Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Felsefe - Sosyoloji


Ahlak Felsefesinin Siyaset Felsefesiyle İlişkisi


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Nisan 2023, 10:26   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Ahlak Felsefesinin Siyaset Felsefesiyle İlişkisi

Ahlak Felsefesinin Siyaset Felsefesiyle İlişkisi



Siyaset felsefesi toplumsal iyilik ve mutluluğun siyasal ve kurumsal gerekleri üzerinde bir inceleme ve sorgulama olarak karşımıza çıkarken, ahlak felsefesi ya da etik genel olarak insan iyiliği ve mutluluğunu sorgular ve bireysel öznenin vicdan ve davranışlarına odaklanır.

Kısacası siyaset felsefesi insani iyilik ve mutluluğun siyasal ve kurumsal gerekleri üzerinde yoğunlaşan bir düşünce disipliniyken, ahlak felsefesi genel ve kavramsal olarak iyilik ve mutluluğun özü ve mahiyeti üzerinde yoğunlaşan bir düşünce disiplinidir. Doğrusu bireyi toplumdan ve toplumu ise siyasal ya da diğer bir ifadeyle politik kurumlaşma ve iktidardan ayrı düşünmek pek olası değildir.

Fakat çeşitli felsefe ve bilim dallarının kendi alanlarında yoğunlaşıp derinleşmeleri için, inceleme alanlarını sınırlandırmaları zorunlu görünmektedir. Hele günümüz dünyasında bilgi ve kültür birikiminin devasa oranda artmış olduğu şartlarda, felsefe ve bilimler alanında uzmanlaşma kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aslında ilk filozoflarda politik ve etik meselelerin birlikte ele alındığını görmekteyiz. Toplum, devlet ve birey ilişkilerinin nasıl düzenlenmesi gerektiği sorunu, insan için ve insanların karşılıklı ilişkileri açısından neyi iyi ve doğru olduğu tartışmasından ayrılamaz. Hem siyaset felsefesi hem de ahlak felsefesinin insanlar arası ilişkilerin nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair temel bir problemden hareketle ortaya çıktığı ve ivme kazandığı söylenebilir.

Siyaset felsefesi tıpkı ahlak felsefesi (etik) gibi, ikili bir perspektifle biçimlendirilip ele alınabilir. İlkin siyaset felsefesi, tarihsel ve toplumsal bağlamda var olan tikel ve kendine özgü siyaset kurumlarının felsefi olarak analizi olarak karşımıza çıkabilir. Bu çabanın istisnasız bütün filozoflarda var olduğunu görmekteyiz. İkinci olarak siyaset felsefesi karşımıza kural koyucu ve idealist bir perspektifle çıkabilir. Örneğin Platon siyasi ya da diğer bir ifadeyle politik açıdan neyin olması gerektiğine odaklanır. İdeal bir düzlemden hareketle, idealar teorisinden hareketle devlet kurumunu ve politik gerçekliği tanımlamaya çalışır. Oysaki modern dönem analitik düşünürler öncelikle var olan siyasi gerçekliği analiz etmeyi hedeflerler.

Siyasi ve ahlaki gerçekliği iç içe örülmüş olarak gördüğümüzde siyaset ve ahlak felsefelerini de birbirinden yalıtık ve soyut bir şekilde kavramak zorlaşacaktır. Aristoteles insan bireyini politik hayvan olarak tanımlamıştır. Gerçekten bireyi toplumsal ilişkilerden ve bu toplumsal ilişkilerin kurumsal ve politik dolayımlarından soyutlayarak anlamak ve kavramak olası değildir.

Kısaca özetlemek gerekirse ahlak felsefesi felsefenin diğer disiplinleriyle bir bütün oluşturduğundan, söz konusu alana ilişkin terminoloji ve tartışmaların anlaşılması belli bir düzeyde ontoloji, epistemoloji ve estetik bilgisini gerektirir.

Bu anlamda ontoloji, epistemoloji, sanat felsefesi ve siyaset felsefesine dair belli başlı kavram ve akımları bilmeden ahlak felsefesi yapmak mümkün değildir. Aynı şekilde ahlak felsefesine dair temel kavram ve perspektifleri bilmeden felsefenin diğer alanlarında derinleşmek ve kendini geliştirmek pek kolay ve verimli olmayacaktır.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ahlak, felsefesinin, felsefesiyle, siyaset, İlişkisi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 08:23.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.