Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Çay Nasıl Bir Bitkidir? Çayın Özellikleri

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Temmuz 2022, 08:20   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Çay Nasıl Bir Bitkidir? Çayın Özellikleri

Çay Nasıl Bir Bitkidir? Çayın Özellikleri



Çay
Çay ikiçeneklilerin Çaygiller familyasından bitki cinsi. Anayurdu Çin ve Japonya ise de sıcak ve ılıman bölgelerde kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye’de Doğu ve Orta Karadeniz bölgelerinin birçok kesiminde, özellikle Rize’de kültürü yapılır. Çiçekleri beyaz ve hafif pembe ya da sarı güzel kokulu, meyvesi üç gözlü kapsül biçiminde ve odunsudur. Yaprakları almaşık kısa saplı, sert derili, sivri dişlidir ve dökülmez. Çin çayı ağacı ve Hint çayı ağacının melezleştirilmesinden elde edilen kültür ağacı 1-3 metre, yabanisi 10 metre boyundadır. Bu ağacın yapraklarından elde edilen çay, ticaret amacıyla kullanılır. Düzenli nem taşıyan iklimlerin en uygun ağacıdır.

Tohumdan elde edilen filizler 9-10 ay sonra bahçelere çalımsı baklagillerle birlikte dikilir. Her yıl budanarak sürgünlerin sayısı artırılır. 3-4 yıl sonra düzenli ürün alınır. Dalların özellikle 1. ve 2. yapraklı kaliteli çay için 3 ve 5. yapraklar ise günlük kullanım için harmanlanır. Yapraklar solmadan, karartılmadan, kurutulmadan ayrılıp saklanırsa yeşil çay; soldurup kurutup karartılırsa siyah çay elde edilir.

Çay; tanen, kafein, tein, teobramin gibi uçucu alkaloitlerce zengin olduğu için uyarıcı, peklik verici, idrar söktürücü olarak eczacılıkta kullanılır. Yine bu özellikleri nedeniyle kurutulmuş yaprakları haşlanarak içilir. Japonya, Çin, Hindistan ve Sri Lanka dünyanın en büyük çay üreticileridir. Endonezya, Pakistan, Tayland ve Türkiye’de üretimde belirli yerleri olan ülkelerdir. Afrika’da ise Zimbabwe, Tanzanya, Mozambik ve Uganda’da ekilir. 1981’de FAO raporlarına göre çay alanlarının % 89’u, üretimin ise % 80’i Asya’dadır.

Çok eskiden beri Çin’de yetiştirilen çay, 12. yüzyılda Japonya’ya, 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından Avrupa’ya götürüldü. 1878’de Japonya’dan getirilen filizlerle Batum çevresinde başlatılan çay üretimi, 1918’de Batum’dan getirilen filizler Rize’de yapılan ilk ekimden sonra sürdürülen çalışmalar Rize, Ordu, Trabzon ve Artvin bölgelerinin bu işe en elverişli yöreler olduğu saptandı. Türkiye, dünya çay üretiminin % 5’ini sağlar.

İkiçeneklilerin çaygiller familyasından olan bu bitkinin kısa saplı, genişçe ayalı olan yaprakları vardır. Az kokulu, beyaz ve açık sarıya yakın renkte çiçekler açar. Kapsül biçiminde de meyveler verir. Çayın 16 kadar türünün en çok yetiştirileninin 12 cm. uzunlukta, 4 cm. genişlikte yaprakları vardır.

Çay dikildikten 3-4 yıl kadar sonra yaprakları toplanır. Bunlar dalların en uçlarındaki yapraklardır. Tomurcuklardan toplananlar en değerli, en pahalı çaylardır.



Çay Nasıl Elde Edilir?
Toplanan çay yaprakları 2 saat kadar güneşe bırakılır, zaman zaman karıştırarak, yapraklar gevrekleşene kadar beklenir. Bu sırada meydana gelen gayet yavaş bir mayalama ile, yaprakların içinde acılık veren maddeler yok olur. Bundan sonra çay, bir dakika kadar kuvvetli ateş üzerinde kavrulur. Çay yaprakları kavrulduktan sonra top halinde yuvarlanır. Kavurma ve top halinde yuvarlama birkaç kere tekrarlanır. Çinliler çayı tam kıvamına geldikten sonra, paketlemeden önce, yasemin veya buna benzer hoş kokulu çiçeklerle birkaç saat beraber bulundurup çaya güzel koku verirler.

Bir de çay yapraklarını topladıktan hemen sonra kavurarak yapılan çay vardır ki, bunlarda bir mayalaşma olmadığından elde edilen çay çok sert olur. Çay, uçtaki, ortadaki, tomurcuktaki yapraklardan yapılışına göre değişik adlar alır. Tadına ve kokusuna göre ayrıldığın zaman da “renk verici”, “kokusu kuvvetli”, “acısı kuvvetli” çaylar diye adlandırılır. Ayrıca çıktığı yere göre, Seylan, Popof, Hindistan Çayı, kurutuluşuna göre de “akkuyruk, “siyah çay” gibi adlar da verilir.

Çay, keyif verici, hazmı kolaylaştırıcı olduğu için evlerde çok kullanılan bir içecektir. İçindeki kafein, teobrobin ve teofilin gibi maddelerden ötürü idrar söktürücü ve baş ağrısı dindirici olarak kullanılır. Gene çayda bulunan tanen maddesi sepicilikte (derilerin tabaklanmasında) kullanılır. Tanen kasları sıkıştırıcı bir madde olduğu için, fazla çay içenlerde peklik görülür. Çayın içindeki kafein kan basıncını (tansiyonu) arttırır; onun için çok çay içmek zararlı olabilir. Çocukların da fazla çay içmesi doğru değildir. Tanenin de çok miktarı zehirleyici olabilir. Çay, fazla kaynatılmazsa, taneni suya çıkmaz.

Çaygiller
Latincesi Theaceae. İkiçenekliler sınıfıınn Parietales takımına bağlı, yapraklarını dökmeyen, ayrı taç yapraklı, çalı ya da ağaçsı bitki familyası. Yabanileri 10, kültürü yapılanlar 1-3 metre boyundadır. Tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Yaprakları almaşık basit ya da dişli, çiçekleri çoklukla tek tek kimi zaman salkım durumunda, büyük beyaz kırmızı renkte, erdişi, aktinomorftur (eksenine göre almaşık). Meyvesi kapsülümsü kimi zamanda üzümsüdür. 30 cinsi, 400’den fazla türü vardır. Örnek türü çaydır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, bitkidir, çay, Çayın, nasıl, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 13:52.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.