Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Herkesin Korktuğu Keskin Dilli Fizikçi Wolfgang Pauli Ve Pauli Dışlama İlkesi

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 29 Ocak 2024, 18:38   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Herkesin Korktuğu Keskin Dilli Fizikçi Wolfgang Pauli Ve Pauli Dışlama İlkesi

Herkesin Korktuğu Keskin Dilli Fizikçi Wolfgang Pauli Ve Pauli Dışlama İlkesi

Teorik fiziğin tarihi, delilik ile dahilik arasında gidip gelen eksantrik kişiliklere sahip ilginç karakterlerle doludur. Bu kişilerden birisi de Avusturyalı teorik fizikçi Wolfgang Pauli’dir


Wolfgang Pauli (1900-1958) 20. yüzyılın en parlak bilim insanlarından biri sayılan Avusturyalı bir teorik fizikçiydi. Çalışmaları ve keşifleri, kuantum mekaniği ve parçacık fiziği alanında birçok açıklama ve teorik çerçevenin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.


1920’ler, evreni anlayışımızda bir devrime sahne oldu. Bu, Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden genç ve parlak bir neslin yeni kuantum mekaniği teorisini keşfettiği, bilim tarihinde büyüleyici bir dönemdi. Bu kişilerin isimleri, geliştirdikleri fikirler ve teorilerle aynıdır.

Örneğin Niels Bohr (Bohr Atom Modeli), Wemer Heisenberg (Heisenberg Belirsizlik İlkesi), Erwin Schrödinger (Schrödinger Denklemi), Enrico Fermi (fermiyonlar) ile ölümsüzleşmiştir. Bu kişilerden birisi de zamanın en zeki bilim insanlarından olarak tanınan Wolfgang Pauli’dir. Günümüzde onun adını da Pauli dışlama ilkesi ile anımsıyoruz.


Enrico Fermi, Wolfgang Pauli ve Werner Heisenberg, Eylül 1927’deki Volta Konferansı sırasında Como Gölü’nde (Amaldi Arşivi, Sapienza Üniversitesi, Roma).


Pauli, 1921’de 21 yaşındayken görelilik ile ilgili yazdığı ve Einstein’a bile teorisi hakkında birkaç şey öğreten kitabıyla bilim dünyasına bomba gibi düşmüştü. Dobralığıyla -ya da küstah ve kibirli olmasıyla (fizikçiler bu konuda ikiye ayrılmışlardı)- ünlü Pauli, bir derste ayağa kalkarak kim olduğuna ve itibarına bakmaksızın dersi anlatan kişiye tamamen saçmaladığını söylemekten çekinmeyecek kadar da pervasızdı. Bu nedenle de etrafında keskin dilli fizikçi olarak tanınmaya başlanmıştı.


Heisenberg, Sommerfeld’in enstitüsünde öğrenci olur olmaz Wolfang Pauli ile tanıştı. Pauli daha üst sınıflardaydı ve Heisenberg’in akıl hocası oldu. Sonucunda yakın arkadaşlıkları 1958’de Pauli’nin ölümüne dek sürdü.


Wolfgang Pauli, abartılı egosuna rağmen yirminci yüzyıl fiziğinin en büyük isimlerindendi. Temel gerçeklik anlayışımıza yaptığı birçok katkının yanı sıra, 1930’da nötrinonun varlığını öngördü. Ancak onun en önemli katkısı ve 1945 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü almasını sağlayan şey adı ile anılan dışlama ilkesi olacaktı.

Pauli Dışlama İlkesi Nedir?
Herhangi bir nesnenin neden yapıldığını araştırmak isterseniz, onu giderek daha küçük parçalara ayırabilirsiniz. Sonucunda tüm canlılar hücrelerden, hücreler de atomlardan oluşur. Atomların kendileri de atom çekirdeğine ve elektronlara parçalanabilir. Son olarak, atom çekirdeklerini de kendilerini oluşturan temel parçacıklara ayırmak olasıdır. Peki bu bileşen parçacıkları nasıl oluyor da gördüğümüz, bildiğimiz ve etkileşime girdiğimiz her şeyi oluşturuyor? Bu soruya cevap Wolfgang Pauli tarafından verilecekti.


Mikroskobik bir parçacığın hem konumundan hem de hızından asla emin olamazsınız. Bir parçacığın konumunu tahmin edebilmek için bir deney düzenlemek mümkündür.. Ama hiçbir deneyi hem konumundan hem de hızından emin olacak şekilde düzenleyemezsiniz. Her ne kadar adında ilke kelimesi yer alsa da aslında ilk olarak Heisenberg’in ortaya koyduğu bulgu bir sonuçtur.


Çoğumuz kuantum mekaniğini düşündüğümüzde, en küçük ölçeklerdeki tuhaf ve mantık dışı şeyleri düşünürüz. Heisenberg belirsizliği ya da Schrödinger’in kedisini aklımıza getiririz. Ancak, iki özdeş fermiyonun aynı sistemde aynı tam kuantum durumunu işgal edemeyeceğini belirten Pauli dışlama ilkesini pek bilmeyiz.

Pauli dışlama ilkesi, kuantum mekaniğinde, bir atomun yörüngelerinden herhangi birini neden yalnızca sınırlı sayıda elektronun işgal edebildiğini açıklayan bir kuraldır. Hiçbir özdeş parçacık çifti aynı anda aynı kuantum durumunu işgal edemez. Bu prensip kuantum teorisinde temel bir rol oynar ve fermiyonlar (örn. elektronlar, protonlar ve nötronlar) için geçerlidir ancak bozonlar (örn. fotonlar) için geçerli değildir.


İki elektron aynı kuantum durumunda olamaz. Diğer bir deyişle elektronlar antisosyal parçacıklardır ve birbirlerinden uzak dururlar. Her elektronun spini ½’dir. İkinci bir elektron eklediğinizde, aynı dönüşe sahip olabilir. Ancak bu -½’lik ters yönde olacaktır. Bu şekilde 1s yörüngesine iki elektron sığdırabilirsiniz. Bundan sonra dolar ve üçüncü bir elektron eklemeye başlamak için bir sonraki enerji seviyesine gitmeniz gerekir.


Pauli Dışlama İlkesinin sonuçlarından biri, eğer iki elektron bir atomda ya da molekülde çift oluşturmuşsa ve aynı enerjiye sahipse o zaman bu iki elektronun spininin birbirine zıt olması gerektiğidir.

Pauli Dışlama İlkesi Neden Önemlidir?
Aynı orbitalde iki elektrondan fazlasına müsaade etmeyen Pauli dışlama ilkesi, atomların birbirlerinden farklı olmasının nedenidir. Bu ilke olmasaydı, bir atomun temel (en düşük enerji) durumunu doldurabilecek elektron sayısında bir sınır olmayacaktı. Sonucunda bu durumda, en düşük enerji yörüngesi — her atomdaki 1s yörüngesi — elektronları içeren tek yörünge olacaktı ve her atomun doğasında bulunan elektronların tümünü içerecekti.


Elektronlar bir atom içinde farklı enerji seviyelerini işgal eder. Yani bir enerji seviyesi “dolu” hale geldiğinde, elektronlar bir sonraki mevcut seviyeye geçmek zorundadır. Görselde bir elektronun betimlemesini görüyorsunuz.


Pauli Dışlama İlkesi, tüm elektronların aynı en düşük enerji (temel) durumuna düşmesini engeller. Bize birden fazla özdeş fermiyonu aynı kuantum durumuna koyamayacağımızı söyler.


Sonucunda elektronlar kendilerine özgü kuantum özelliklerinin (kütle, yük, lepton sayısı vb.) yanı sıra içinde bulundukları duruma özgü kuantum özelliklerine de sahiptirler.


Pauli dışlama ilkesi her bir atoma kendi benzersiz yapısını veren şeydir. Atomlarımıza daha fazla sayıda elektron ekledikçe, hepsine bir yer bulmak için daha yüksek enerji seviyelerine, daha büyük açısal momentumlara ve giderek daha karmaşık yörüngelere sahip olmamız gerekir. Bu sayede de periyodik tablodaki her bir atom, diğerlerinden farklı bir elektron konfigürasyonuna sahip olur.

Bir elementin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirleyen en dış kabuklardaki elektronların özellikleri olduğundan, her bir atomun oluşturabildiği kendine özgü atomik, iyonik ve moleküler bağ kümeleri vardır. Bu nedenle de birbirine ne kadar benzerse benzesin iki farklı elementten oluşan yapılar aynı olamaz.

Sonuç olarak
Pauli Dışlama İlkesine sahip olmasaydık, Evrenimiz son derece farklı olurdu. Bu durumda her atom hidrojenle hemen hemen aynı özelliklere sahip olurdu. Bunun sonucu olarak da yaşamın yapı taşları olan karbon bazlı organik bileşiklerin ortaya çıkması imkansız olurdu. Richard Feynman’ın dediği gibi, “Masaları ve katı olan diğer her şeyi mümkün kılan, elektronların hepsinin üst üste gelememesidir. “




[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dilli, dışlama, fizikçi, herkesin, keskin, korktuğu, pauli, wolfgang, İlkesi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 15:14.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.