Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Astronomlar şaşkınlıkla izlerken aç kara delik ‘açılıyor’

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Ağustos 2023, 22:37   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Astronomlar şaşkınlıkla izlerken aç kara delik ‘açılıyor’

Astronomlar şaşkınlıkla izlerken aç kara delik ‘açılıyor’




En parlak geçici olaylardan biri, süper kütleli bir kara deliğin çevresindeki maddeyle ziyafet çekmeye başlamasının sonucudur ve şimdiye kadar görülen en dramatik “açılma” olaylarından birine yol açar.

Geçiciler, kısa süreler içinde parlaklıkları değişen astronomik olaylar ya da nesnelerdir ve bu açgözlü kara delikten güç alan J221951, şimdiye kadar kaydedilen en parlak geçicilerden biridir. Kara deliğin konumu, daha önce gözlemlenen bir galaksinin merkezine, tam da süper kütleli bir kara deliğin oturması beklenen yere karşılık geliyor. Bununla birlikte, gökbilimciler J221951’de tanık olunan geçici olaya neyin neden olduğundan hala tam olarak emin değiller.

Ekip üyesi ve Belfast Üniversitesi astronomu Matt Nicholl yaptığı açıklamada, “Süper kütleli kara deliklerin yapabileceği farklı şeylere ilişkin anlayışımız, son yıllarda parçalanan yıldızların ve son derece değişken parlaklıklara sahip kara deliklerin keşfedilmesiyle büyük ölçüde genişledi” dedi. “J221951, bir kara deliğin bizi gafil avladığı en uç örneklerden biri.”

Yaklaşık 10 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan süper kütleli kara deliğin ne tükettiği şu anda bilinmiyor, ancak J221951’in kara deliğe çok yaklaşan bir yıldızın, spaghettification adı verilen bir süreçte muazzam çekiminden kaynaklanan gelgit kuvvetleri tarafından şiddetli bir şekilde parçalanmasını temsil etmesi mümkündür.

Gelgit bozulması olayı (TDE) olarak adlandırılan bu olayda, yok olan yıldızdan gelen yıldızsı maddenin bir kısmı kara deliğin yüzeyine düşerken, diğer madde kara deliğin kutuplarına doğru akacak ve ışık hızına yakın bir hızla dışarı fırlayarak yoğun elektromanyetik radyasyon oluşturacaktır.

Ancak söz konusu kara deliğin bu parlak geçici olaya yol açmasına neden olabilecek tek olası mekanizma talihsiz bir yıldızın spagettileşmesi değildir. Bir başka olasılık da J221951’in bir galaksinin kalbindeki çekirdeğin hareketsiz durumdan aktif duruma geçmesinin bir sonucu olmasıdır.

Aktif galaktik çekirdekler (AGN’ler) galaksilerin kalbinde yer alan ve galaksinin geri kalanındaki tüm yıldızların toplam ışığını bastıracak kadar ışık saçan parlak alanlardır. Ayrıca süper kütleli kara deliklerden de güç alırlar.

Nicholl, “Toplam enerji salınımını hesaplamak için J221951’i izlemeye devam etmek, bunun bir yıldızın hızlı dönen bir kara delik tarafından gelgitle bozulması mı yoksa yeni bir tür AGN’nin açılması mı olduğunu anlamamızı sağlayabilir” diye ekledi.

Bir galaksinin kalbindeki dramatik “açılmayı” izlemek
Kilonovalar iki nötron yıldızının ya da bir nötron yıldızı ile bir kara deliğin birleşmesi sırasında meydana gelen ve parlak elektromanyetik radyasyon patlamaları yayan bir tür geçici olaydır. Kilonovalar başlangıçta mavi bir renge sahiptir, daha sonra birkaç günlük bir süre içinde kırmızıya dönüşür. Geçici J221951 de mavi görünüyordu, ancak bir kilonova gibi kırmızıya dönüşmedi veya hızla solmadı. Bu geçicinin doğası, Hubble Uzay Teleskobu gibi uzay tabanlı tesisler ve Kuzey Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan Çok Büyük Teleskop (VLT) gibi yer tabanlı gözlemevleri ile yapılan takiplerle belirlendi.

“Kilit keşif, Hubble’dan alınan morötesi (UV) spektrumun galaktik bir kökeni dışlamasıydı. Bu, gelecek için uzay tabanlı bir UV spektrograf yeteneğinin sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor,” diyor ekip üyesi ve University College London’daki Mullard Uzay Bilimleri Laboratuvarı araştırmacısı Paul Kuin.

Ekip, 10 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kaynakla J221951’in şimdiye kadar görülen en parlak olaylardan biri olması gerektiğini fark etti. Şimdi bunun nedenini daha iyi anlamak için çalışacaklar.

Oates, “Gelecekte, gelgit bozulması olayı ile aktif galaktik çekirdek senaryoları arasında ayrım yapmaya yardımcı olacak önemli ipuçları elde edebileceğiz” dedi. “Örneğin, J221951 bir AGN’nin açılmasıyla ilişkiliyse, solmayı durdurmasını ve parlaklığın tekrar artmasını beklerken, J221951 bir gelgit bozulması olayıysa, solmaya devam etmesini bekleyebiliriz.

“J221951’in geç zaman davranışını yakalamak için önümüzdeki birkaç aydan birkaç yıla kadar izlemeye devam etmemiz gerekecek.”




[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
astronomlar, delik, izlerken, kara, ‘açılıyor’, şaşkınlıkla


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 15:26.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.