Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kar Kiraz Kuşu Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Nisan 2023, 16:11   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Kar Kiraz Kuşu Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

Kar Kiraz Kuşu Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?



Nisan başından Eylül ortasına kadar kuzey Avrupa, Rusya ve Kanada dahil olmak üzere hem yakın hem de palearktik bölgelerde Kar Kiraz kuşları bulunur. Eylül ortasından sonlarına kadar olan göçün ardından, güney Kanada ve kuzey Amerika Birleşik Devletleri’nde Kar Kiraz kuşu kalıntıları bulunabilir.

Doğal Ortam
Kar Kiraz göçmen bir kuştur. Yaz üreme mevsiminde evini çıplak, kayalık dağ yamaçlarında gizler. Kış aylarında, Kar Kiraz, kıyı alanlarında, bataklıklarda ve tarım alanlarında bulunabilir.

Fiziksel tanım
Kar kiraz kuşları en yaygın olarak farklı beyaz kanatlarıyla tanımlanır; aslında onlara “kar taneleri” adını veren bu kanatlardır. Bu türün kanatları belirleyici bir özellik sağlarken, iki cinsiyet her zaman birbirine benzemez. Erkek biraz daha büyüktür ve esas olarak siyah beyaz renge sahiptir. Beyaz en çok göbek, kanatlar ve yüz bölgesinde görülür. Erkeğin kuyruğu siyah uçludur ve gagası ve ayakları da siyahtır. Dişi Kar Kiraz erkeğe benzer; ancak erkekte siyah olan, dişide daha az parlak grimsi-kahverengi olur. Kanatların beyazı da dişinin iç kanadının daha küçük bir parçasıyla sınırlıdır. Üreme aylarında gözlenen farklılıklara rağmen, kış aylarında, erkek ve dişi kar kiraz kuşları birbirine benziyor. Her ikisi de, grimsi-zencefilli kahverenginin daha mat bir tonuna dönüşen mürekkep siyahı tüyleri olan üreme dişiye benzer. Boncuk da sarımsı turuncuya döner. Bununla birlikte, benzerliklere rağmen, erkek hala daha beyaz bir kanat sergilemektedir. Kış boyunca, donuk tüyler yavaş yavaş yıpranır ve yine çiftleşmeye hazır bir erkek kar kiraz kuşunun güzel siyah beyaz tüylerini ortaya çıkarır.

Üreme
Kar kiraz kuşları genellikle tek eşli olarak kabul edilir. Bu doğru olmakla birlikte, erkekler arasında aşırı bir rekabet vardır. Daha deneyimli erkekler, dişiler gelmeden yaklaşık üç ila altı hafta önce yaz üreme alanlarına dönecektir. Bu süre zarfında topraklarına hak iddia ederler ve onu agresif bir şekilde savunurlar. Erkeklerin de her yıl aynı bölgeye dönmeleri muhtemeldir. Dişiler geldikten sonra, erkek kar tokmakları, birçoğunun ispinoz benzeri olarak tanımladığı cıvıl cıvıl şarkılarıyla onları cezbeder. Bir dişi yaklaştığında, erkek dalar ve onu kovalar. Kovalama çiftleşme ile sona erer.

Kar kiraz kuşları, bilinen diğer tüm kara kuşlarından daha kuzeyde ürer. Üreme mevsimi, dişi kar gönderilerinin gelmesinden sonra Mayıs ayı sonlarında başlar. Yuvalarını ot ve yosunla yapar, üzerlerini tüy ve kürkle kaplarlar. Yırtıcı hayvanlardan korunmak ümidiyle bu kuşlar yuvalarını kayalık arazide saklarlar.

Kar kiraz kuşları genellikle her mevsim dört ila altı yumurta bırakır. Yumurtalar beyazdır ve daha büyük uç çevresinde kırmızımsı kahverengi lekeler halkası vardır. Kuluçka süresi dört ila on gün arasında değişir ve bu süre zarfında erkekler yuva yapan dişileri besler. Aşırı soğukta, anneden sürekli sıcaklık almadıkları takdirde yumurtalar çatlamaz. Civcivler on ila on beş gün içinde tüy döker.

Kar kiraz kuşlarının yılda dört ila altı kuluçkadan yalnızca bir kuluçka yetiştirdiği söylenir. Bu hakim durum olsa da, D. Nethersole Thompson tarafından yapılan araştırmalar, on dokuz çiftten dokuzunun ikinci bir yavru yetiştirdiğini gösterdi.

Kar kiraz kuşlarının kuluçka süresi dört ila on gün arasında değişir ve bu süre zarfında erkekler yuva yapan dişileri besler. Aşırı soğukta, anneden sürekli sıcaklık almadıkları takdirde yumurtalar çatlamaz. Kar kiraz kuşu civciv dönemi genellikle on ila on beş gün sürer. Bu süre zarfında, ebeveynler civcivlerini neredeyse sadece eklembacaklılarla besler.

Davranış
Kar kiraz kuşu sosyal bir türdür. Sürekli hareket halindeymiş gibi görünen büyük sürüler halinde göç ederler çünkü arkadaki kuşlar öndeki kuşların üzerinden uçarak sabit bir döngü oluştururlar. Bu sürülerde kesin bir hiyerarşi vardır: Yetişkin kuşlar daha genç kuşlara ve erkekler dişilere baskındır. Bununla birlikte, diğer mevsimlerde bu kuşlar, incirlerle (anthus cinsi), boynuzlu tarlakuşlarıyla (Eremophila alpesris) ve deniz limpetleriyle (Calcarius lapponicus) ilişki kurar.

Kar kiraz kuşlarının -40 derece Fahrenheit sıcaklığa dayanabilmesi için, ısınmak için karın derinliklerine batarlar. Aynı zamanda karda banyo yapmaktan hoşlanır.

Beslenme alışkanlıkları
Kar kiraz kuşları, esas olarak tohumlar, yaprak tomurcukları ve böcekler üzerinde yaşayan toprak besleyicilerdir. Genç kar kiraz kuşları, yalnızca böcekler ve örümcekler dahil olmak üzere eklembacaklılarla beslenir. Güneye göç ettikten sonra, sahil boyunca yuva yaparken diyetlerine kabukluları ekler.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, hayvandır, kar, kiraz, kuşu, nasıl, nelerdir, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 16:23.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.