Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Bilime Göre Kendimizi Neden Gıdıklayamıyoruz?

Internet, bilim, bilişim ve teknoloji dünyasından son haberlerin paylaşılacağı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Ekim 2022, 00:37   #1
Çevrimdışı
Extraction - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Bilime Göre Kendimizi Neden Gıdıklayamıyoruz?

Bilime Göre Kendimizi Neden Gıdıklayamıyoruz?

Bilime Göre Kendimizi Neden Gıdıklayamıyoruz?


İnsanların kendilerini gıdıklayamadığını uzun zamandır biliyoruz. Bilim insanları kendimizi neden gıdıklayamadığımızı nörolojik açıdan inceleyerek altında yatan mekanizmayı açığa çıkardı.
Bilimsel çalışmalarla bildiklerimiz kadar bilmediklerimiz de şaşırtmaya devam ediyor. Örneğin bizim gezegenimizden 10 milyon ışık yılı mesafedeki bir cisme bakıp o cismin hangi elementlerden oluştuğunu bilebiliyoruz ama çok basit şeylere, örneğin neden gıdıklandığımıza ya da kendimizi gıdıklayamadığımız gibi sorulara, verilecek bir cevabımız yok.

Humboldt Üniversitesi’nden Michael Brecht önderliğinde çalışan bir grup bilim insanı bu sorulara cevap vermek için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sonucunda gıdıklamanın, gülmenin ve eğlencenin bağlantısını ortaya koydular.

Gülme nedenimiz gıdıklanmak değil, gıdıklayan kişi



Şimdi bilimsel çalışmalarda araştırmacıların karşılıklı oturup birbirlerini gıdıklamaları çok beklendik bir araştırma yöntemi değil ancak Brecht’in ekibi tam olarak bunu yaptı. Deneklerden biri, diğerini kendi seçtiği bir anda habersiz olarak gıdıklamaya başladı.

Bu anlarda yüksek hızlı bir kamera gıdıklanan deneğin yüzünü çekerken, bir mikrofon da kahkahalarını kaydetti. Denekler gıdıklanınca elbette güldü. Araştırmacılar deneklerin neden güldüğünü ortaya çıkarmak için çalışmalar yaptı.

Aslında pek çok memeli türünde gıdıklama davranışı bulunuyor. Şempanzeler, köpekler, yunuslar, insanlar, fareler gibi pek çok tür gıdıklanabiliyor. Yine de gıdıklanınca gülmenin ya da kendimizi neden gıdıklayamadığımızın nedeni bilinmiyordu.

En çok gıdıklandığımız yer ayaklarımız.



Philosophical Transactions of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmada, ekibin gözlemlerinde insanların reaksiyon süresinin, gülmesinin ve nefes alma düzeninin ilk defa incelendiği belirtildi.

Gıdıklamayı “çok ilginç bir dokunma ve dokunmaya tepki” olarak tanımlayan Brecht, bu davranışın aslında çok karmaşık olduğunu belirtiyor. Çalışmada ayrıca insanların genelde en çok gıdıklandıkları bölgelerin de aynı olduğu ifade ediliyor. Buna göre en çok ayaklarımızdan gıdıklanıyoruz. Onu koltuk altları, boyun ve çene takip ediyor.

Çalışmaya göre gıdıklandığımızda ilk önce gülme reaksiyonu geliyor. Bu reaksiyonun gerçekleşmeye başlama süresi 300 milisaniye. 500 milisaniye sonra ise gülme sesi geliyor ki normalde dokunmaya sesli tepkimiz 320 milisaniyede gerçekleşiyor.

Kendimizi gıdıkladığımızda ise gülmüyoruz, dahası vücudumuzun o bölgesinde gıdıklamaya da daha az tepki veriyoruz. Araştırmacılara göre bu durumun nedeni ise bedenimizin o kısmının dokunmadan haberinin olması ve ona göre dokunma duyusunu harekete geçirmesi. Yani ne zaman gıdıklanacağımızı bilmemek önemli etkiye sahip.

Webtekno


Mağdur rolünü oynamaktan bıkmadılar
Aydınlığa sarılmayanlara bak
Geçmişin tüm vergileri yarınlara sadaka
Al hepsini, suriye den pakistana kadar, al
Sonra yapsın reklamını çalışmayan
Kafalar
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilime, gıdıklayamıyoruz, göre, kendimizi, neden


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 14:05.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.