Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Benjamin Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Şubat 2024, 19:16   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Yeşil Yaprak Benjamin Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Benjamin Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması



İç mekan süs bitkisi olan benjamin çiçeği bol yapraklı sık dalları ile evleri güzelleştiriyor.

Benjamin çiçeği hem sıcak hem yarı kurak tropikal iklim bölgelerinde hem de yağışlı tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilebilir. Dekoratif olması sebebiyle Benjamin çiçeği salonlarda çiçekler içinde en çok tercih edilen süs bitkilerindendir.

Benjamin Bitkisi Bakımı

Güneş İsteği: En önemli şart benjaminin bulunduğu ortamın havadar olmasıdır. Aslında güneş ışığı sever ama direkt güneş alan yerde tutulmamalıdır. Koyu gölgeli ve gündüz süresince aydınlık olmaya yerler iyi değildir. Günde 9 saatten az olmamak şartıyla aydınlık yerde tutulmalıdır.

Rüzgar İsteği: Benjamin için ortamın havadar olması da çok önemlidir. Havadar olmayan yerlerde yaprakları sararır, dökülür, gelişimi durur. Sağlıklı gelişebilmesi için bulunduğu yer havadar olmalıdır.

Toprak İsteği: Nötr ve asitli topraklarda iyi gelişir. Toprağı süzekli ve havadar olmalıdır. Hazır toprak kullanacaksanız toprağa dörtte bir oranında ponza taşı katılmalıdır.

Sulama ve Bitki Besini: Yaprak dökme zamanında toprak kupkuru olduğunda sulanmalıdır. Diğer zamanlarda toprağın üst yüzeyi hafif kuruduğunda sulanmalıdır. Sıcak yaz günlerinde yeri esintili ise her gün de sulanabilir.

Besin olarak vilmorin, genta, çiçekcoşturan gibi sıvı bitki besinleri kullanılabilir. Ayda bir iki defa vermek yeterli olur.

Toprağı Nasıl Yıkanır?
En az iki ayda bir banyoda akan suyun altında toprağı yıkanmalıdır. Yapraklı ve dallarına da su gelecek şekilde çiçeği akan suyun altında tutun. Toprak da iyice ıslandıktan sonra toprak yıkaması tamamlanmış olur.

Saksı ve Toprak Değişimi
Benjaminin saksısı köklerinin zor sığacağı kadar olmalıdır. Saksı büyük olursa gelişimi de zor olur. İki-üç yılda bir toprağı değiştirilmelidir. Kökler saksıya sığmayacak kadar çoğaldığında da saksısı değiştirilmelidir. Bulunduğunuz yer güçlü hava akımları alıyorsa saksı yılın her zamanı değiştirilebilir. Değilse mayıs başından eylüle kadar değiştirilebilir. forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com

Benjamin Nasıl Budanır?
Küçük budamalar yılın her vakti yapılabilir. Büyük budamalar yaprak dökümünün üçüncü haftasında (aralık ayı başı civarı) yapılmalıdır.

Benjamin Nasıl Çoğaltılır?
Benjamin ocak ayının ortasından mart ayına kadar çoğaltılabilir. 1 yaşını geçmemiş benjaminden 10 santim kadar kesip alın. Yaprakları koparmadan en dipten makasla kesin. Sadece üstte üç yaprak kalsın. Çay bardağına biraz su koyun. Dalı bardağın içine yerleştirin. Bardaktaki suyu 10 günde bir değiştirin. Bulunduğu yer havadar ve aydınlık olmalı. Kökler bir hafta sonra köklenmeye başlar. Kökler 5 santim olunca toprağa dikebilirsiniz. Toprak yeterince nemli olmalıdır. Diktikten sonra toprağı sulamayın. Bir poşet geçirip öyle bekletin. Kuvvetli aydınlık bir yerde bir hafta tutun. Bu sırada kökler toprağa bağlanır. Bir hafta sonra naylonu açın, toprağı sulayın.

Benjamin Çiçeği Soğuğa Dayanıklı mı?
Uzun sürmemesi koşuluyla ve doğrudan rüzgar almamak şartıyla -5 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. İstanbul, İzmir, Aydın, Ayvalık civarlarında rahatlıkla yetiştirilebilir. Akdeniz kıyı şeridi için de uygundur.

Hastalıkları
Yaprak bitlenmesi olmaması için yaprakların yıkanması ihmal edilmemelidir. Yapraklarda görülen kahverengi lekeler için bir litre suya anti bakteriyel olmayan bulaşık deterjanından 20 damla ekleyin. Bu karışımı dallara spreyle sıkın.

Benjamin çiçeği neden yaprak döker? Yaprakları dökülüyorsa yeri havadar değil demektir. Yerini değiştirir, havadar bir yere alırsanız iki üç hafta içinde toparlanır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bakımı, benjamin, Çiçeği, Çoğaltılması


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 04:32.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.