Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Felsefe - Sosyoloji


Rönesans'ta Bilim


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Haziran 2024, 23:50   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Ünlem Soru Rönesans'ta Bilim

Rönesans'ta Bilim



Bu dönemi bir ara dönem olarak niteleyip ve modern bilime geçiş tüneli olarak görebiliriz. Rönesans, Yeniden Doğuş anlamına gelmektedir. Antik Yunan geleneğine yani sorgulamaya yöneliştir. Eski Yunan ve Mısır eserlerinin Arapçadan tekrar çevrilmesi, matbaanın kullanılması, coğrafi keşifler ve pusula bu dönemin temel doğuş nedenleri olarak sayılabilir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Özellikle Francis Bacon ve Roger Bacon’un etkileriyle doğayı anlama çabaları ve ampirik çalışmalar başlamıştır. Batlamyus’un yer merkezli evren tanımı yerini Kopernik’in Güneş merkezli evren (helyosantrik) tanımına bırakmıştır.

Bu dönemin önemli isimleri arasında Kepler, Galileo, Newton, Huygens, Boyle, Gassendi sayılabilir. Bunlara ilaveten, bilimin doğasının ve yapısının anlaşılmasında Descartes’in yöntem bilim arayışı önemli bir role sahiptir.

Anlaşılacağı üzere, insanların coğrafi olarak hızlı hareketi ve bilgiye ulaşımın daha kolay olmaya başlaması söz konusudur. Temel nitelik olarak dinin ve din adamlarının toplum yaşamı üzerine etkisi azaltılmıştır. Skolastik düşünce yerini bilimsel, pozitivist düşünceye bırakmıştır.

Aydınlanma’yı insan aklının kullanılması, uyanış, hurafelere, ezilmişliğe, dogmatizme direnişin taşlarının döşendiği bir zemin ve en önemlisi eşitliğe açılan bir kapı olarak kabul edebiliriz.

Bu dönem, insanın tanrı, bilim ve doğa ile olan ilişkilerini toplumsal değişim çerçevesinde sorgulamaya başladığı süreçtir. Bugünün postmodern kurumları içerisinde adını özenle anmaktan kaçınsak bile üretim araçları üzerinden sınıfsal bir mücadelenin tanımlanmasının tepe yaptığı noktadır. Egemen güç olan feodalite-kilise iş birligine karşı bir başkaldırıdır. Kısaca mistizm yerine akıl; ezilmişlik yerine özgür bir toplum kurma hevesidir. Hevesidir demek belki de çok yanlış olmaz çünkü acaba hevesimiz kursağımızda mı kaldı sorusunu da sormakta yarar vardır. Toplumsal uyanışı da bilimsel (akılsal) sıçramalardan ayrı düşünmek olanaksızdır.

Descartes’le başlayan bilimsel yöntem sorunu İngiliz filozof ve iktisatçı John Stuart Mill tarafından bu dönemde tekrar ele alınmıştır. 1843’te yayınlanan Bir Mantık Sistemi (A System of Logic) adlı ilk eserinde Mill, bilimsel yöntem üzerine görüşlerini kaleme almıştır. Mill’e göre, bilimsel yöntem temelde tümevarımsal bir takım kurallara dayanmaktadır. Örneğin; bütün bilimler için esas önemli olan şey, nedenleri bilmektir. Doğaya egemen olmak ve doğada olup biten olayların kontrol altına almak için nedenlerinin bilinmesi bir zorunluluktur. Özlüce, Mill’e göre bilimin temel ilkesi nedenselliktir. Mill’in doğa bilimlerinde yöntem sorununa bir bakış açısı getirmesi, bilimin felsefeden ayrılmasında önemli bir dönemeçtir. Ayrıca bu dönemde August Comte sosyolojinin, Wilhelm Wundt, Ernst Heinrich Weber ve Gustav Fechner deneysel psikolojinin ve Claude Bernard modern biyolojinin temellerini attı. Ayrıca 20. yy’a ait çalışmaların büyük bir kısmını fizik araştırmaları oluşturmuş ve Newton fizigine duyulan güveni sarsan üç önemli kuram ortaya konulmuştur. Max Planck’ın Kuantum Kuramı (1900), Albert Einstein’ın Özel Görelilik (İzafiyet) Kuramı (1905) ve Werner Heisenberg’in atom altı düzeyde, doğa yasalarının kesin ve bağlayıcı olmayıp olasılığa dayanan yasalar olduğunu belirten Belirsizlik İlkesi’dir (1927). Bilim tarihinde çığır açan bu üç öneri, o zaman kadar bilime dair doğru olarak bilinenlerin, olasılıklı bir doğruluk değeri taşıdığını ortaya koymuştur ve hâlen bugünkü çalışmaların dayanak noktalarıdır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilim, rönesansta


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 04:18.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.