Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kartal Çeşitleri Nelerdir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Temmuz 2023, 13:34   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Kartal Çeşitleri Nelerdir?

Kartal Çeşitleri Nelerdir?



Yırtıcı bir kuştur. En iri, en kuvvetli kuşlardandır, aynı zamanda iyi uçuculuğu ile tanınmıştır. Yuvalarını sarp kayalık yamaçlarda yapar, küçük kuşlar, tavşan, tilki, kuzu, oğlak, yılan, balık gibi hayvanlarla beslenirler. Kartalın gözleri yuvarlak, bakışları keskindir. Boynu kısadır. Kenarları keskin olan gagasının ucu aşağıya doğru kıvrıktır. Bacakları kısa, pençeleri çok kuvvetlidir. Kartalın cüssece birbirinden farklı birçok çeşitleri vardır. Yurdumuzda yaşayan başlıca kartal çeşitleri şunlardır:

Altın kartal (kaya kartalı).
Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika’nın birçok bölgelerinde yaşar. Ağırlığı 3,5-4,5 kilo arasındadır. Ense tüyleri açık sarımtırak boz, sırt tüyleri parlak kahverengidir. Karnının rengi daha açıktır, sarı-kahverengi beneklidir. Kuyrukta 2-3 tane renkli şerit vardır. Yüksek dağlarda, kayalık yerlerde yaşar. Kartalların en tanınmışı, en yırtıcısıdır.

Şah kartal
Afrika, Avrupa ve Asya’nın bazı kesimlerinde yaşar. Altın kartaldan daha küçükse de daha kaba yapılıdır. Sırtı, karnı koyu kahverengidir, omuzunda beyaz tüyler bulunur. Kuyruğu açık boz – kahverengidir, üstünde koyu kahverengi şeritler vardır. Bu kartal dağlarda bulunmaz/ daha çok ormanlarda, bozkırlarda yaşar.

Beyaz kuyruklu kartal
Kartalların en büyüğüdür. Erkeğinin ağırlığı 4 kilo kadardır, dişisi de 5 – 6 kiloyu bulur. İki kanad ucu arasındaki açıklık 2,5 metreye yakındır. Vücut tüyleri koyu kahverengi, boyunları krem rengidir. Yaşlarına göre tüylerinin rengi değişir. Yaşlıların kuyruğu beyazdır. Deniz, göl ve nehir kıyılarında yaşarlar. Başlıca besinleri balıktır. Ayrıca memeli hayvanları, kuşları da yerler.

Yılan kartalı
Ağırlığı 2 kilo kadardır. Karnının, kanatlarının altı beyaz, sırtı kahverengidir. Yılanla beslendiği için bu adla anılır. Yılanların bol olduğu ormanlarda yaşar. Zehirli, zehirsiz, bütün yılanları yakalayarak yer. Yakaladığı yılanları yavrularına diri diri götürür. Yılan sokarsa zehri kartalı öldürür; yalnız, kartal, hayvanı ya başından, ya boynundan yakalayarak, kendini korumasını bilir.

Bunların dışında Türkiye’de yaşayan kartallar, «büyük bağırgan kartal», «küçük bağırgan kartal», «cüce kartal» dır.

Kartallar kartalgiller familyasındandır. Dişileri ilkbahar başlangıcında 2-3 yumurta yumurtlayarak kuluçkaya yatar. 23 gün sonra yumurtadan çıkan yavru kartallar beyaz tüylüdür.

Balık Kartalı; (Lat. Pandion holiaetus)
Kartalların, Balıkkartalgiller familyasından yırtıcı kuş türüdür. Akdeniz kıyıları ve adalarında, Avrasya’ da, Avustralya’da, Güney Amerika’da su kenarlarında yaşar. Avrupa’da yaz kuşu olarak bulunur. Uzunluğu 51-58 cm, kanat açıklığı 150 cm’dir. Balıkla beslenir. Balıkları yüzeyde avladığı gibi suya da dalabilir. Yuvasını yüksek ağaç dallarına yapar. Erkek ve dişi birbirlerine son derece bağlıdırlar.

Balıkkartalıgiller, (Lat. Pandionidae). Kartalların, Gündüzyırtıcıları alt takımından bir familyasıdır. Balıkla beslenirler. Üç alt türüyle tüm dünyada yaşarlar. Dış parmaklarım öne ve geriye döndürebilmeleri en belirgin özellikleridir. Ayrıca tüm parmaklarının altında küçük, keskin ve sivri boynuzsu çıkıntılar vardır. Tırnaklarını balıklara iyice batırdıklarından, büyük balıklar tarafından dibe çekilerek boğulabilirler. Bacakları pulumsu bir tüyle örtülüdür. Balıkkartalı iyi bilinen türüdür.

Orman Kartalı
Orman Kartalı; Falconiformes takımının Accipitridae familyasının Aquila cinsinden iki kartal türünün ortak adıdır.

Bayağı orman kartalının (A. pomarina) tüyleri koyu kahverengi, uzunluğu 60-65 cm, kanat açıklığı 135-160 cm’dir. Biri Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da üreyip Doğu Afrika’da kışlayan, öbürü Hindistan’ın kuzeyinde ve Burma’da yerleşik yaşayan iki ayrı topluluk oluşturur.

Geniş ormanlarda yaşar; hem dağlık alanlarda, hem de ovalarda görülürler. Besinlerini küçük memeliler, kuşlar, kısmen de sürüngen ve amfibyumlar oluşturur. Dal ve çırpılardan yapılan yuvaya dişiler bir ya da iki yumurta bırakır ve tek başlarına 40 gün kadar kuluçkaya yatarlar. Yavrular iki ay içinde palazlanarak uçar. Orman kartalı yazın Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki ormanlarda az sayıda ürer. İlkbahar ve sonbaharda Avrupa’da üreyen orman kartalları göç sırasında büyük sürüler halinde İstanbul Boğazı üstünden geçerler.

Büyük orman kartalının (A. clanga) uzunluğu 65-72 cm, kanat açıklığı 155-182 cm’dir. Rengi bayağı orman kartalından daha koyudur. Doğu Avrupa’dan Kamçatka’ya uzanan bölgedeki ormanlarda ürer, kışı Ortadoğu’da ve Oryantal bölgede geçirirler. Başlıca besinlerini orta irilikte omurgalılar ve leşler oluşturur. Dallardan yapılan yuvaya dişi genellikle bir, bazen de iki yumurta bırakır ve 42-44 gün kuluçkaya yatar. Yavrular iki ayda uçar. Az sayıda büyük orman kartalı Türkiye’nin kuzey ve batı bölgelerinde kışlar.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çeşitleri, kartal, nelerdir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 16:15.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.