Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Gezelim ve Görelim > Dünya Üzerindeki Tarihi Yerler

Dünya Üzerindeki Tarihi Yerler Dünya'da bulunan tarihi mekânlar, Dünya harikaları ve tüm özel yerler ile ilgili paylaşımların bulunduğu bölüm.


Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan

Dünya'da bulunan tarihi mekânlar, Dünya harikaları ve tüm özel yerler ile ilgili paylaşımların bulunduğu bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 12 Ekim 2022, 22:49   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan

Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan



Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan

Hawa Mahal, Hindistan'ın Jaipur şehrinde bir saraydır. Kırmızı ve pembe kumtaşından inşa edilmiş, Şehir Sarayı, Jaipur'un kenarındadır ve Zenana'ya veya kadın odalarına kadar uzanır.

Yapı, Hindistan'ın Jaipur şehrinin kurucusu Maharaja Sawai Jai Singh'in torunu Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından 1799 yılında inşa edilmiştir. Khetri Mahal'in eşsiz yapısından o kadar ilham aldı ki, bu büyük ve tarihi sarayı inşa etti.

Lal Chand Ustad tarafından tasarlanmıştır. Beş katlı dış cephesi, karmaşık kafeslerle süslenmiş Jharokhas adlı 953 küçük penceresiyle petek görünümündedir. Kafes tasarımının asıl amacı, kraliyet hanımlarının günlük yaşamı ve aşağıdaki sokakta kutlanan festivalleri görünmeden gözlemlemelerine izin vermekti, çünkü onların kamuya çıkmalarını yasaklayan katı " purdah " kurallarına uymak zorundaydılar. yüz kaplamaları olmadan. Bu mimari özellik aynı zamanda Venturi etkisinden gelen soğuk havanın da geçmesine izin vererek, yazın yüksek sıcaklıklarında tüm alanı daha keyifli hale getirdi. Birçok kişi Hawa Mahal'i sokak görünümünden görür ve onu sarayın önü sanır ama arkası öyledir.



2006 yılında, Mahal'de 50 yıllık bir aradan sonra, anıta tahmini 4.568 milyon Rs maliyetle bir facelift vermek için yenileme çalışmaları yapıldı. Kurumsal sektör, Jaipur'un tarihi anıtlarını korumak için yardım etti ve Hindistan Unit Trust, onu korumak için Hawa Mahal'i benimsedi. Saray, devasa bir kompleksin genişletilmiş bir parçasıdır. Taş oyma paravanlar, küçük kanatlar ve kemerli çatılar bu popüler turistik yerin özelliklerinden bazılarıdır. Anıt ayrıca zarif bir şekilde modellenmiş asılı kornişlere sahiptir.

Mimari
Bu saray, yaklaşık 50 fit (15 m) kadar yükselen beş katlı piramit şeklinde bir anıttır. Yapının en üst üç katı tek oda genişliğinde olup, birinci ve ikinci katların önlerinde avlular bulunmaktadır. Sokaktan bakıldığında ön cephesi küçük lombozlu petek görünümündedir. Her lombozda minyatür pencereler ve oymalı kumtaşı ızgaralar, süslemeler ve kubbeler bulunur. Anıtın eşsiz cephesini veren, yarı sekizgen koylar kütlesi görünümünü verir. Yapının arka cephesindeki iç yüz, en üst kata kadar ulaşan, minimal süslemeli sütunlar ve koridorlardan oluşan odalardan oluşmaktadır. Sarayın içi, "çeşmeler avlunun ortasını süslerken, kakma paneller veya yaldızlarla kabartmalı farklı renkli mermerlerden odalara sahip" olarak tanımlanmıştır.

Lal Chand Usta mimardı. Şehirdeki diğer anıtların dekoruna uygun olarak kırmızı ve pembe renkli kumtaşı gömme rengi, Jaipur'a verilen "Pembe Şehir" sıfatının tam bir kanıtıdır. Karmaşık bir şekilde oyulmuş jharokhalara (bazıları ahşaptan yapılmıştır) sahip 953 nişli cephesi, yapının sade görünümlü arka tarafıyla tam bir tezat oluşturuyor. Kültürel ve mimari mirası, Hindu Rajput mimarisi ile İslami Babür mimarisinin birleşiminin bir yansımasıdır ; Rajput stili kubbeli saçaklar, yivli sütunlar, nilüfer ve çiçek desenleri şeklinde görülür ve İslami stil, taş işlemeli telkari işlerinde ve kemerlerinde belirgindir.

Şehir sarayı tarafından Hawa Mahal'e giriş bir imparatorluk kapısından yapılır. Doğu tarafında Hawa Mahal'in çevrelediği, üç tarafı çift katlı binaların bulunduğu geniş bir avluya açılır. Bu avluda bir arkeoloji müzesi de bulunmaktadır.

Hawa Mahal, Mahal'in zarafeti ve yerleşik iç mekanı nedeniyle en sevdiği tatil yeri olduğu için Maharaja Jai ​​Singh'in şef-d'œuvre'si olarak da biliniyordu . Cephenin küçük pencerelerinden geçen esinti ile odalarda sağlanan soğutma etkisi, odaların her birinin merkezinde yer alan çeşmelerle güçlendirilmiştir.

Hawa Mahal'in en üst iki katına sadece rampalardan ulaşılıyor. Mahal, Rajasthan Hükümeti'nin arkeolojik departmanı tarafından korunur.





Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Alt 12 Ekim 2022, 22:55   #2
Çevrimdışı
Razor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan

Güzel ve şık bir tasarım.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hawa, hindistan, için, kadınlar, mahal, saray, yapılmış


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 17:01.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.