
Havaların serinlemesiyle çiçek açmaya başlayan siklamen çiçeği, kış aylarını renklendiriyor.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini olan siklamen, çok yıllık yumrulu bir bitkidir. Halk arasında tavşan kulağı ya da buhurumeryem olarak da bilinir. Kış aylarında çiçek açması sebebiyle, serin havalarda süs bitkisi olarak tercih edilmektedir.
Siklamen Nasıl Yetiştirilir?
Siklamen aydınlık ve serin ortamları sever. Bol ışık alan bir yerde ve diğer çiçeklerden uzakta tutulmalıdır.
Ev ortamında yetiştirilmesi zordur. Soğuk havayı sevdiğinden pencere önünde tutulabilir. Fakat eğer evi sürekli havalandırıyorsanız ev içinde de tutabilirsiniz. Bol güneş alan bir yere koyabilirsiniz. Fakat güneş ışığını direkt almamalıdır. Bulunduğu yer yarı gölge bir ortam olmalıdır.
Soğanlı bir bitki olduğu için kuruma sürecinde bitkiyi saksıdan hiç çıkarmadan serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmelisiniz. Bitkinin kuruma süreci genellikle Haziran ayı civarıdır. İlk filizlenmeler görülene kadar bitki kuru tutulmalıdır. Kuruyan yapraklar da temizlenmelidir.
Siklamen Çiçeği Nasıl Sulanır?
Siklamen hafifçe sulanmalıdır. Yaz aylarında haftada en az iki defa sulayabilirsiniz. Sularken suyun bitkinin tüm köklerine ulaştığından emin olmalısınız. Her seferde aynı miktarda su kullanılmalıdır. Sulama için de haftanın aynı günleri seçilmelidir. Sulama bittikten sonra saksının dibinde su birikmediğinden emin olmalısınız. Siklamen çiçeği aşırı sulu toprağı sevmez.
Kışın sularken soğuk su kullanmamalısınız. Su, oda sıcaklığında olmalıdır. Suyun kireç oranı da düşük olmalıdır.
Siklamen çiçeğinin ortasındaki yumru yanlış sulamadan dolayı çürüyebilir. Bu sebeple suyun çiçeğin yumrusuna direkt temas etmediği kontrol edilmelidir.
Siklamen Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Toprağı humuslu ve torf yönünde zengin olmalıdır. Siklamenin sağlıklı çiçeklenebilmesi için toprağın dere milli karışımlı olması gerekmektedir. Gerçek toprak bulamıyorsanız, süs bitkisi toprağı için kullanılan humus katkılı toprak da kullanabilirsiniz.
Siklamenin Sıcaklık İsteği
Türüne göre ısı isteği değişir. Bazı türleri sıfırın altındaki derecelere dayanamazken, bazı türleri -30 dereceye kadar dayanabilir. Soğuğa karşı dayanıklık derecesi ortalama -7 -10 derece aralığındadır. Çok soğuk olan günlerde kuzey yönünden rüzgar alması sağlanmalıdır.
Siklamen Çiçeği Hastalıkları
Siklamen çiçeğinin yaprakları kahverengiye döndüyse ya da yapraklar solduysa dip kısımdan koparılmalıdır.
Yaprak Sararması: Sıcak ve kuru hava sebebiyle olur. Siklamen çiçeğinin bulunduğu ortam en fazla 15 derece olmalıdır. Direkt güneş ışığı alıyorsa da yapraklar sararır. Çiçek bütün olarak solduysa fazla su vermiş olabilirsiniz.
Çiçek Açmaması: Bu sorunun sebebi olumsuz hava koşullarıdır. Eğer hızlı şekilde çiçek açması durduysa ya hava çok kurudur ya da fazla sulanıyordur.
Mantar: Siklamen çiçeğinin genel olarak tüm sorunları olumsuz hava koşulları ve fazla sudan kaynaklanır. Mantarın sebepleri de bunlardır.