Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Bitkiler de Hayvanlar Gibi Kamufle Olabilir mi?

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 20 Eylül 2023, 18:10   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Bitkiler de Hayvanlar Gibi Kamufle Olabilir mi?

Bitkiler de Hayvanlar Gibi Kamufle Olabilir mi?


Corydalis hemidicentra bitkisi kamuflaj yeteneğine sahip bitki türlerinden biri.


Canlılar, yaşamlarını sürdürmek amacıyla çeşitli korunma yöntemleri geliştirir. Bunlar arasında en ilgi çekici olanlardan biri ”kamuflaj”. Kamuflaj, hayvanlar tarafından kullanıldığını bildiğimiz bir yetenek. Peki, bitkilerin kendileri için tehdit oluşturabilecek canlılardan korunmak için kamuflaj yeteneğini kullanabildiklerini biliyor muydunuz?

Doğada, renkleri ve üzerlerindeki desenleri sayesinde çevrelerinden ayırt etmenin hayli zor olduğu hayvanlara rastlamış olabilirsiniz. Bazı belgesellerde ise kertenkele gibi canlıların renk değiştirme yeteneğine şahit olmuşsunuzdur. Evet, bitkiler de bazı hayvanlar gibi çeşitli stratejiler geliştirerek kendilerini saklayabiliyor. Yapılan araştırmalar, bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılan kamuflaj stratejileri arasında birçok ortak nokta olduğunu gösteriyor.



Yeşil bir yaprak üzerinde kamufle olmuş bukalemun



Bitkiler parlak renkleriyle tozlaşmaya yardımcı olan canlıların ilgisini çeker. Yeşil renkleri ise fotosentez yapmaları için gerekli olan klorofil moleküllerinden kaynaklanır. Bitki ve hayvan etkileşimi açısından bakıldığında otobur canlıların görsel olarak ilgilerini çektiği için parlak renkli çiçeklere ve meyvelere yöneldiği düşünülüyor. Bu nedenle parlak renkleri bitkiler için dezavantaj olabiliyor. Ancak dikenleri, tüylü örtüleri ya da zehirli salgıları ile kendileri için tehlikeli olan canlılardan korunabiliyorlar. Günümüzde yapılan araştırmalar ise bazı bitkilerin kendilerini düşmanlarından korumak için kamuflaj yeteneğini kullanabildiğini gösteriyor. Bunu yapmak için taş gibi nesnelere benzemekten renklerini çevrelerinin renkleriyle eşleştirmeye kadar farklı stratejiler kullanabiliyorlar.

Birleşik Krallık’taki Exeter Üniversitesinden ve Çin Bilimler Akademisinden bilim insanları, 2020 yılında Çin’in Himalaya ve Hengduan dağlarının tepesinde yetişen Fritillaria delavayi bitkisinin kamuflaj yeteneğini inceledi.

Fritillaria delavayi bitkisi 2.000 yıldan fazla zamandır Çin’de geleneksel bir öksürük ilacı olarak kullanılıyor. Kilosu yaklaşık 500 dolar olan bu bitki insanlar tarafından yoğun olarak toplanıyor.

Yetişkin Fritillaria delavayi bitkisi haziran ve ekim ayları arasında çiçek açıyor. Çin’in güneydoğusundaki kayalık ve dağlık bölgelerde görülen bu bitkinin rengi ise konumuna göre belirgin şekilde değişiyor. Bazı bölgelerde bitkinin yaprakları yeşil rengi ile kayaların arasında kolayca fark edilebilirken bazı bölgelerde ise gri-kahverengi renkleri ile kayaların arasında kayboluyor




Fotoğraflarda Fritillaria delavayi bitkisinin yoğun olarak toplandığı (sol) ve daha az toplandığı (sağ) bölgelerde, renginde ortaya çıkan değişim görülüyor.



Araştırmacılar bu renk değişiminin nedeninin insan kaynaklı etkinlikler olabileceğini düşündü ve 2014-2019 yılları arasında yedi farklı bölgede Fritillaria delavayi bitkisinin rengini spektrometre ile ölçerek hasat edilme sıklığını belirlemek için çalışmalar yaptı. Sonuçta yoğun hasat yapılan bölgelerde bitkinin renginin arka plan rengine yakın olduğu belirlendi.

Yapılan başka bir araştırmada ise yüksek dağlarda yetişen Corydalis hemidicentra bitkisinin yaprak rengindeki değişimler sayesinde kelebeklerden korunmak için geliştirdiği stratejiler incelendi. Corydalis hemidicentra bitkisi Apollo kelebeklerinin yumurtlama için kullandığı temel konakçı bitkilerden biri. Bu otobur canlılar, Corydalis hemidicentra bitkisinin toprağın üstünde kalan kısmını neredeyse tamamen tüketiyor.

Araştırmada dört farklı bölgede yetişen bitki popülasyonunda yapraklar ile bitkiyi çevreleyen kayalar arasında renk eşleşmesi olup olmadığı tespit edildi. Sonuçta kelebeklerin zarar verme riskinin daha yüksek olduğu bölgelerdeki bitkilerin renginde, çevrelerindeki kayaların rengindeki farklılıklarla uyumlu olacak şekilde, dikkate değer renk farklılıkları olduğu belirlendi.






Fotoğraflarda dört farklı bölgede yetişen Corydalis hemidicentra bitkisinin renginde, çevresindeki kaya rengine göre ortaya çıkan değişim görülüyor.



Bitkiler belki hayvanlar gibi yer değiştirerek veya kaçarak tehlikelerden uzaklaşamıyor. Ancak yapılan araştırmalar bize bitkilerin, yaşam alanlarında farklı sebeplerle ortaya çıkan tehlikelere karşı, kamuflaj yeteneği sayesinde korunmaya çalıştığını gösteriyor. Bu durum tozlaşmaya yardımcı olan canlılar tarafından fark edilmelerini zorlaştırmasına ve fotosentez verimlerini düşürmesine rağmen, bazı bitkiler varlıklarını sürdürmek için kamuflaj stratejilerini kullanmaya devam ediyor.











[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bitkiler, gibi, hayvanlar, kamufle, olabilir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 15:35.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.