Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Balıklar Hakkında Özet Bilgiler

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Aralık 2023, 13:15   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Balık Balıklar Hakkında Özet Bilgiler

Balıklar Hakkında Özet Bilgiler



Balıklar; Omurgalıların suda yaşayan, solungaçlarıyla soluyan ve yüzgeçleriyle yüzen hayvanları içeren sınıfıdır. 30 binen çok türü bulunan balıkların büyük bir bölümü denizlerde yaşar; ırmaklar ve göllerde yaşayan türleri de vardır. Balıklar yapı ve yaşama biçimleri bakımından önemli değişiklikler gösterirler. Sınıflandırılmalarında çeşitli eğitimler etkilidir. Klasik sınıflandırma, tüm balıkları omurgalıların “Pisces” sınıfına sokar. Bu sınıf, dört alt sınıfa ayrılır; köpekbalıklarını ve öteki kıkırdak iskeletli balıkları içeren keski solungaçlılar; tüm başlılar; kemik iskeleti balıkları içeren tükelağızlılar ve akciğerli balıklar. Tükelağızlılar da ikiye ayrılır: Işınsalyüzgeçliler ve saçakyüz-geçliler.

Bunun dışında, değişik çağdaş sınıflandırmalar vardır. Balıklann büyük bir bölümünün derileri biçim ve yapıca değişkenlik gösteren pullarla örtülüdür. Gerçek hareket organı kuyruk yüzgecidir. Göğüs ve karın yüzgeçleri ise genellikle çift sayıda olup, öteki omurgalıların kol ve bacaklarının karşılığıdır, durma ve yön değiştirme hareketlerinde kullanılır Sırt ve arka yüzgeçleri ise dengeyi sağlamaya yardım eder.
genel forum sitesi forumadasi.com


Balıkların büyük bir bölümü etçildir.
Bazı türler hem et hem de bitki yerler, çok az bir bölümü de yalnızca su bitkileriyle beslenir. Türlerin büyük bir bölümü dişlidir. Dişlerin tümü biçim bakımından birbirine benzer ve çeneler üzerinde bir ya da daha çok sıralı biçimde dizilmişlerdir. Bazı türlerde ağız tavanında damak dişleri de bulunur. Bazı türlerde ise çenelerde diş yoktur, ancak diş yerine yutak kemiklerinde özel çıkıntılar vardır. Balıkların sindirim sistemi iyi gelişmiş olmakla birlikte bazı türlerde gerçek bir mide yoktur. Tükürük bezleri bulunmaz. Öte yandan karaciğer ve pankreas tam olarak gelişmiştir. Hem hemen tüm balıklarda bulunan ve özel bir kanal aracılığıyla yemek borusuyla birleşen hava keselerinin, sindirim sisteminin bir uzantısı olduğu düşünülür. Hava keseleri, içlerindeki gaz karışımını artırıp azaltarak balığın ağırlığının azalıp çoğalmasını sağlamaya yarar.

Balıklar gırtlaklarının her iki yanında bulunan solungaçları aracılığıyla sudaki oksijeni solurlar. Su, ağızdan alınır ve solungaçlardan geçerken oksijen tutularak karbondioksit atılır. Akciğerli balıklarda ise iki solunum sistemi vardır. Bunlardan biri havadan oksijen alabilir. Balıkların kalbi, solungaçların yakınındadır ve genellikle bir karıncık, bir kulakçık, bir ana atardamar ve bir ana toplardamardan oluşur. Bu oluşumlar, kan akımının arkada öne doğru tek yönlü akmasını sağlayacak biçimde bazı kapaklarla birbirlerinden ayrılmışlardır. Kalpte yalnızca kirli kan bulunur.


Bir Balığın İçi ve Dışı

Balıklar soğukkanlı hayvanlardır ya da çevrelerindeki ısıyı taşırlar. Bununla birlikte ısı değişimlerine karşı oldukça duyarlıdırlar. Ilıman iklimlerde yaşayan bazı türler kışın büyümelerini durdurur ve dinleme dönemine girerler, bazıları ise gerçek kış uykusuna yatarlar. Balık beyni gelişmiştir. Koklama, tat alma ve dokunma organları birbirleriyle bağlantılıdır ve az da olsa kaynaşma gösterir. Dış ve ortakulak yoktur ve içkulak temel olarak denge organı ödevi gören bir labiretten oluşur.

İşitme duyusu zayıftır.
Bununla birlikte, su içinde titreşim oldukça belirgin olduğundan, ses yanlarda bulunan ve kulakla ilişkili organlarca algılanır. Görme yalnızca gündüzle kısıtlı olmamasına karşın türlerin büyük bir bölümünde iki göz birbiriyle ilişkili değildir. Oldukça derinlerde ya da mağaralarda yaşayan bazı türlerde gözler küçülmüş ve hatta bazısında birbirleriyle kaynaşmıştır. Bazı özel dip balıklarında, ışık saçan organizmalardan gelen zayıf ışığısaptayacak biçimde gelişmiş bir görme duyusu vardır. Balıkların büyük bir bölümünde iki ayrı cins (erkek ve dişi) vardır. Erdişi türler de olmakla birlikte düzenli ve kalıcı bir erdişilik ender görülür.



Bazen yılanbalığı ve alabalıklarda olduğu gibi cinslik nitelikleri geç gelişebilir ya da erkek ve dişi etkinlikleri mevsimlere göre birbirini izler. Yumurtalayan türlerde yumurtanın döllenmesi vücudun içinde ya da dışında olabilir. Yavrular, büyüklük ve renk dışında erginlerden çok az değişiklik gösterir. Bazı türlerde ise genç hayvanlar oldukça değişiktir ve erişkin biçimlerine başkalaşımla geçerler.

Bazı türlerde ise iki cinsiyetlilik görülür; bu durum geçici olup yalnızca üreme dönemlerinde görülebildiği gibi kalıcı da olabilir. Erkek balıklar, genellikle dişilerden daha küçüktürler ve daha uzun yüzgeçleri olup, değişik ve daha göz alıcı renkler gibi yapısal değişiklikler gösterirler. Bazı türlerde ise erkek oldukça küçüktür ve dişinin vücuduna yapışarak asalak yaşar.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
balıklar, bilgiler, hakkında, Özet


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 02:18.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.