Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Sebzeler Nasıl Sulanmalıdır?

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 14 Ekim 2023, 19:49   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Yonca Sebzeler Nasıl Sulanmalıdır?

Sebzeler Nasıl Sulanmalıdır?



Sebzecilikte sulamanın önemli bir yeri vardır. Çeşitli sebzelerin bünyesinde %60-90 oranında su bulunmaktadır. Bu sebepler diğer bitkilere oranla suya daha çok ihtiyaç duymaktadır.

Sebze bahçelerinde kullanılan suların çeşitli özellikleri vardır. Kullanılan su havalanmış olmalıdır. Soğuk olmamalıdır. Tuzlu olmamalıdır. Suyun içinde sebzelere zarar verebilecek madensel maddeler olmamalıdır.

Sebzeler sulanırken; sulanacak sebzenin cinsi, hastalıklara karşı dayanıklılığı gibi çeşitli etkenler önemlidir.

Domates: Domates fideleri dikildikten sonra can suyu verilir. Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Sonrasında ilk meyveler görülene kadar sulama yapılmamalıdır. Eğer kurak bir dönemse bir iki kere su verilebilir. Normal sulamaya yörelerin iklim özelliklerine göre değişik zamanlarda başlanır. 7-12 gün arasında sulama yapılır. Saba erken saatlerde ya da akşam serinliğinde sulama yapılmalıdır.

Biber: Su bitkiyle direkt temas etmemelidir. Sulamalara 7-10 günlük aralıklarla devam edilir. Biber, çiçeklenme döneminde hassastır.

Patlıcan: Patlıcan fideleri tutuncaya kadar bir kaç defa sulanır. Fidelerin büyümesi sırasında su kesilir, 2-3 defa çapa yapılır. Patlıcan çiçek açtıksan sonra daha çok su ister.

Salatalık: İlk meyveleri görülene kadar ara ara sulanır. Meyveler olgunlaşmaya başladıktan sonra bol ve sık su verilmelidir. Düzensiz sulama meyvelerin şekilsiz olmasına sebep olur. Su ihtiyacı karşılanmazsa, meyveler acılaşabilir.

Kabak: Tıpkı salatalık gibi sulanır. Meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra bol ve sık su verilmelidir. Her hasattan sonra sulama yapılmalıdır.

Fasulye: 15-20 gün ara ile sulanmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır. İlk sulamadan itibaren 15-20 gün ara ile 4 defa sulama uygulanır.

Karpuz, kavun: Karpuz özellikle çimlenme ve çıkış döneminde topraktaki nem eksikliğine karşı hassastır. Çiçeklenme ve meyve oluşumu döneminde yapılan sulamalar verimin artırır. Olgunlaşma döneminde sulama yapılmamalıdır. Hasattan 15-20 gün önce sulamalara son verilmelidir.

Havuç: Bitkilere ilk gelişme döneminde haftada bir, daha sonraları 10-14 gün ara ile sulama yapılır.

Sulamada dikkat edilecek hususlar
  • İlk sulamalara gün dönümünden sonra başlanır.
  • Fideler dikilip can suyu verildikten sonra, hava kurak değilse meyveler çıkıncaya kadar sulamaya başlanmamalıdır.
  • Can suyu verildikten sonra havalar kurak gidiyorsa, meyveler çıkıncaya kadar 1-2 defa sulama yapılabilir.
  • Sulama sabah ve akşam serin vakitlerde yapılmalıdır.
  • Düzensiz ve yetersiz sulama sebzelerin acılaşmasına, şekillerinin bozulmasına sebep olur.
Sebzelerde yeterli verim alınabilmesi için sulamaya gerekli özen gösterilmelidir.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
nasıl, sebzeler, sulanmalıdır


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 09:15.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.