Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Bitkiler Nasıl Sulanır?

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 17 Şubat 2024, 12:59   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Yağmur Bitkiler Nasıl Sulanır?

Bitkiler Nasıl Sulanır?



Yaz sıcakları yaklaşıyor. Bitkilerinizin hep yeşil ve canlı görünmesini istiyorsanız bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Salon ve balkon bitkilerinin su ihtiyacını karşılarken uygulayacağınız yöntemler ömürlerini uzatacaktır.

Bitkilerin su ihtiyacı en temel ihtiyaçlarındandır. Bitkilere su vermenin farklı yöntemleri vardır. Bunların tamamı uygulanarak, bitkilerin sağlıkla büyümelerine yardımcı olmuş oluruz.

Bitki bakımında en önemli aşamalardan biri de sulamanın nasıl yapılacağıdır. Her bitkinin birbirinden farklı sulama teknikleri vardır. Bitkinizin su ihtiyacını bilerek doğru sulama yöntemini kullanmalısınız.

Öncelikle bitkilere fazla su vermemelisiniz. Hemen büyüsün ya da suya ihtiyacı var düşüncesiyle ve evden uzun süre uzak kalınacağı zamanlarda bitkiye ihtiyacından fazla su verilir. Bu da yanlış bir yöntemdir. Bitki kökü uzun süre fazla suya maruz kalınca küflenir.

Bazı bitkiler gece sulanınca mantar hastalığı oluşabilir. Bitkinizin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bilmeli ve her zaman aynı miktarda su vermelisiniz.

Bitkiler nasıl sulanmalı?
Salon ve balkon bitkilerinin su ihtiyacını karşılarken uygulayacağınız yöntemler ömürlerini uzatacaktır.

Su püskürtme: Bazı bitkiler sulamanın yanında, su püskürtülmesine de ihtiyaç duyar. Su püskürtme özellikle nemli hava tercih eden bitkiler için kullanılan bir yöntem olup, sıcak ve kurak havalarda suyu çok ince damlacıklar halinde püskürten pompalar ile gerçekleştirilir. Su püskürtme sadece bitkilerin yapraklarına yapılmalıdır. Eğer bitkinin çiçek ve goncalarına su püskürtülürse zarar görebilir. Su püskürtme ideal olarak geceleri bitkilerin yaprakları kuruyken uygulanmalıdır.

Yaprakların silinmesi: Özellikle iri yapraklı bitkilerin yaprakları sıcak ve kurak havalarda ıslak bez veya sünger ile silinmelidir. Bu şekilde hem ortamın nem oranı artmış olur, hem de yaprakların üzerinde zaman içinde biriken toz tanecikleri temizlenmiş olur.

Sulama: Salon bitkilerinin toprağına su verirken suyun ne zaman, ne ölçüde ve nasıl verileceğini bilmek gerekir. Bitkilerin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın yolları; saksı toprağının kuruması, dal ve gövdelerin sarkması ve kendini bırakması, saksıya vurulduğunda tok ses çıkarmasıdır.
  • Bitkilere su ancak sabah erken saatlerde ya da akşamları verilmeli, direk güneş altında kesinlikle su verilmemelidir.
  • Bitkilere su az veya çok değill, orta kararda, toprağın ihityacı olduğu oranda verilmelidir.
  • Su verirken suyu direk bitkinin üzerine dökmek zarar verebileceği için, suyu saksıda bitkiden uzak bir köşeden azar azar vermek gerekir.
  • Kullanılan suyun ortalama 16-18 santigrat derece ısıda olması idealdir. Çok sıcak ya da çok soğuk su bitkilere zara verebilir.
  • Bitkilere verilecek suyu bir gün bekletmek gerekir. Böylece su ısısının oda sıcaklığında olması ve klor seviyesinin azalması sağlanır.
  • Bitkilerin çiçeklenme döneminde daha fazla sulanması, dinlenme döneminde ise daha az sulanması gerekir.
  • Tüm bunlara dikkat ederek, bitkilerinizin uzun süre sağlıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz.
İç mekan bitkileri
  • Bazı insanlar, her çeşit suyun, bitkilerin bütün ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünür. Ancak, bu inanış yanlıştır. Örneğin, musluk suyu çoğu kez bitkileri hasta eder ve hatta ölümüne bile yol açabilir.
  • Musluk suyu yerine, içme suyu veya filtre edilmiş su kullanın.
  • Eğer sadece musluk suyu kullanma şansınız varsa, bu suya biraz filtre su ekleyerek kötü etkilerini azaltın.
  • Sulama sırasında, toprak yüzeyinin ıslanması yeterli değildir. Unutmayın, su köklere kadar ulaşmalıdır. Az su verirseniz, yüzeydeki toprağı nemlendirmekle kalır. Kökler yeterli su alamazsa, topraktaki tuz miktarı yükselir ve bu da bitkinin gelişim hızını yavaşlatır.
  • Saksının altındaki drenaj deliklerinden su gelene kadar sulamaya devam edin. Bunun iki faydası vardır. Suyun köklere ulaştığından emin olursunuz ve fazla miktardaki gübre yıkanmış olur.
  • İç mekan bitkilerinin saksılarında, sağlıklı bir drenaj sistemi kurun. Drenaj deliklerinden boşalan fazla suyu dökün. Saksıyı, fazla suyun içinde bırakmayın.
  • Sulamadan önce, toprağın nem miktarını kontrol edin. Parmağınızla toprağa bastırın ve topraktaki nem miktarını hissedin. Eğer toprak parmağınıza yapışıyorsa, yeterince nemlidir ve sulanmaya ihtiyaç duymaz. Sulama yapmak için en ideal zaman, toprağın parmağınıza hiç yapışmadığı zamandır.
Kuraklığa dayanıklı bitkiler
Bahçenizde kekik yetiştirebilirsiniz. Fazla suya ihtiyaç duymadan, bahçenizde yeşil rengini korur. Kekik, görüntüsünün yanı sıra, hoş kokusuyla da bahçenize ferahlık verecektir. Kuraklığa dayanıklı bitkilerden zakkum, meşe ağacı, çam ve ladin ağacı bahçeniz için uygun olacaktır.

Bahçenizin köşelerinde çim yerine, kuraklığa dayanıklı otlar kullanabilirsiniz. Yol kenarındaki su şeritlerinden gelen su, bitkilerinizin büyümesi için yeterli olacaktır. Yeşil yapraklı bitkiler, erozyonu önlediği için, bahçenizin genelinde kullanabilirsiniz.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bitkiler, nasıl, sulanır


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 23:29.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.