Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası

Bitkilerin Dünyası Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Soğanlı Bitkiler Nelerdir?

Bitkilerle ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Nisan 2024, 13:08   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Flower Soğanlı Bitkiler Nelerdir?

Soğanlı Bitkiler Nelerdir?



Frezya
Frezya çok sevilen güzel kokulu bir bitki olup, süsengillerdendir. Anayurdu Güney Afrika olan bu bitkinin çiçeklerinin üstü geniş, altı boru gibi dardır. İnce uzun yaprakları vardır ve çiçekleri salkım şeklinde açar.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Makul seviyede sulanması uygundur. Frezya zengin karışımlı toprak sever. Bahçe toprağına kil, kaba dere kumu ve yaprak çürüntüsü katılarak, uygun toprak elde edilir. Çiçek açma döneminde sıvı gübre verilmelidir. Frezya güneşli ve bol ışıklı yerleri sever. Frezya ılık ortamları sever. Sıcaktan da hoşlanır.



Zambak
Zambakgiller ailesinden gelir. 110’a yakın türü vardır. Uzun ömürlü, soğanlı bir bitkidir. Mart ayı sonu, nisan ayı başı gibi soğanları filiz verir. İri çiçeklere sahiptir. Zambak, genel olarak bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılır. Bu bitkinin kimi türleri bazı ülke mutfaklarında besin olarak kullanılır.

Suyu seven bir bitkidir. Özellikle soğanının filizlendiği dönemlerde bol suya ihtiyaç duyar. Zambak çiçeğini yağmur şeklinde sulayabilirsiniz. Zambak dikeceğiniz toprağın nem oranının orta düzeyde olması gerekir.

Zambak çiçeğine ayda bir kez sıvı gübreleme uygulamak çok yararlıdır. Zambağın çiçeklenme dönemi tamamlandıktan sonra gübreleme yapılmamalıdır. Zambak çiçeğinin ışık sorunu yoktur. Bahçenizin ya da balkonunuzun herhangi bir köşesinde yetiştirebilirsiniz. Zambağın soğukla pek arası yoktur. Zambağı saksıda yetiştiriyorsanız, saksıyı kış aylarında ev içinde ya da serada tutun.



Nergis
Hoş kokulu nergis çiçeği, boyu 20-30 santime kadar uzayabilen saksı ve bordür çiçeğidir. Nergis çiçeği soğanları için uygun dikim zamanı sonbahar başlarıdır. Çiçeği dikmeden önce, dikim yapılacak alanın yabani otlardan temizlenmesi gerekir.

Nergis çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz öncelikle saksıya çakıl ve toprak doldurun. Nergis çiçeğinin kökleri narin ve incedir. Bu sebeple toprağının geçirgen özellikte olması gerekir.

Nergis çiçeği kumlu ve organik maddece zengin bir toprakta yetişirse daha verimli büyür. Daha sağlıklı olabilmesi için de potasyum ve fosfor yönünden zengin gübre takviyesi yapılmalıdır.

Nergis çiçeği çok sıcağı sevmez, güneşli ve yarı gölge alanlar nergis çiçeği için uygundur. Lodos nergisin çiçek açmasını kolaylaştırır. Düşük rakımlı yerlerde daha çabuk çiçeklenir.

Haftada bir sulanması yeterlidir. Kışın ilk günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Çiçekler bir ay kadar diri kalır. Çiçekler solduktan sonra bitki budanmalıdır. Bu dönem soğanın dinlenme dönemidir. Bu dönemde sulama kesilmelidir. Kışı toprak altında soğan halinde geçirdiğinden soğuğa dayanır.



Lale
Baharın gelişini müjdeleyen çiçeklerin başında lale gelir. Sanılanın aksine lale yetiştirmek kolaydır. Lale yetiştirmede çiçek açan süreyi en iyi şekilde değerlendirmek önemlidir.

Lale yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmamasıdır. Lale bitkisi genellikle baharda çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.

Lale doğrudan ışık almayı sevmez, dolaylı ışıktan faydalanır. Saksıda yetiştirecekseniz 15 santim derinliğinde bir saksı tercih etmelisiniz.

Lale soğanını saksının derinliğine göre 5 santim kısa olmasına dikkat edin. Saksının alt kısmına 5 santim kadar toprak koyun ve toprağı sıklaştırın. Lale soğanlarını aralarında 4-5 santim mesafe olacak şekilde ve sivri tarafları yukarı bakar biçimde toprağa yerleştirin. Kalan boşluğa da toprağı ekleyin ve can suyu dökün.

Laleler soğuğu sever. Fakat fazla soğuk da zarar verebilir. Bu aşamayı doğru değerlendirmek için soğanları bir süre buzdolabında bekleterek biyolojik yapısının harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Ilık ortama alındığında laleler topraktan çıkacaktır.

Topraktan çıktıktan sonra gölge ve serin bir ortamda bulunan laleler, daha uzun ömürlü olacaktır. Kuru havalarda laleyi sulamayı ihmal etmemelisiniz. Lalenin çiçekleri uzadığında kesmelisiniz, böylece bir sonraki sene çiçeklenmesi sağlıklı olacaktır.

Yetiştirdiğiniz lalelerin tekrar çiçeklenmesini istiyorsanız en uygun zaman nisan ayıdır. Kökünden ayırdığınız laleyi, bekleme yapmadan yeniden ekin. Böylece lale tekrar çiçeklenecektir.



Süsen
Süsen bitkisinin 300 kadar türü vardır. Kış sonu, ilkbahar başında çiçek açan “Iris retucilata” en yaygın olan türdür. Süsen bitkisi, yapraklarını dökmez.

Kendi kendine çoğalabilen süsen bitkisi, ayrıca kök, sap ve yumrularını ayırarak da çoğaltılabilir. Bunun için, bitkinin kökleri zedelenmeden yerlerinden sökülür. Bir çakı yardımı ile birbirinden ayrılır ve yeniden toprağa dikilir. Ayrılan köklerdeki yaprakları, kök üzerinden 10 santimetre yükseklikte kesilir.

Yavru süsenler ilk sene çiçek vermeseler de, ikinci sene rengârenk çiçekler verirler. Nisan-mayıs aylarında, mavi, sarı ve beyaz renklerde çiçekler açar.

Geçirgen, hafif kumlu, kireçli topraklar süsenler için ideal tercihler olur. Az sulama yapılır. Bahçenin güneş alan ya da yarı gölge bir alanında yetiştirilmesi, gelişimi için önemlidir.

Süsen bitkisi 15-60 santimetre arası boylanır. Bordür bitkisi olarak şık bir görünüm elde edilebilir. Ayrıca, kaya bahçelerinde ve büyük saksılarda da yetiştirilebilir.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bitkiler, nelerdir, soğanlı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 07:37.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.