Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Gölgeye Dayanıklı Bitki Önerileri

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Nisan 2023, 14:24   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Gölgeye Dayanıklı Bitki Önerileri

Gölgeye Dayanıklı Bitki Önerileri



Her bahçe, günün her saati güneş almayabilir. Bazı bahçeler, günün büyük bir bölümü gölgede kalırken, bazıları ise günün belli saatlerini gölgeli geçirir. Bu tip bahçelerde, yetişmek için güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkilerden ziyade, gölgeye dayanıklı bitkiler tercih edilmelidir.

Gölgede yetişebilen bitkiler genellikle geniş yapraklı olmaları ile bilinir. Geniş yaprakları sayesinde daha rahat fotosentez yapabilirler. Gölgede yetişebilen bitkilerde genellikle rengarenk çiçeklere rastlanmaz. Daha çok yeşil bitki formundadırlar.

Kış Ortancası: İlkbaharda canlanmaya başlayan kış ortancası, kış şartlarına dayanıklı bitki türlerinden biridir. Kalın bikri sapları, iri yaprak ve çiçekleriyle gölgeli zeminin neredeyse tamamını kaplayabilecek büyüklüktedir. Bergenia abenglut olarak bilinen ve ülkemizde kış ortancası olarak adlandırılan bu bitki suyu çok sever. Saksıda yetiştirilecekse mümkün olduğu kadar büyük saksı tercih edilmelidir. Sert geçen kış günlerinde yapraklarını tamamen döker. Tüm yapraklarını döktükten sonra en az 20 cm boyunda olacak şekilde budanmalı, solmuş çiçekleri temizlenmelidir.

Eğrelti Otu: Her mevsim yeşil kalabilen eğrelti otu bitkisi, parçalı ve kıvrımlı yapraklarıyla dikkat çeker. Sonbahardan ilkbahara kadar daha açık yeşil olan bitkileri, ilkbahar itibariyle daha koyu ve parlak yeşil rengindedir. Nemli toprakları seven bu bitkinin yaprakları, çok güneş aldığı zaman sararmaya başlar.

Sarı Boya Çalısı: Çalı formundaki bu bitki, parlak, sarı çiçeklere sahiptir. Sonbaharın gelmesiyle beraber mavi siyah renklerde yemişler çıkartır. Açık ve gölgelik alanlara karşı dirençli, yayılıcı bir bitkidir. Asidik ve drene edilmiş topraklar sarı boya çalısının yetişmesi için idealdir. Çok güneşten ve sert rüzgarlardan olumsuz etkilenir. Meyveleri ekşi olsa da reçel yapımında kullanılır ve son derece lezzetlidir.

Vadi Zambağı: Küçük ve narin çiçeklere sahip vadi zambağı, nemli ve gölgeli ortamları sever. İlkbahar aylarında canlanmaya başlamasıyla etrafına güzel kokular yayar. Tabanı otlara karşı oldukça hassastır. Bu yüzden bakım gerektirir. Düzenli olarak kök kısımlarına tekabül eden alanları otlardan temizlemek gerekir. Uzun yıllar yaşayabilen vadi zambağının yaprakları ilkbahar aylarında 15-20 cm’ye kadar uzar.

Alacalı Defne: İlkbahar aylarında çiçek veren bu bitki, her daim yeşil kalabilmektedir. Organik maddelerce zengin toprakları sever. Güneş ışığından olumsuz etkilenmemesine karşın bol güneş de istemez. Budama gerektiren ve yavaş büyüyen bir bitkidir.

Japon Dağ Lalesi: Drene edilmiş ve az nemli toprakları seven bu bitki son derece uzun ömürlüdür. Rüzgardan kolay etkilendiği için rüzgar almayan yerlerde yetiştirilmesi önerilir.

Çin Zambağı: Sonbaharın gelişiyle birlikte uzun saplarda, mor renkte çiçekler açar. Yaprakları her dem yeşil olan bu bitki, gölgelik alanlarda yetiştirilmek için son derece dayanıklıdır. Kireçli ve çok nemli toprakları sevmez. Kireçli topraklar, demir eksikliği yaşamasına ve hastalanmasına neden olur.

Ağaç Sütleğeni: Uzun ömürlü olan bu bitki, hem güneşte hem de gölgede yetişebilmektedir. Beyaz çiçekler açan ağaç sükseğeninin boyu 1,5 metreye ulaşır. Aynı zamanda zehirli bir bitkidir. Ciltte ve gözde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Karaca Otu: Oldukça hızlı büyüyen bir bitkidir. Drene edilmiş, kumlu topraklarda yetişmeyi severler. Su tutma kapasitesine sahip olduğundan kuraklığa karşı dayanıklıdır. Zehirlidir ve alerjik durumlara yol açabilir.

Bahçe bitkileriniz, hangi şartlarda yetişmeyi severse sevsin, bakımlarını ihmal etmeyin. Bakımı ihmal edilmiş bitkiler, uygun şartlarda yetiştirilse bile uzun ömürlü olmayacaktır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bitki, dayanıklı, gölgeye, Önerileri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 01:54.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.