Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Baharda bahçe bakımı nasıl yapılır?

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Nisan 2023, 23:55   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Baharda bahçe bakımı nasıl yapılır?

Baharda bahçe bakımı nasıl yapılır?



Bitkilerinizin saksısını ve toprağını değiştirin. Saksı ve toprak değiştirme işlemi bitkiler için çok önemli. Her yıl ilkbahar mevsiminde bu işlemi yapmalısınız. Zamansız yapılan toprak ve saksı değişimi bitkinize zarar verir. Saksı değişimi yaparken, toprağın dağılmamasına özen gösterin.

Kök ve gövde budaması yapın. Bitkinizin üzerinde kuruyan yaprakları toplayın. Kök budamasını yaparken bitkiye zarar vermemeye dikkat edin.

Bitkiniz eğer cılızlaşmışsa, saksıdan çıkartarak su dolu bir kapta bir süre bekletin. Ardından suyunun süzülmesini bekleyin. Suyu süzülen bitkiyi tekrar saksıya yerleştirin. Bu işlem yaprakları dökülen, cılızlaşan bitkileri canlandırır, yeniden gürleşmesini sağlar.

Toprak seçiminde; toprağın gözenekli ve su emme kapasitesinin yüksek olmasına dikkat edin. Bitkinizin sağlıklı olması için toprağın kalitesi çok önemli.

Saksı seçimi yaparken; yeni saksı, eski saksıdan bir boy büyük olmalı. Fazla büyük olmamasına dikkat edin. Bitki köklerinin, yeni saksıdaki toprak miktarı, fazla olacağından gelişmesi uzun sürebilir.

Plastik yerine, toprak saksı tercih edin. Toprak saksıların gözenekleri vardır, içindeki toprağın hava almasını sağlar.
Saksı tabanın delikli olmasına dikkat edin. Sulama sonrasında toprağa verilen suyun fazlası deliklerden dışarı akar. Bu deliğin tam kapanması durumunda kökler çürür. Tabandaki deliklere kenarlarında boşluklar kalacak şekilde çakıl taşları yerleştirebilirsiniz.

Saksıyı doldurduktan sonra bitkileri rahat sulayabilmek için boşluk bırakın; boşluğun bir parmak kadar olması idealdir.

Sulama sonrası, yerlerde kirlenme olmaması için saksı altlığı kullanın. Saksı altlığı yoksa evinizde bulanan kullanmadığınız tabakları saksıların altına yerleştirebilirsiniz. Dekoratif bir görünüm kazandırmak için, tabakları grafon kağıdıyla kaplayabilirsiniz.

Sulama işlemini az yapın fakat sprey ile su püskürtün. Su püskürterek yaprakların üzerindeki tozları alabilirsiniz. Ancak bu işlemi fazla yapmayın. Yapraklar çürüyebilir.

Saksı ve toprak değişiminden sonraki birkaç gün saksıyı direkt güneş ışığından koruyun. Bu işlemlerin ardından, güneş ışığının bitkilere yoğun bir şekilde gelmesi zarar verir.

Ayrıca sera ve çiçekçilerden bitkileriniz için vitamin alın. 1,5 Litre suya bir kapak vitamin koyun ve bir saat bekletin. Sonraki sulama işlemlerinde bu vitaminli sudan bitkilerinize verebilirsiniz. Bitkilerin de bizler gibi vitamine ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Isınan toprağa uyum sağlamaya çalışan bitkilerin gelişmesi için kürek, bel ve tırmık yardımıyla toprağı havalandırmak bahçe bakımının ilk adımıdır. Bu işlemden sonra bitki ekimi için yetersiz olduğu görülen alanlara toprak takviyesi yapılmalıdır.

Ağır topraklarda sıkışma sebebiyle toprağın hava alma işlevini kolaylaştırmak için ise; toprağın delikler açılarak rahatlaması sağlanır.

Dalların artık yeşermeye, bahçelerin yemyeşil bir örtüye bürünmeye başladığı bahar aylarında, bitkilerin ihtiyacı olan azot, potasyum, fosfor gibi besin maddeleri; yani gübre, toprağa verilmelidir. Gübre verilmeden önce toprak analizleri yapılmalı; eksik ya da fazla gübreleme önlenmelidir.

Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde, nem fazlalığını kaybetmeye başlayan toprağın çapa işlemlerinin dikkatle yapılması gerekiyor. Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılması ile hem gübrenin yararı sağlanmış; hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle mücadele edilmiş olur.

Kışın yapraklarını döken ağaçların ve yazın çiçek açan süs bitkilerinin bahar ayında budanması bahçe bakımının en önemli adımıdır. Çünkü bu aylarda yapılan budama sayesinde; kuvvetten düşmeye başlamış bitkiler yeniden kuvvetlenir, sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam eder. Özellikle ağaçların kışın dondan zarar gören kısımlarının kesilip atılmalıdır.

Bahar ayları çim ekimi için ideal bir dönemdir ve yeniden oluşturulacak çim alanlarının toprağı bahara hazırlanır. Çim alanlarının düzenli bir şekilde sulanması gerekir. Ancak sık sulanan çim alanlar organik maddelerini çabuk kaybeder. Bu yüzden sağlıklı çim alanlarına sahip olabilmek için yılda birkaç kere suni ya da organik besin takviyesi yapılmalıdır.

Çimlerin tırmıkla temizlenmesi ve özellikle yabani otların ilaçlama suretiyle yok edilmesi sağlanmalıdır. İlaçlamanın rüzgârsız havada yapılması, ilaçların savrularak bitkilere zarar vermesini önleyecektir. Azalan ve seyrekleşen çim alanlarına tekrar çim ekimi yapılmalıdır.

Dikim yapılacak toprağın, fidanın cinsine uygun olduğundan emin olunmalıdır. Fidanın beslenebilmesi için, ihtiyaç duyulan oranda gübre belirlenerek dikim sırasında ilave edilmelidir.

Saksı ve toprak değiştirme işlemi sonrasında bitkileriniz uzun bir yaz dönemine hazır olacaktır.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
baharda, bahçe, bakımı, nasıl, yapılır


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 20:37.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.