Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Suya Konulan Çiçeklerin Köklendirilmesi için Tavsiyeler

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Mart 2023, 14:25   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Suya Konulan Çiçeklerin Köklendirilmesi için Tavsiyeler

Suya Konulan Çiçeklerin Köklendirilmesi için Tavsiyeler



Suda köklendirme işlemi, bitkinin emici tüylerinin gelişimi aşamasında alınan örneklerin birkaç gün suda bekletilmesi sürecini kapsar. Bu yöntem, suyu sevmeyen türler için uygun değildir. Bundan dolayı bitkinin, suda köklendirme için uygunluğu araştırılmalıdır.

Çiçeklerin Köklendirilmesi İçin Uygun Dönem Ne Zamandır?
Suda köklendirme, türlere göre değişiklik gösterir, ancak genel olarak bitkilerin canlı ve aktif olması nedeniyle en uygun dönem ilkbahar ayları ile haziran ayıdır.



Çelik, Bitkiden Nasıl Alınmalıdır?
Bitkiden alınacak olan çeliğin kesiminde makas ya da körelmiş kesici aletler kullanılması, dalı zedelenebilir. Bunun yerine falçata kullanımı daha uygun olacaktır. Ayrıca çelik, 45 derecelik açıyla kesilmelidir.

Çelik Ne Zaman Alınır?
Yılın her mevsiminde çelik almak mümkündür. Kışın yaprağını döken ağaçların çoğaltılmasında odun çelikleri kış dinlenme mevsiminde, yapraklı, yeşil veya yarı odunlaşmış çelikler büyüme mevsiminde, henüz sertleşmemiş veya yarı odunlaşmış dallardan alınırlar. Dar ve geniş yapraklı her dem yeşil türler, yıl içinde bir veya daha fazla büyüme dönemi gösterdiklerinden bu dönmelere göre çelik alınabilir.

İlkbahar veya yazın alınan yaprağını döken bitki türlerinin yeşil çelikleri, kışın alınan odun çeliklerinden daha çabuk köklenmektedir. Köklenmesi zor olan bitkiler için yeşil çeliklerin alınması zorunludur. Kışın yaprağını döken türlerin odun çelikleri, yaprak dökümünün hemen öncesinde ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar olan devrede almak mümkündür. Köklenmesi kolay olan türlerde ise dinlenme mevsiminde alınması önemli bir fark oluşturmaz.

Hızlı gelişen tomurcuklar bazen kök oluşumunu uyarma eğilimindedir. Ancak dinlenme hâlindeki tomurcuklar kök gelişmesini engelleyebilir. Kışın yaprağını döken türlerin yeşil çelikleri için en iyi sonuçlar çeliklerin mümkün olduğu kadar erken alınması ile gerçekleşir. Ancak bu dönemde yaprakların tam büyüklüklerini almış ve sürgünlerin bir derece olgunlaşmış olması gerekir. Yeşil çelikler, önceden seraya alınarak sürdürülmüş saksı ağaçlarından alınırsa daha olumlu sonuçlar elde edilir.

Geniş yapraklı her dem yeşil bitki çelikleri, sürgün faaliyetinin durmasından ve sürgünlerde odun dokusunun kısmen olgunlaştıktan sonra alınırsa köklenme hemen gerçekleşir. Çelik alma zamanı türlere göre değişmekle birlikte ilkbahardan sonbahar dönemine kadar alınabilir. İğne yapraklı her dem yeşil bitki çeliklerinin köklenmesinde en iyi sonuçlar, çeliklerin sonbahar sonundan kış sonuna kadar geçen sürede alınmasıyla gerçekleşir. Ana bitkilerin belirli zamanlarda kış dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla soğukta tutulması köklenmeyi teşvik eder. Bunun için de bu tip çelikler birkaç hafta soğuklamadan sonra alınırlarsa köklenme daha da artmaktadır.



Bitki Suda Nasıl Köklendirilmelidir?
Klordan arınması için kullanılacak su, mutlaka dinlendirilmelidir.

Bitkinin köklenme sürecinde osmoz basıncı (hücrelerde su basıncı) dolayısıyla çürüme riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak adına (bir su bardağı suya bir çay kaşığı) şeker eklenerek suyun yoğunluğu arttırılabilir.

Bitki, suya konulduğunda yaşamını sürdürebilmek için bir hormon salgılamaktadır. Bu, bitkinin hem hastalıklardan korunmasını hem de köklenmesini sağlayan bir hormondur. Suyu sık değiştirilen bitki aslında salgıladığı hormondan uzaklaştırılmış olur. Bitkinin suyunu tamamen yenilemek yerine, 3-4 günde bir kirli suyun yarısını alıp, aynı miktarda bekletilmiş temiz su eklenerek oksijen oranı yükseltilmelidir.

Gereğinden büyük bir kapta ya da aşırı miktardaki suda köklendirilmek istenilen bitki bulunduğu ortam için yeterli miktarda hormon salgılayamayacağı için köklenme gerçekleşmeyebilir.

Suda Köklendirme İçin Püf Noktalar

Çiçeklerin köklendirilmesi için aşağıdaki püf noktalara dikkat etmek gerekir:
  • Su klorsuz olmalıdır. Bunu sağlamak için suyu iki gün bekletmeniz yeterli olur.
  • Köklendirme yaparken suyu haftada bir ya da 10 günde bir değiştirmelisiniz. Suyu daha sık değiştirirseniz bitki çürüyebilir. Daha geç değiştirirseniz de suyun oksijensiz kalmasına sebep olur.
  • İki haftada bir suya bir damla sıvı besini lave edin. Eğer sıvı besin yoksa çok az şeker serpebilirsiniz.
  • Köklendirme yapılan yer çok serin olmamalıdır.
  • Köklendirme yapmak için kullandığınız şişe ya da bardak koyu renk olmak zorunda değildir.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çiçeklerin, için, konulan, köklendirilmesi, suya, tavsiyeler


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 13:59.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.