Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Felsefe - Sosyoloji


Olgu-Değer İlişkileri Bağlamında Ahlak Felsefesi


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Nisan 2023, 10:23   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Olgu-Değer İlişkileri Bağlamında Ahlak Felsefesi

Olgu-Değer İlişkileri Bağlamında Ahlak Felsefesi



Olgu terimi, doğada ve toplumda olagelen olayları ayırıcı nitelikleri açısından sınıflamamıza elveren genellemelere işaret etmektedir.

Örneğin Fransız ya da Rus Ekim Devrimi toplumsal bağlamda olagelmiş iki tarihsel olaydır. İşte bu söz konusu iki devrim sonuçları ve kapsamları açısından çok önemli ve devasa birer tarihsel olaya işaret etmekteyken, onların birer devrim olması ise tarihsel bir olguya işaret etmektedir.

Doğa alanından bir örnek vermek gerekirse elimizdeki taşı yere bıraktığımızda düşmesi doğal bir olaya işaret ederken, yerçekimi ise doğal bir olgu ve yasaya işaret etmektedir. Bu anlamda bütün doğal ve toplumsal yasalar eğer zorunlu ya da genellenebilir bir içerik taşıyorlarsa birer olgu olarak nitelenebilirler.

Şu anda dışarıda yağmurun yağıyor olması ya da bir aracın geçiyor olması doğal ve toplumsal birer olaya işaret ediyorken yağmur ve trafik birer doğal ve toplumsal olgudurlar. Bu anlamda olgular tekrarlanabilir genel durumlara işaret ederken olaylar bu genel durumların anlık ve biricik örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Dikkat edilirse toplumsal olgu ve yasalar doğal ve toplumsal olgulardan yalıtılamazlar ve ancak onların varlığı üzerinde şekillenebilirler. Ya da diğer bir dile getirişle insan toplumu doğasız varolamaz, fakat doğa insan toplumu olmaksızın varolabilir. Bu önemli ayrımın doğal ve toplumsal olgu ve yasaların ayrımı bağlamında bir önemi vardır. İnsan açısından hem doğal hem de toplumsal olgular ve onların zaman ve mekân içindeki örnekleri olarak olaylar değerlendirmeye tabi tutulur. Ahlaki ve politik açıdan insan doğasını akılsal bir düşünüş bağlamında iyi kavrayamayan ve toplumsal normlar bağlamında insan doğallığını yalnızca bastırmayı hedefleyen bazı geleneksel toplumların modern toplumsal ilişkiler karşısında güç kaybettiği görülmektedir.

Olgu ve değer ilişkileri de ahlak felsefesi bağlamında öncelikle analiz edilmesi gereken ivedi bir sorundur. Olgu olan, olagelen şeylere, değer ise olması gereken, olması istenen şeylere işaret etmektedir. Olgunun gerçeklikte bizim toplumsal ve bireysel beklentilerimizden bağımsız olarak tüm olaylar bütününe işaret ettiği söylenebilir. Olgu böylece gerçeklik alanına, işaret edilebilir ve ölçülebilir olaylar alanına karşılık gelmektedir. Örneğin dışarıda şu an yağmur yağıyor olması doğal bir olay olarak işaret edilebilir ve ölçülebilir bir şeydir.

Bu olgusal gerçekliğin şu an için farklı insanlarda farklı sonuçlar ve değerler yaratması ise farklı bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yağmurun yağması o anda tarlasını ekmiş bir çiftçi için ya da yaptığı çömlekleri kuruması için dışarıya bırakmış çömlekçi için farklı bir değer taşıyacaktır.3 Birisi için iyi olan bir olay başkası için kötü olacaktır. Bu durumda değerler öznelliğimizden bağımsız olarak var olan doğal ve toplumsal olguların, toplumsal ve kişisel beklentilerimize yönelik etki ve sonuçlarıyla dolayımlı ya da ilgilidir.

Toplumsal gerçekliği gözlediğimizde ekonomik, estetik, ahlaki, politik ve dinsel olarak örneklendirilebilecek birçok farklı değerden söz edilebilir. Örneğin dinî inançları olan birisi için bir ibadet yeri dinî inançları olmayan birisine göre farklı bir içerik ve değerle karşımıza çıkacaktır. Örneğin Mozart’ın bir senfonisi ya da Zeki Müren’in bir şarkısı her insan için aynı değer ve anlamı taşımayacaktır. Ahlaki alandan bir örnek vermek gerekirse yalan söylemek ya da sözünü tutmak tüm bireyler tarafından aynı şekilde değerlendirilmeyecektir. Değerler bizi kendi içeriklerine uygun şekilde davranmaya yönelten ilkeler olarak anlaşılabilirler. Bu bağlamda ahlaki, siyasi, dinî, ekonomik ve estetik gibi farklı değerlerin varlığı söz konusudur.

Değerlerin kendileri de birer toplumsal olgu olarak karşımıza çıkarlar. Toplumda içselleşmiş normlar, kişisel değer yargıları ve bireysel öznelliğimizin beklentilerinden bağımsız bir gerçeklik alanı olarak karşımızda durur ve bizi her gerçeklik alanı gibi belirler ve sınırlarlar. Buna karşın fiziksel olgulardan farklı olarak değerler, birer toplumsal olgu olarak doğrudan gözlenebilen ve ölçülebilen olgular değildirler. Değerler daha çok insanların olgusal gerçeklik karşısında oluşturduğu karakterle biçimlenen içsel tepki mekanizmalarına işaret ederler.

Bu içselleşmiş tepki mekanizmaları ya da davranış kalıpları, bizi çoğunlukla uzun soluklu düşünmeden olaylar karşısında tepki vermeye ve davranmaya yönlendirirler. İşte ahlak felsefesinin bir diğer görevi de bu içselleşmiş tepki mekanizmalarını ve davranış kalıplarını bilince kavuşturmak ve onların normatif değeri konusunda bir felsefi düşünüş ve tartışma süreci başlatmaktır. Ahlak felsefesi, davranışlarımızı belirleyen değerlerin ve karakter özelliklerimizin bilinçli bir düşünüş süreciyle sorgulanmasını hedefler.

Değerler bize içinde bulunduğumuz toplumun düzeni bağlamında tikel bir yön duygusu ve disiplin verirler. Davranışlarımızı yöneten değerlerimizi kendi yalıtılmış bireysel varlığımız içinde üretemeyiz. Belli bir değerler sistemi içine doğarız. İster ailemiz ve isterse tüm toplum açısından belli davranışları göstermemiz beklenir. Bu beklenti her zaman göz ardı edilebilecek, umursanmayacak bir hafifliğe sahip değildir. Toplumsal beklentiler bireysel benlikleri ve onların bu beklentilere aykırı davranma arzularını baskılar.

Böylece doğal olgulardan farklı olarak doğrudan işaret edilemeyen toplumsal değerler, bireyler için oldukça nesnel ve bağlayıcı bir forma bürünürler. Toplumsal değerler insana yalnızca bir doğa varlığı olmadığını ve bir kültür varlığı olduğunu sürekli hatırlatırlar. İnsan toplum içinde kendi dolaysız bedensel varoluşunu ve onun içgüdü ve içtepilerini sürekli denetleme, düzenleme gereksinimi içindedir. Ahlak insanı toplumsal kurallar bağlamında sürekli biçimlendirir ve denetler.

Bu ilk bölümün bazı sonuçları şöyle özetlenebilir: Ahlak toplumsal bir olgu olarak doğal gerçeklik ve olgulardan yalıtılamaz. Bu bağlamda olgular ve değerler karşılıklı olarak birbirlerini belirleyen bir yapı içindedirler. Toplumsal bir varlık olarak birey, olguların değerlere dönüştüğünü ve değerlerin olgusal bir gerçekliğe evrildiği bir tarihsel süreç içinde yaşar.

Ahlak felsefesi de ahlakın özünü oluşturan değerlerin bu ikili karakterine uygun olarak, hem analitik hem norm ya da değer koyucu bir işleve sahip olabilir. Filozoflar ahlak felsefesi bağlamında hem varolan ahlaki sistemleri, toplumların kendilerine özgü ahlaklarını anlamaya hem ideal ve evrensel bir ahlaki anlayış ve sistematiği ortaya koymaya çalışabilirler.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ahlak, bağlamında, felsefesi, olgudeğer, İlişkileri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:26.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.