Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


İşte gökbilimcilerin mahkeme davalarında sandığınızdan daha yararlı olmasının nedeni

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Ağustos 2023, 22:33   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart İşte gökbilimcilerin mahkeme davalarında sandığınızdan daha yararlı olmasının nedeni

İşte gökbilimcilerin mahkeme davalarında sandığınızdan daha yararlı olmasının nedeni

Geçtiğimiz sekiz yıl boyunca Avustralya’nın dört bir yanındaki davalar için astronomik kanıtlar sunmam istendi.

Normalde mahkemede kanıt denince aklımıza görgü tanıkları, DNA veya polis raporları gelir. Çoğu zaman, bu kanıtların açıklanması için bir uzmana ihtiyaç duyulur – mahkeme üyelerinin bilinçli bir karar verebilmeleri için bulguları ve verileri iletebilmeleri gerekir. Bu uzmanlar tipik olarak tıp, mühendislik, psikoloji veya diğer alanlarda çalışmaktadır.

Uzman astronomlar genellikle mahkemede resmedilen kişiler değildir, ama benim yaptığım tam olarak bu.

Polis tarafından ilk kez bunu yapmam istendiğinde biraz şaşırmıştım. Astronomiyi mahkeme salonuna uygulamayı hiç düşünmemiştim. İlk grup bunu yapabileceğimi öğrendikten sonra, aynı polis gücü veya birimindeki meslektaşlarımdan veya başka bir yerde kanıtlarımı gören müfettişlerden daha fazla talep geldi.

Şimdi, haftada yaklaşık 1-2 dava için kanıt sunmam isteniyor. Bu genellikle mahkemeye bir kanıt beyanı sunulmasını gerektiriyor. Ancak bazen mahkemeye katılmam ve kanıtların ne anlama geldiğini açıklamam isteniyor.

Mahkemede bir uzman olarak bana ihtiyaç duyulduğunda, bu genellikle önemli konular için oluyor. Kanıtlarım ya davanın bir bölümü için kritik öneme sahiptir ya da davanın kendisi oldukça önemlidir ve tüm ayrıntılar kontrol edilip doğrulanmaktadır.

Ama tam olarak ne için kanıt sunuyorum?

Güneşi ve ayı takip etmek
Bir gökbilimcinin mahkemede sunduğu kanıtların çoğu, bir gök cisminin (güneş ya da ay) konumunun ve ışığının hesaplanmasını içerir. Neyse ki, gök cisimlerinin konumlarını hesaplamak için kullandığımız araçlar çok hassastır ve yüzlerce ila binlerce yıl geçmişe veya geleceğe doğru hesaplanabilir.

Bunun bariz bir örneği, bir kişinin güneşin gözüne geldiğini, parlamaya neden olduğunu iddia etmesi ve bir araba kazası geçirmesidir. Birisinin güneşin nerede olduğunu, konumunu ve cadde ve seyahat yönü ile nasıl hizalandığını söylemesi gerekir. Belirli zamanlarda ve belirli yönlerde güneş gerçekten de birinin görüşünü engelleyebilir.

Birinin bir şey gördüğü ancak bunun gün doğumu ya da gün batımı civarında gerçekleştiği durumlar da vardır. Aydınlatma seviyesinin ne olduğunu söylemek için bir uzmana ihtiyaç vardır – çünkü güneşin ufkun altındaki konumuna ve ne kadar görebildiğinize bağlı olarak çok net tanımlar vardır. Örneğin, olay gün batımından beş dakika sonra meydana gelmişse ne olur? Işık seviyesi yılın zamanına, konuma ve diğer faktörlere bağlıdır. Gündüz ya da gece diye kesin bir durum söz konusu değildir.

Ay mahkemelerde de delil olarak kullanılabilir. Özellikle şehir ışıklarından uzak karanlık yerlerde, bir gökbilimci belirli bir gecede Ay’ın ne kadar ışık sağladığına dair kanıt sağlayabilir.

İnsanların bir şeyin ne zaman gerçekleştiğini tanımlamanın bir yolu olarak ayın görünümünü veya evresini not ettikleri tarihi vakalar veya zamanlar da vardır. Dolunayın kesin bir tanımı vardır, ancak teknik olarak dolunay olmamasına rağmen bir gün öncesi veya sonrası dolunay gibi görünebilir.



Gibbous mu, dolunay mı, küçülen mi? Astronomlar Ay’ın evrelerini daha hassas bir şekilde tanımlayabilirler, bu da bir mahkeme davasında faydalı olabilir. (Resim kredisi: NASA)
Uzmanlığın sınırlamaları
Elbette, bilimin her alanında olduğu gibi, söyleyebileceklerimin de bir sınırı var. Eğer birisi bir pencereden bakıyorsa – pencere ne kadar kırıcıydı? Ayı ya da güneşi engelleyen bulutlar var mıydı? Bu faktörleri çözmek diğer uzmanlara ve hukuk sisteminin diğer bölümlerine kalmıştır.

Birçok alanda olduğu gibi uzay teknolojisi de değişiyor ve bunun hukuk ve suç üzerindeki etkisi de değişiyor. Uydular, olayların gerçekleştiği anda takip edilmesine yardımcı olmak için davalarda giderek daha fazla kullanılıyor. Örneğin, uzay teknolojisi şirketi Maxar, Dünya’yı görüntülemek için en yüksek çözünürlüklü ticari uydulardan bazılarını işletmektedir. İnsanlar küçük bir ücret karşılığında bu uyduları belirli alanlara ve/veya zamanlara bakmaları için görevlendirebiliyor.

Son zamanlarda uyduların Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı üzerindeki etkisini ve asker hareketlerini ve hatta iddia edilen bazı savaş suçlarının kanıtlarını incelemede nasıl etkili olduklarını gördük.

Uydu görüntüleri, insan kaçakçılığı veya yasadışı madenler gibi bir dizi suç soruşturmasında kullanılmıştır.

Avustralya’da da cezai konularda kullanılıyorlar. Bu da uydu görüntülerini ve bunların ne anlama gelebileceğini açıklayacak, hatta bunlara erişilmesine yardımcı olacak bir uzmana ihtiyaç duyulan bir başka durumdur.

Uzmanlar hayati önem taşır
Bilirkişi olarak çalışmak bana umut verdi, çünkü adalet sisteminin bazen tüm ayrıntıları doğru anlamak için ne kadar ileri gidebileceğini görüyorum – ayın evresini veya güneşin konumunu dikkate almak gibi. Bu aynı zamanda uzmanların toplumumuzdaki öneminin de mükemmel bir örneği.

Bilimde, özellikle yanlış bilginin yaygın olduğu bir çağda, insanları doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarına gitmeleri için aktif olarak teşvik ediyoruz.

Uzay ve astronomi gibi alanlar, uzmanlar aracılığıyla insanların hayatlarını doğrudan etkileyebilir – mahkeme salonunda bile.




[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
daha, davalarında, gökbilimcilerin, mahkeme, nedeni, olmasının, sandığınızdan, yararlı, İşte


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 17:38.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.