noktaya ulaşması için geçen süreye ise”Güneş Günü” denir. Plüton’un çok uzun olan yörüngesi sebebiyle yıldız ve güneş günü süreleri yaklaşık olarak birbirine eşittir. Bu da Dünya gününe göre, 6 gün 9 saat ve 36 dakikaya karşılık geliyor.
Sonuç olarak, Plüton’un bir gününün uzunluğu, yaklaşık 6,5 Dünya gününe eşittir. Ve bir Plüton yılı 248 Dünya yılı veya 90560 Dünya gününe karşılık geliyor.


UzayCo
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgi, fiziksel, genel, gezegenler, hakkında, tarihçesi, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 06:04.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.