Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Sümüklüböcek Nasıl Bir Canlıdır? Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Mayıs 2023, 23:16   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Sümüklüböcek Nasıl Bir Canlıdır? Özellikleri Nelerdir?

Sümüklüböcek Nasıl Bir Canlıdır? Özellikleri Nelerdir?



Salyangoza benzeyen küçük bir hayvandır. Sırtında kabuğu olmadığı için salyangozdan kolayca ayırd edilir. Ilık ve soğuk bölgelerde, hemen her yerde bulunur, kırlarda otlar arasında yaşar. Vücudu çıplaktır, silindir biçimindedir. Akciğerleriyle solunum yapar. En iyi bilinen tür, 15-20 cm’e ulaşabilen dev gri sümüklüböcektir.

Sümüklüböcekler yumuşakçalardandır. Bitki, ya da hayvanların kokuşmuş dışkılarını yiyerek beslenirler Bazıları da sebzelerin yapraklarını yiyerek bahçelere büyük zararlar verirler.

Sert girintili sarımsı gri üzerine koyu noktalı bir derisi vardır. İlkel oval kabuğu bir zırh biçimindedir. Ayağı vücudu kadar uzundur. Başından 4 tane uzantı çıkar. En uzun olan ikisinin uçlarında gözler vardır; öteki ikisi dokunma ve koklama duyuları içindir. Sümüklüböcekler vücutlarını nemli tutmaya ve kuru yüzeyler üzerindeki hareketlerini kolaylaştırmaya yarayan, koyu ve renksiz bir salgı salgılarlar. Salgı kuruduğu zaman, sümüklüböceğin oradan geçtiğini gösteren, parlak gümüş renkli bir iz kalır. Daha çok sebze cinsi besinler olmak üzere hayvan ve bitki kalıntılarını yerler. En iyi bilinen türler, bahçe salyangozu, bantlı salyangoz, yenebilen büyük elma ya da Roma salyangozudur.

Sümüklüböcek Hakkında Gerçekler
  • Sümüklüböcekler, türe bağlı olarak ¼ inç ila 10 inç uzunluğa ulaşabilir.
  • Sümüklü böcekler beyazımsı sarı, gri, kahverengimsi veya siyah renkli olabilir. Vücut genellikle çeşitli koyu işaretlerle kaplıdır.
  • Sümüklüböceklerin dişleri yoktur. Bunun yerine, yiyeceklerin öğütülmesini kolaylaştıran binlerce minyatür çıkıntıdan oluşan radula adı verilen organları vardır.
  • Sümüklüböceğin başının üstünde iki çift geri çekilebilir dokunaç vardır (kısaltılabilirler). Işığa duyarlı göz lekeleri, uzun dokunaçların üzerinde bulunur. Dokunma ve koku alma duyusu kısa dokunaçlarda bulunur. Kaybedilen her dokunaç yeniden oluşturulabilir.
  • Sümüklüböcek, küçük deliklere girmesi gerektiğinde vücudunu dikey olarak düzleştirebilir ve 20 kat uzatabilir.
  • Salyangozların aksine, sümüklü böceklerin kabuğu yoktur. Tüm vücutları, zeminde hareketi kolaylaştıran ve yaralanmaları önleyen balçıkla kaplı güçlü, kaslı bir ayaktır. Sümüklü böcekler, bir ustura bıçağı dahil olmak üzere kayalar ve diğer keskin nesneler arasında güvenle hareket edebilir.
  • Sümüklüböcek eve dönüş yolunu bulmak için balçıktaki kimyasalları kullanır (sümüksü iz navigasyonu kolaylaştırır). Kurutulmuş slime gümüşi iz bırakır.
  • Sümüklüböceğin sadece bir akciğeri var. Vücudun sağ tarafında bulunan küçük bir açıklıkla atmosfer ile bağlantılıdır. Sümüklü böcek akciğer yoluyla olduğu kadar deri yoluyla da nefes alabilir.
  • Sümüklüböcek, zamanın çoğunu serin, nemli yeraltı tünellerinde geçirir. Yapraklar, tohum filizleri, kökler ve çürüyen bitki örtüsü ile beslenmek için geceleri ortaya çıkar. Bazı sümüklü böcek türleri etoburdur. Diğer sümüklü böcekler ve solucanlarla beslenirler.
  • Sümüklüböcek, vücut suyunu kolayca kaybettiği için sıcak havalardan kaçınır. Çoğunlukla ilkbahar ve sonbaharda aktiftir.
  • İngiltere’de yapılan bazı araştırmalara göre, bir metreküp bahçe 200 sümüklü böcek içeriyor. Bir dönümlük tarım arazisi 250.000’den fazla sümüklü böcek içerir.
  • Sümüklüböcekler hem erkek hem de dişi üreme organlarını içerir (bunlar hermafrodittir). Kendi başlarına yavru üretebilseler de eş bulmayı ve sperm paketlerini değiştirmeyi tercih ederler.
  • Sümüklüböcek, yılda birkaç kez toprağın yüzeyine (genellikle yaprakların altına) 20 ila 100 yumurta bırakır. Bir sümüklü böcek, bir ömür boyu 90.000’e kadar bebek üretebilir.
  • Kuluçka süresi hava koşullarına bağlıdır. Yumurtalar bazen birkaç yıllık uykudan sonra yumurtadan çıkar.
  • Sümüklüböcek vahşi doğada 1 ila 6 yıl arasında hayatta kalabilir. Dişiler erkeklerden daha uzun yaşar.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, canlıdır, nasıl, nelerdir, sümüklüböcek, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 08:56.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.