 |
|
Çakal Hakkında Gerçekler
Çakallar ile ilgili bilgi ve gerçekler şunlardır;- Çakalların boyutları türlerine göre değişir. Ortalama olarak, çakal omuzda 15 ila 35 pound ağırlığa ve 15 ila 20 inç yüksekliğe ulaşabilir.
- Çakalın gövdesi altın, pas veya gümüş renkli siyah kürkle kaplıdır. Çakalların gür kuyruğu vardır.
- Çakallar fırsatçı besleyicilerdir. Bu, mevcut olan her şeyi yiyecekler anlamına gelir. Çakallar yılanları ve diğer sürüngenleri, daha küçük ceylanları, koyunları, böcekleri, meyveleri, yemişleri ve hatta bazen otları yemeyi severler.
- Çakallar bazen büyük avcılar tarafından öldürülen ölü hayvanların kalıntılarını yerler.
- Çakallar yalnız yaşayabilir, bir çiftin veya sürü adı verilen büyük bir grubun parçası olabilir. Sürüdeki yaşam, avcılara karşı koruma sağlar ve daha büyük avın öldürülmesiyle sonuçlanan ortak avı sağlar.
- Çakalların başlıca yırtıcıları leoparlar, sırtlanlar ve kartallardır. Yavru hayvanlar özellikle kartallar için kolay hedeftir.
- Çakallar bölgesel hayvanlardır. Bölgelerini şiddetli bir şekilde işaretler ve savunurlar.
- Çakallar hızlı hayvanlardır. Saatte 40 mil koşabilirler, ancak genellikle daha uzun süreler için saatte sadece 10 mil koşarlar.
- Çakallar çok sesli hayvanlardır. İletişim kurmak için çok çeşitli sesler kullanırlar. En dikkate değer sesler şunları içerir: havlamalar, ulumalar, hırıltılar ve “baykuş benzeri ötmeler”. Yiyecek bulunduğunda siren benzeri bir uluma duyulur.
- Çakallar sadece aile üyelerinin çıkardığı seslere tepki verirler. Diğer tüm aramaları görmezden gelirler.
- Çiftleşme mevsimi çakalların coğrafi dağılımına bağlıdır. Afrika’da yaşayanlar Ekim ayında, Güneydoğu Avrupa’daki çakallar Aralık ayında, Hindistan’da yaşayanlar ise tüm yıl boyunca çiftleşirler.
- Çakallar ömür boyu çiftleşirler (tek eşlidirler). Dişilerde gebelik yaklaşık 2 ay sürer ve genellikle 2 ila 4 yavru ile sona erer. Büyük litreler 9 yavruya kadar oluşabilir.
- Bebekler gizli bir yeraltı ininde, kaya yarıklarında veya mağaralarda doğarlar. Anne, büyük avcıların yavrularını bulmasını önlemek için iki haftada bir yuvanın yerini değiştirir. Bebekler hayatlarının ilk 10 gününde kördür.
- İlk birkaç ayda, gençler anne sütüne ve diğer aile üyeleri tarafından kusan ete bağımlıdır. 6 aylıkken gençler kendi başlarına nasıl avlanacaklarını öğrenecekler. Daha yaşlı yavrular, hayatta kalma şanslarını artırmak için daha genç yavrularla ilgilenir.
- Çakallar vahşi doğada 8 ila 9 yıl ve esaret altında 16 yıla kadar yaşayabilir.
|
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.