Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Coğrafya


Dönemlerine Göre Haritacılık


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Eylül 2022, 11:28   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Dönemlerine Göre Haritacılık

Dönemlerine Göre Haritacılık



Dönemlerine Göre Haritacılık

Eski Çağ’da Haritacılık
Harita olarak kabul edilebilecek ilk çizimler bu döneme aittir. Bu haritalar nehir, dağ, yol gibi ayrıntı gösteren ilkel çizimlerdir. Mağara duvarlarına, kayalara, çanak çömleklere, derilere, postlara çizilmiş haritalardır.

Bugüne ulaşmış en eski harita ise Babillerden kalmıştır. Ondan sonra harita olarak nitelendirilebilecek dünyanın en eski haritası ise Çatalhöyük şehir planıdır. Bir evin duvarında bulunmuştur.

İlk Çağ’da Haritacılık
Bu dönemde yaşamış olan Heredot’un coğrafyaya katkısı büyük olmuştur. Yeryüzünü oval bir düzlem olarak varsaymış ve topladığı bilgiler ile bir dünya haritası çizmiştir. Enlem ve boylam kavramları bu çalışmaya dayanmaktadır.

Marinus da bu dönemde yaşamış ve haritacılığa büyük katkıları olan bilim insanıdır. Haritanın konumlarının paralel ve meridyenleri içermesi gerektiğini söyleyen ilk kişidir.

Ptolemaus ise “Harita Çizimi İçin Coğrafi Esaslar” adlı eserinde ilk projeksiyon denemesini yapmıştır.

Orta Çağ’da Haritacılık
Haritacılık gelişmemiştir. Hıristiyan inancı sebebiyle İncil’de yazılanların dışında bir dünya düşüncesi olmadığı söz konusudur. Bu nedenle coğrafya alanında diğer bilim dallarında olduğu gibi herhangi bir gelişim ve değişim yaşanmamıştır. Sadece birkaç eser bırakılmıştır. Bu eserler de İslam Dünyası’ndan çıkmıştır.

İslam Dünyası’nda Haritacılık
İslam haritacılığı en parlak dönemini bu zamanda yaşamıştır. Orta Çağ’da İslam bilim insanlarının bırakmış olduğu en değerli kartografik eser İdrisi’nin dünya haritası çizimi yaptığı Kitabü’r Rucari’dir.

Keşiflerle birlikte haritacılık önem kazanmıştır. Pusula bulunmuştur. Matbaanın bulunması ile haritalar yükselişe geçmiştir.

Türkler tarafından yapılan en eski harita Kaşgarlı Mahmut’un Divanı Lügatit Türk adlı eserine çizdiği dünya haritasıdır. Bu harita Orta Asya’yı, Çin’i ve Kuzey Afrika’yı içermektedir. Kroki görünümünde olan bu haritada Dünya tepsi gibi düz olduğu kabul edilmiştir.

Osmanlı’da Haritacılık
Osmanlı Dönemi’nde haritacılıkta belli gelişmeler görülür. Osmanlı Dönemi’nde haritacılığın gelişme aşamaları aşağıda özetlenmiştir:
  1. 1513 yılında İbrahim Kâtibi, Akdeniz havzası haritasını çizmiştir.
  2. 1513 yılında Piri Reis dünya haritasını tamamlamıştır.
  3. 1570 yılında Atlas-ı Hümayun hazırlanmıştır.
  4. 1719 yılında ilk baskı harita olan Marmara haritası İbrahim Müteferrika tarafından basılmıştır.
  5. 1803 yılında ilk atlas, Müderris Abdurrahman Efendi tarafından hazırlanmıştır.
  6. 1818 yılında ilk harita okulu açılmıştır.
  7. 1830 yılında ilk deniz haritası olan Karadeniz haritası Deniz Harp Okulunda basılmıştır.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dönemlerine, göre, haritacılık


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 16:21.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.