Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Lavanta Bakımı ve Yetiştirilmesi

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 03 Ağustos 2022, 16:57   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Lavanta Bakımı ve Yetiştirilmesi

Lavanta Bakımı ve Yetiştirilmesi



Lavanta, rengi ve kokusuyla eviniz ve bahçenizde bahar havası estirecek.

Lavanta uzun ömürlü bir bitkidir. Boyu 20 cm ile bir metre arasında değişir. Kısa saplı, tüylü yaprakları vardır. Çiçekleri mor ve mavi tonlardadır. Kümeler halinde açar. Lavanta çiçeğinin kokusu meşhurdur.

Su: Lavanta sadece ekildiği ilk sene suya fazlasıyla ihtiyaç duyar.

Toprak: Lavanta geçirgen olduğu müddetçe toprak ayırmadan hemen hemen her toprakta yetişir. Kireçli toprakları daha fazla sever.

Gübre: Gübrenin verilişi dikim yılında dikimle beraber, diğer yıllar ise, ilkbaharın erken dönemlerinde yapılmalıdır.

Işık: Lavanta, güneşe aşık bir çiçektir. Çiçek açması için mutlaka güneş görmesi gerekir.

Isı: Soğuğu pek sevmeyen bir bitkidir. Soğuğa fazla dayanıklı da değildir. Sıcak ve güneş gören yerlere dikilmesi gerekir.

Kokusuyla ün kazanan lavanta çiçeği, görüntüsüyle de ev dekorasyonunuza hoş bir hava katar.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Alt 14 Ağustos 2023, 09:47   #2
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Lavanta Bakımı ve Yetiştirilmesi



Lavanta çiçeği nasıl yetiştirilir?

1. Lavanta ekilecek yeri bulun: İyi aydınlatılmış bir yer seçin. Lavanta, bir Akdeniz otudur, bu yüzden sıcak, güneşli yerlerde büyür. Bahçenizde, bitkinin günde en az 8 saat boyunca tam güneş alacağı bir nokta seçin. Tesis, bitkinin rüzgardan korunması için mümkün olduğunca korunmalıdır.

Toprağın yeterli drenaja sahip olduğundan emin olun. Lavanta yetiştirme koşulları için toprak hafif, kabarık ve iyi havalandırılmalıdır. Toprağın drenajını iyileştirmek için ekimden önce silis kumu karıştırın. Silis kumu iyi drenaj yapar ve güneş ışığını bitkiye çok iyi yansıtır. Soğuk ve yağışlı iklimlerde faydalıdır. Saksıda yetiştiriyorsanız, drenajı optimize etmek için taş veya çakıl yatağı üzerine yerleştirebilirsiniz.

2. Lavanta ekimi zamanı: Saksıya lavantayı ekmeden en az bir saat önce sulamalısınız. Bu, kökleri nemlendirecektir. Toprağa yeterince büyük bir delik kazın.

Toprağı hazırlamaya başlayın. İki avuç dolusu çakıl taşı, 118 ml’lik kireç, gübre ve kemik ununu toprağa döküp iyice karıştırın. Ardından bu karışımı ufak bir toprak tabakasıyla örtün. Taş drenaja yardımcı olacak, kireç toprağı alkalileştirecek, kemik unu ve gübre ise lavantanın daha hızlı büyümesine yardımcı olacak.

Dikimden önce lavantayı hafifçe kurulayın, bu gövdelerden iyi hava sirkülasyonunu sağlayacak, yani büyümeyi teşvik edecek. Sonrasında lavantayı dikkatlice hazırlanmış yerine yerleştirin.

3. Lavantayı koruma: Bitkiyi aşırı nemli bırakmayın. Aşırı nem lavantanın düşmanıdır ve bitkinin kökleri aşırı nemli hale gelirse, bitki herhangi bir kuraklık veya donma sıcaklığında daha hızlı ölür. Lavanta ekildikten sonra, her 7 ila 10 günde bir sulayın. Doğru sulama seviyesine ulaşmak için, sulamadan önce toprağın kuruduğundan emin olun.

Yabani otları önleyin. Toprağı ince bir malç tabakasıyla kaplayarak yabani otların lavantaya yetişmesini önleyebilirsiniz. Ahşap malç yerine kaba kum, çakıl veya istiridye kabuğu gibi açık renkli bir malç kullanın. Malç ayrıca bitkinin köklerini kış donlarından korumaya yardımcı olacaktır.

Lavanta bitkisini etkileyen en yaygın iki zararlı böcek, beyaz sinek ve küçük böceklerdir. Her ikisi de el ile veya sürekli bir su akışıyla giderilebilir. Bölgenin iklim koşulları da baz alınarak lavanta dikimi için ilkbahar ayları tercih edilmelidir.

Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bakımı, lavanta, yetiştirilmesi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:05.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.