Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Yapay zeka, Güneş’in dış atmosferinin neden bu kadar sıcak olduğunu ortaya çıkarabili

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Ağustos 2023, 22:32   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yapay zeka, Güneş’in dış atmosferinin neden bu kadar sıcak olduğunu ortaya çıkarabili

Yapay zeka, Güneş’in dış atmosferinin neden bu kadar sıcak olduğunu ortaya çıkarabili

Araştırmacılar uzun süredir devam eden bir güneş gizemini çözmek için yapay zekâ kullanıyor.

Yaklaşık 1,8 milyon Fahrenheit (1 milyon santigrat derece), güneş‘in dış atmosferi veya koronaen sıcak anında 10.340 derece F (5.730 derece C) sıcaklıkta ışıma yapan görünür “yüzeyinden”, yani fotosferden çok daha sıcaktır. Ancak kimse koronanın neden bu kadar sıcak olduğunu tam olarak bilmiyor.

Bunun nedenine ilişkin önde gelen iki teori vardır: korona boyunca ilerleyen plazma dalgalarının dağılmasıyla açığa çıkan ısı ve manyetik alan çizgilerinin kırılıp yeniden bağlanmasıyla açığa çıkan enerji. Her ikisi de güneşte aktif gibi görünmektedir, ancak hangisinin baskın ısıtma şekli olduğu veya her ikisinin de eşit katkıda bulunup bulunmadığı bilinmemektedir.

Şimdi, İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu soruyu yanıtlamaya yardımcı olmak için yapay zekaya başvuruyor. Bir projede Patrick Antolin ve Ramada Sukarmadji, Lockheed Martin Güneş ve Astrofizik Laboratuvarı’ndaki bilim insanlarıyla birlikte çalışarak koronaya “nanojetler” salan küçük patlamaları avlamak için makine öğrenimini kullandılar.

Nanoflares güneş fizikçisi tarafından geliştirilmiş bir fikirdir. Eugene Parker (NASA’nın Parker Güneş Sondası adını almıştır) 1980’lerin sonlarında. Güneş koronasının içine ve yukarıya doğru kıvrılan manyetik alan çizgilerinin kopup yeniden bağlandığında ani bir enerji patlamasına yol açtığını öne sürdü. 2021 yılında Antolin ve diğer bilim insanları NASA’nın Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS) görevinden elde edilen verileri kullanarak nanoflares İlk kez. Asıl soru, koronanın ısınmasını açıklamak için yeterince sık meydana geliyorlar mı?

Küçük oldukları için nanoflare’lerin ve ortaya çıkan nano enerji jetlerinin tespit edilmesi zordur.

Sukarmadji, “Şu anda nanojet oluşumlarını yalnızca gözle tespit edebiliyoruz; ihtiyacımız olan şey bunları otomatik olarak tespit etmenin bir yolu” dedi. Açıklama. “Çok küçükler ve elimizdeki sınırlı kanıtlar muhtemelen düşündüğümüzden daha fazla olduklarını gösteriyor. Ancak onları gerçekten daha iyi anlayabilmek için, meydana geldikleri anda tespit edebilmemiz
gerekiyor.”



NASA’nın IRIS misyonu tarafından görülen güneş üzerindeki bir nanojet. (Resim kredisi: NASA/SDO/IRIS)
Yapay zeka algoritmalarını IRIS, Parker Solar Probe, NASA’nın Solar Probe’u gibi uzay görevlerinden gelen görüntülerdeki nanojetleri tanıyabilecek şekilde eğiterek Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Güneş Yörünge AracıEkip, nano patlamaların ne sıklıkta meydana geldiğini daha iyi kavramayı umuyor.

Koronadaki manyetik yeniden bağlanmanın yapay zeka tarafından araştırılan bir başka yan etkisi de “koronal yağmur.” Yeniden bağlanma korona içinde yerel sıcaklık düşüşlerine neden olduğunda meydana gelir. Bu, yaklaşık 150 mil (250 kilometre) genişliğinde daha yoğun plazma kümelerinin oluşmasına ve daha sonra saniyede 62 mil (100 km) hızla koronadan düşmesine neden olur, tıpkı devasa kayan yıldızlar. Fotosfere çarptıklarında, kısa ama parlak parlamalar ve şok dalgaları meydana gelebilir ve bu da sıcak plazmanın koronaya doğru yükselmesine neden olur.

Antolin ve Northumbria’dan güneş fizikçisi Luke McMullan, yapay zekayı IRIS tarafından görülen koronal yağmur görüntüleri üzerinde eğitiyor ve daha sonra bu algoritmaları SDO tarafından çekilen daha düşük çözünürlüklü görüntüleri koronal yağmur belirtileri için geliştirmek ve aramak için kullanıyor.

Manyetik yeniden bağlanmanın etkilerine yönelik yapay zeka öncülüğündeki bu iki araştırma birlikte, güneş koronasının neden bu kadar inanılmaz derecede sıcak olduğu sorusuna nihayet yanıt verebilir.




[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
atmosferinin, çıkarabili, dış, güneş’in, kadar, neden, olduğunu, ortaya, sıcak, yapay, zeka


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 17:58.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.