Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Evcil Hayvan (Pet) Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Eylül 2023, 12:12   #1
Çevrimdışı
Forumdan Uzaklaştırıldı
Avatarsız Forum Üyesi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Evcil Hayvan (Pet) Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

Evcil Hayvan (Pet) Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

Yurt dışına çıkılacak uzun süreli seyahatlerde yanınıza almanız gerekenler hakkında pek çok liste bulabilirsiniz. Ancak evcil hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da onlarla birlikte olması. Bu noktadaysa evcil hayvan, diğer bir deyişle pet pasaportu gündeme geliyor. Aslında evcil hayvan pasaportu yalnızca patili dostlarıyla seyahat etmeyi planlayanları değil, tüm evcil hayvan sahiplerini ilgilendiriyor. Çünkü evcil hayvan pasaportu, aynı zamanda minik dostlarımızın ülkemizdeki kimliklendirme sürecinin de kritik bir parçası. Hazırladığımız yazımızın devamında pet pasaportu ile ilgili bilgileri bulabilir, evcil hayvanınızla çıkacağınız yurt dışı seyahatlerinde dikkat etmeniz gerekenler hakkında detayları öğrenebilirsiniz.

Evcil Hayvan Pasaportu Nedir?
Evcil hayvan pasaportu; kendisine çıkarılan evcil hayvanın mikroçip numarası, doğum tarihi, aşıları, kontrolleri ve sahibi hakkındaki temel bilgileri içeren bir belgedir. Yurt dışına çıkış yapılmayacak olsa bile, evcil hayvan pasaportunun evcil hayvanların kayıt altına alınma sürecinin bir parçası olarak temin edilmesi gerekmektedir. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik doğrultusunda köpek sahipleri 1 Ocak 2022, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2023 yılından itibaren evcil hayvanlarını kimliklendirmekle yükümlüdür. Yurt içi seyahatler dâhil olmak üzere evcil hayvanların pasaportlarının hazır bulundurulmaması durumunda cezai işlem ile karşılaşılabilir.

Pet pasaportu, evcil hayvanlara takılan mikroçip sayesinde, kaybolan dostlarımızın sahiplerine ulaştırılmasından evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçmeye dek çeşitlenen işlevlere sahiptir. Evcil hayvanların sahipliğinin doğrulanmasında da kritik bir konumdadır. Bunlar gibi faydalarıyla, yasal yükümlülüğün yanı sıra, uzmanlar tarafından da evcil hayvanlara mikroçip takılması ve pet pasaportu çıkarılması tavsiye edilmektedir.

Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Alınır?
Evcil hayvan pasaportu çıkarılması aslında hızlı ve kolay bir süreç olsa da söz konusu evcil hayvanınızla yurt dışına çıkmak olduğunda süreç vakit alan ve daha zor bir hâle gelebilmektedir. Bu durumu insanların vize başvurusu için yaptıkları hazırlık sürecine benzetebilirsiniz. Bu yüzden eğer evcil hayvanınızla yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız, minik dostunuzun pasaport işlemlerine ve yurt dışı çıkış hazırlıklarına erkenden başlamanız faydalı olacaktır.



Ülkelerin evcil hayvanlar ile ilgili farklı prosedürleri bulunabildiği için ziyaret edilecek ülke özelindeki prosedürlerin mutlaka öğrenilmesi gerekir. Yurt dışı çıkış işlemleri için pasaport çıkarılırken ve diğer hazırlıklar yapılırken genel olarak takip edilmesi gereken adımlarıysa şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızın kuduz aşılamasının ve periyodik aşılamasının uygun şekilde yapılmış olması gerekmektedir.
  • Pet pasaportu yurt dışına yapılacak bir seyahat için alınıyorsa, veteriner hekiminize yurt dışı çıkış formunu doldurtmalısınız.
  • Avrupa Birliği üye ülkelere giriş yapacak evcil hayvanlar için en geç 3 ay öncesinde kuduz titrasyon testi yaptırılmalıdır. Testin gerçekleştirilebilmesi için kuduz aşısı uygulanmış olmalıdır. Eğer kuduz aşısı ilk defa uygulandıysa en az 1 ay beklenmelidir. Veteriner hekiminiz ile kan örneğinin alınması ve kuduz titrasyon testi için onaylı laboratuvarlara ulaştırılması konusunda görüşebilirsiniz.
  • Tarım Orman Bakanlığınca yapılacak muayene ve analizler için öncesinde ilgili banka hesaplarına para yatırılması, muayene sırasında ya da numune gönderiminde dekontun hazır bulunması gerektiği unutulmamalıdır.
  • Kuduz titrasyon testi yapıldıktan sonra, kan numunesinin alınma tarihini takip eden 3 ay beklenmelidir. Bu süre sonunda yurt dışı çıkış işlemlerinde gerekli olan veteriner sağlık sertifikası düzenlenebilmektedir.
  • Avrupa Birliği üye ülkeler güncel parazit aşısı talep edebilmektedir.
Seyahatlerde Evcil Hayvan Pasaportunun Rolü
Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanlar da yurt dışına çıkabilmek için bir pasaporta sahip olmalı, mikroçipi bulunmalı ve PETVET'e, yani Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne kaydedilmiş olmalıdır. Bununla birlikte, evcil hayvanınızla yapacağınız yurt dışı seyahatlerde giriş yapacağınız ülkenin, aktarma için uğramanız gerekebilecek ülkelerin ve tercih ettiğiniz ulaşım şirketinin, şirketlerinin evcil hayvanlar ile ilgili prosedürlerini öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz. Aksi takdirde seyahatinizi aksatacak ya da engelleyecek çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin gideceğiniz ülke bazı evcil hayvan türlerinin ya da ırklarının ülkeye girişine izin vermiyor olabilir. Evcil hayvanlara dair uygulanan güncel kuralları öğrenmek için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, gidilecek ülkelerin konsolosluklarına başvurabilir; ulaşım şirketleriyle görüşebilirsiniz.

  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alınır, evcil, hayvan, nasıl, nedir, pasaportu, pet


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 16:30.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.