Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Alpaka Nasıl Bir Hayvandır? Alpaka ve Özellikleri

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Temmuz 2022, 09:08   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Alpaka Nasıl Bir Hayvandır? Alpaka ve Özellikleri

Alpaka Nasıl Bir Hayvandır? Alpaka ve Özellikleri



Alpaka
Alpaka; Artiodactyla (çifttoynaklılar) takımının Camelidae (devegiller) familyasından, Güney Amerika’da yaşayan ve lama, guanako ve vikunya ile yakın akraba olan bir memeli türüdür. Devenin başlıca özelliklerinden biri olan hörgüç, alpaka, lama, guanako ve vikunyada bulunmaz.

İnce yapılı hayvanlar olan alpaka ve benzerlerinin bacakları ve boyunları uzun, kuyrukları kısa, kafaları küçük, kulakları büyük ve sivri uçludur. Bu dört tür kendi aralarında çiftleşebilir ve kısır olmayan döller verir. Lama gibi alpaka da doğada yabanıl örnekleri bulunmayan evcil bir hayvandır. Her iki türün de İnka uygarlığı sırasında ya da daha önce evcilleştirilmiş olduğu sanılmaktadır.

Omuz yüksekliği 90 cm olan alpaka, yünü için beslenir; bu hayvanın “suri” adıyla bilinen çeşidinde tüyler yere değecek kadar uzundur. Hafif ve ısı yalıtımı yüksek olan bu yün parkalarda, uyku tulumlarında ve ince palto astarlarında kullanılır. İnka Krallığı’nda alpaka yününden kaftanlar dokunmuştur. Alpakanın huakaya ve suri çeşitlerinden elde edilen lifler, özel dokuma elyafı grubu arasında sayılır.

Alpaka, Kolomb öncesi zamanlardan bu yana Güney Amerika’nın And Dağları yöresinde önemli bir dokuma elyafı kaynağıdır. İki yılda bir kırkılan bu hayvanların suri çeşidinden hayvan başına yaklaşık 3 kg ince yün, huakayalardan ise 2,5 kg kadar daha kaba yün elde edilir. Liflerin kırkım sırasındaki uzunluğu 20-40 cm arasında değişir. Liflerin arasında yer yer kaba kıllar olmakla birlikte, hayvanın vücudunu dıştan saran koruyucu bir yapağı tabakası yoktur.

Çapı yaklaşık 22-30 mikron arasında değişen lifin üst yüzeyinde belirsiz pulcuklar ve çizgili bir dış kabuk bulunur. Daha kaba olan lifler düzdür ve içleri boydan boya oyuk olduğundan, aynı çaptaki koyun yününden daha hafiftir. Genellikle yapağının büyük bir bölümü, oldukça esnek olan ve pek azının içinde oyuk bulunan daha ince liflerden oluşur.



Alpakaların Yünleri
Alpaka yünlerinin rengi, açık kestaneden koyu kestaneye kadar uzanan kahverengi tonları ile gri, siyah, beyaz ve alaca arasında değişir; yünler niteliğine göre sınıflandırılırken de rengi temel olarak alınır. Bu tür dokuma elyafı arasında üretim açısından ön sırayı alan huakaya lifleri, kabarık bir yün yığını oluşturacak biçimde kıvrık ve oldukça serttir. Gümüşi parıltısı koyun yünününkini andırır.

Düz ya da daha iri dalgalı olan suri yünü ise, huakaya yününden daha az parlak, daha ince ve kaygan liflerden oluşur. Alpaka yünü koyun yününden daha sert ve genellikle daha kalındır. Huakaya yünü kimyasal maddelerden koyun yünüyle aynı derecede etkilenirken, suri yünü bu maddelere karşı daha duyarlıdır.

Alpaka yünü koyun yününden daha geç keçeleşir, nem emme ve tutma özelliği ise koyun yünüyle hemen hemen aynıdır. Bazen başka liflerle karıştırılan alpaka yününden giysilik hafif dokumalar ve hem kumaş, hem astar olarak kullanılan tüylü dokumalar yapılır. Başlıca üreticisi Peru’dur.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alpaka, bir, hayvandır, nasıl, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 01:43.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.