Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Pabuç Gagalı Leylek ve Özellikleri

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ağustos 2023, 09:58   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Pabuç Gagalı Leylek ve Özellikleri

Pabuç Gagalı Leylek ve Özellikleri



Pabuç gagalı olarak da adlandırılan pabuç gagalı leylek, Afrika kıtasına özgün, prehistorik dönemden kalma, inanılmaz bir kuştur.

Pabuç gagalı leylek, Afrika Kıtasına özgün, çok ilginç bir hayvandır. Bir National Geographic belgeselinde anlatıldığı üzere bu kuşun, leylek bacakları, pelikan gagası ve kartal kafası vardır. Pabuç gagalı leylek, bir çocuğun fantastik çizimlerinden fırlamış gibi görünen bir kuştur.

Bilim insanlarının “Balaeniceps rex” olarak adlandırdığı, eşsiz bir hayvandır. Prehistorik özellikleri vardır ve hassas olarak sınıflandırılıp, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine eklenmiştir. Ne yazık ki günümüzde geriye çok fazla pabuç gagalı kalmadı ve sayıları gün geçtikçe daha da azalıyor.

19. yüzyılda keşfedildiğinden bu yana, pabuç gagalı leylek bilim camiasının dikkatini çekmektedir. Dişileri daima erkeklerinden daha küçük olsa da, oldukça iri kuşlardır.

Pabuç gagalı leyleklerin erkekleri 1.5 metre boyuna ulaşırlar ve kanat genişlikleri 2 ila 2.5 metre arasındadır. Dişileri ise genelde erkeklerden, yaklaşık olarak 15 santim daha küçüktür.

Şaşırtıcı şekilde bu kuş 50 yıl kadar yaşayabilir, bu da onu en uzun ömürlü vahşi kuşlardan birisi yapar. Yavaş gelişimlerinden dolayı, pabuç gagalı leylekler 4 yaşından sonra üremeye başlayabilirler.

Pabuç gagalıların tüyleri mavimsi bir gri ve kül rengidir ve de sırt tarafındaki tüylerde yeşilimsi bir ton vardır. Ancak, karın ve kuyruk tüyleri neredeyse beyazdır; gözleri sarı, bacakları siyahtır.

Huyları
Bu kuşun huyu çok ilgi çekicidir. Pabuç gagalılar, durağan ve tekil yaşamları tercih ederler. Rahatsız edilmeyi ve başka kuşlara yakın olmayı sevmezler, kendi türlerine bile. Sadece çiftleşme döneminde yakınlaşırlar. Yine de, çiftleşme döneminde bile kilometrekare başına iki yuvadan daha fazlasına rastlanmaz.

Bu özel kuş, düzenli bir yemek kaynağı olan ve sevdiği bir yer bulduğunda, orada uzun süre kalır. Çok büyük kuşlar olmalarına rağmen, yine de yuva kurarlar. Pabuç gagalı leylekler genelde yuvalarını dökülmüş olan kamış ve çimlerden yaparlar.

Esas yiyecekleri balıktır. Genelde akciğerli balıkları, Senegal biçirlerini, kedi balıklarını ve tatlısu çipuralarını tercih ederler. Ayrıca, amfibiyanlar, yavru timsahlar, kemirgenler, su yılanları ve nadiren de olsa diğer su kuşlarını da yerler.

Turistlerin şanssızlığına, pabuç gagalılar gece kuşlarıdır. Gün boyunca, avcılardan kaçmak için saklanır ve yemek bulmak için geceleri ortaya çıkarlar. Bu yüzden, pabuç gagalı leylekleri bir şeyler yaparken görmek zordur.

Çiftleşme döneminde tek eşlilerdir. Müstakbel ebeveynler, 3-4 metre genişliğindeki, ezilmiş yeşilliklerden oluşan yuvalara yumurtlarlar. Her pabuç gagalı, 2 ila 3 yumurta yumurtlasa da, sadece bir tanesi hayatta kalır.

Yavru pabuç gagalı leylek, doğduktan sonraki 2 ay içerisinde 1 metre boyuna ulaşsa da, ebeveynleri bir süre daha ona bakmaya devam eder. Buna ek olarak, yavru 5 aylık olana kadar yuvadan tek başına uzaklaşmasına izin vermezler.

Doğal Ortamı
Bu kuş türü esas olarak Afrika’nın tropik doğu bölgesinde görülür. En yoğun oldukları bölge, Sudan ve Zambiya arasıdır. Çiftleşme ve üreme dönemlerinde, Tanzanya ve Uganda gibi mevsimsel taşkınlar yaşanan bataklık bölgelerini tercih ederler.

Yılın geri kalanında, sığ suları ve seyrek bitki örtülü yerleri tercih ederler. Boyutlarından dolayı bu kuşlar, tetikte kalabilmek için görüşlerinin açık olduğu alanları tercih ederler.

Düşük oksijenli sularda, balıklar yüzeye daha yakın yüzmek zorunda kaldığı için, pabuç gagalı leyleklerin en sevdiği yerlerdir. Sudan gibi bölgelerde, pirinç, benzer tohumlar ve yeşillikleri de yerler.

Tehlikeler
Doğal ortamlarının yok edilmesi, bu kuşlar için en büyük tehlikelerden birisidir. Ne yazık ki, bu kuşların yuva kurmak ve yumurtlamak için tercih ettikleri alanlar genelde ekin ekmek için de en ideal olan yerlerdir.

Üreme alanları rahatsız edildiğinde hem daha az çiftleşirler hem de daha az yumurta yumurtlarlar. Bu yüzden, pabuç gagalı leyleklerin sayısı hızla azalmaktadır.

Ayrıca, bu kuşlar da yasa dışı avlanmadan muzdariptir. Yasa dışı tacirler, pabuç gagalı yumurtalarını çalıp, açık arttırma ile satmaktadır. Ne yazık ki sadece birkaç ülkenin, bu kuşları koruyan avlanma yasaları vardır.

Pabuç gagalı leylekleri korumak için birkaç uluslararası beyanname bulunmaktadır. Ayrıca, bu kuş türünün sayısını arttırmak için, kontrol altında çiftleştirme projeleri de vardır. Umuyoruz ki gelecekte pabuç gagalı leyleklerin sayısı artar ve tekrar özgürce gezinebilirler.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gagalı, leylek, pabuç, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:42.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.