Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kaya Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Ocak 2024, 19:35   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Balık Kaya Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Nelerdir?

Kaya Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Nelerdir?



Kaya Balığı; (Lat, Sgualus sguatina). Omurgalı havanlardan, Balıklar sınıfının, Kayabalığıgiller familyasından kemikli küçük balıkların genel adıdır. Gövdeleri uzun, sırt ve anus yüzgeçleri kısadır. Alt çenelerinde iki bıyık teli vardır.
genel forum sitesi forumadasi.com
Başlıcaları; Akın kayası denizlerde yaşar. Azman kaya Atlas Okyanusu ile Akdeniz’de yaşar. Hurma kayası, Kömürcin kayası kömür gibi siyah renkli bir türdür. 10-16 cm arasında değişen uzunluktaki bu balık Atlas Okyanusu ile Akdeniz’de yaşar. Sarı kaya ya da saz kayası sarı renkli olup üstü beneklidir. Salyangoz kayası, tatlısu kayası ve tekir kayası Türkiye sularında yaşar. Tokmakbaş kaya da bilinen bir başka türdür. Dere kayası örnek türü oluşturur. Kuzey Asya ile Avrupa’nın derin ve duru akarsuların-da sürüler halinde yaşar. Sırtında mavi, esmer ve sarı pırıltılar vardır. Nisan ayından ağustos ayının ortasına kadar birçok kez yumurta atar. İlkbaharda yumurtlamak için göllerden akarsulara girer. Yetişkin duruma üç yılda gelir. Eti lezzetli olup kızartılarak yenir. Boyu 15 cm kadardır.

Kayabalığıgiller, (Lat. Gobiidae). Omurgalı hayvanlardan, Balıklar sınıfının Kemiklibalıklar takımının Gerikemikliomuzlular alt takımına giren familyadır. Genellikle denizlerde ve haliçlerde yaşarlarsa da birçok türü tatlı sularda da yaşar. Büyük başlı, basık ve uzun yapılı küçük balıklardır. Etçildirler. Yumurtalarını çeşitli nesneler üzerine bırakırlar. Yumurtaları erkek balıklar besler. Pek çok türü vardır.



Üreme
Gobiidae’deki çoğu tür, yumurtalarını bitki örtüsü, mercan veya kaya yüzeyi gibi bir alt tabakaya yapıştırır. Türlere bağlı olarak beş ila birkaç bin yumurta bırakırlar. Yumurtaları dölledikten sonra, erkek yumurtaları avcılardan korur ve onları döküntülerden uzak tutar. Erkek yumurtaları havalandırır ve böylece onlara oksijen sağlar. Dişi yuvayı korur. Yumurtalar birkaç gün sonra çatlar. Larvalar şeffaf olarak doğarlar ve uygun bir yaşam alanı bulmak için yayıldıktan sonra renklenirler. Pek çok tatlı su gobiid türünün larvaları, aşağı akışta acı sulara ve hatta denize taşınır. Haftalar veya aylar sonra tatlı suya geri dönerler.

Daha sıcak sulardaki gobiidler birkaç ay içinde yetişkinliğe ulaşırken, daha soğuk ortamlardaki gobiiler iki yıl içinde yetişkinliğe ulaşır. Gobiidin toplam ömrü bir ila on yıl arasında değişmekte olup, yine sıcak sulardaki türler genellikle daha uzun yaşamaktadır.

Davranış
Gobiidae’deki birçok tür, Mozambik tilapisi gibi diğer birçok balıkta olduğu gibi, yuvalar oluşturan ve paylaşan erkek-dişi çiftlerinde yaşar. Yuvalar barınaklar ve yumurtlama yerleri için kullanılır. Gobiidler, yuvalarını inşa etmek için ölü mercan parçalarını, molozları ve bentik algleri temizleyerek deniz tabanını kazmak için ağızlarını kullanırlar. Gobiidler, yuvaların içindeki kumu havalandırarak yuvalarını korurlar. Dahası, kaya balığı yuva girişini engellemek için mercan molozu kullanır. Tek bir kaya balığı dakikada dokuz adet mercan molozu taşır. Yuva inşa etmek her iki cinsiyet tarafından yapılan işbirlikçi bir davranış olsa da, erkekler yuva bakımı için genellikle kadınlardan daha fazla çaba harcarlar. Dişiler bunun yerine daha çok beslenir, çünkü dişiler üremeye hazırlanmak için daha fazla enerji harcadığında üreme başarısı optimaldir. Yumurtladıktan sonra erkek ve dişi rolleri değişir. Dişiler öncelikle yuvayı korurlar ve erkekler çoğunlukla yumurtaları havalandırarak ve böylece oksijen sağlayarak onlara bakarlar. Gobiid yuvaları, türlerin boyutuna bağlı olarak boyut olarak değişir.

Bazı gobiidler, kısa mesafelerdeki yer işaretlerini hatırlar ve yollarını bulmak için onları kullanır. Küçük fırfırlı kaya balığı (Bathygobius soporator) gelgit bölgelerinde yaşar. Yüksek gelgitler sırasında havuzlarda yüzerler ve her havuzun diğerlerine nasıl bağlandığını ezberlerler. Daha sonra, gelgitler sırasında yolları ezberledikleri için doğru atlama davranışları sergileyebilirler. Yeni bir ortamda, bu balıklar atlama davranışı göstermez veya yanlış havuzlara atlamaz. Yine de bir geceden sonra aynı doğru zıplama davranışlarını gösterirler.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
balığı, balıktır, bir, kaya, nasıl, nelerdir, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 07:48.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.