ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumadasi.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Mimoza Çiçeğinin (Küstüm Çiçeği) Bakımı ve Yetiştirilmesi (https://www.forumadasi.com/bitkilerin-dunyasi/16053-mimoza-ciceginin-kustum-cicegi-bakimi-ve-yetistirilmesi.html)

Zeze 01 Nisan 2023 02:43

Mimoza Çiçeğinin (Küstüm Çiçeği) Bakımı ve Yetiştirilmesi
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Baş döndüren kokusuyla ve sarının en güzel tonunda açan çiçekleriyle bulunduğu ortama eşsiz güzelliğini katan Mimoza çiçeğini yakından tanıyalım.

Halk arasında “küstüm çiçeği” olarak da bilinen mimoza, Fabaceae familyasına ait bir akasya türüdür. Anavatanı Avustralya olarak kabul edilen bu ağaç formundaki çiçek genellikle tropik ortamlarda yetişir. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen, olduğu yerde kuruyan bu çiçeğin, çiçek dilindeki anlamı da “fazla alıngan” anlamına gelir.

Mimozanın 1100 – 1200 civarında türü bulunur. Çevresinde bıraktığı hoş kokunun, akılda kalıcı olmasında en az güzel görüntüsü kadar etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Çok dağınık büyüme gösterebilen Mimoza, geniş alanlar kaplamayı sever. Sarı dışında beyaz ve kırmızı renkte çiçek açan türleri de mevcuttur.

Toprak bakımından seçici olmamasına karşın azot bakımından zengin ve kireçsiz topraklardan hoşlanır. Güneşe bakan alanlarda daha çabuk büyüyebilen Mimoza, sıcağa ve susuzluğa karşı dirençlidir. Ancak çok susuz kaldığı zaman çiçek açmaz ya da kurur. Tohum ya da çentik yöntemi ile üretilebilir. Geniş alana yayılabilme özelliği sebebiyle dikim işlemi sırasında tohumların aralarında 2,5 – 3 metre bırakılması faydalı olacaktır.

Zeze 17 Şubat 2024 14:03

Yanıt: Mimoza Çiçeğinin (Küstüm Çiçeği) Bakımı ve Yetiştirilmesi
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Latince adı Acacia Dealbata olan Mimoza çiçeği ülkemizde küstümotu olarak da bilinmektedir. İspanya ve İtalya’da oldukça yaygın bir çiçektir.

Mimoza çiçeğinin sarımsı, renkli, hoş kokulu küçük çiçekleri vardır. Küstümotu ve dokunmabana olarak da bilinen mimoza çiçeğinin 300 farklı türü vardır. Adını, dokunulduğunda büzülüp kapanan çiçeklerinden alır.

Mimoza bahçede kolayca yetiştirilebilir. İlkbahardan 3 ay önce ekilen mimoza çiçeği bahar aylarında filizlenir. Kış çok soğuk geçmezse kış sonu, ilkbahar başı ya da ilkbaharda çiçeklenir.

Tohumlar Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır. Kış soğuklarına dayanıklı değildir. En fazla -10 dereceye kadar dayanabilir.

Ülkemizde de oldukça yaygın olan mimoza bol güneş alan, ılıman iklimleri ve kireçsiz toprağı sever.

Bakımı kolaydır ve hızlıca büyür. Kış aylarında yapraklarını dökmez. Çiçeklendikten sonra her yıl düzenli olarak budanması gerekir.

Yeri değiştirildiğinde kolay kolay uyum sağlayamaz. Bu sebeple bahçeye dikilecekse yeri iyi belirlenmelidir. Saksıya dikilecekse de saksının yeri sık değiştirilmemelidir.

Dikilirken eğer yanında başka mimozalar da olacaksa aralarında en az 15 metre mesafe olmalıdır. Dikileceği toprak kireçli ise toprağa kükürt dökülmelidir.

Çok fazla havalandırma yapılması, çimleme ile uğraşılması kökleri yüzeye yakın olan mimozalara zarar verir.

Hoş kokulu bir çiçek olan mimoza parfüm yapımında da kullanılır. Mimozanın yaprakları ince, uzun ve yeşildir.


Saat: 10:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.