ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumadasi.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Midye Nasıl Beslenir? Midyenin Yumurtlaması (https://www.forumadasi.com/hayvanlar-alemi/39843-midye-nasil-beslenir-midyenin-yumurtlamasi.html)

Zeze 21 Nisan 2024 18:23

Midye Nasıl Beslenir? Midyenin Yumurtlaması
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

MİDYE NASIL BESLENİR?
Midyeyi ise hepimiz yeriz. Zararsız, zehirsiz bir hayvancıktır. Midyenin dış kabuğu kireçli bir maddeden yapılmıştır. İki kabuk, kenarlarından, menteşe gibi parçalarla, birbirine bağlıdır. İçerideki iki kas da kabukları birbirine bağlar; kabukların aralanıp kapanmasını sağlar.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Midyenin kabuklarının içinde, ayrıca manto (örtenek) denen yumuşak bir zar da vardır. Manto, altta, üstte olmak üzere, ikişer tanedir. Dıştaki manto kabuklara yapışıktır; salgıladığı bir maddeyle kabuğu meydana getirir. İçteki manto ise, hayvanın vücuduna yapışıktır.

Bu iki mantonun arasında, midyenin solungaçları bulunur. Solungaçlar, yassı birer levha biçimindedir; üzerilerinde küçük tüycükler vardır. Bu tüycükler sürekli olarak kıpırdanır; kıpırdandıkça da, kabuğun üzerindeki delikten içeriye su dolar. Su, bütün vücudu dolaştıktan sonra, alttaki delikten dışarı çıkar. Bu suyun içindeki küçük deniz hayvancıkları midyenin besinidir.

Midyenin ağzı dudak uzantılarının arasındadır. Sindirim sistemi ise, bir mide ile kısacık bir barsak’tır. Hayvanın kalbi iki karıncıktan meydana gelmiştir. Sindirim borusu bu kalbin içinden geçer. Kan ise, solungaçların arasından geçerek, temizlenir. Midyenin etli, yumuşak ayağı bir baltayı andırır. Bu a-yağın salgıladığı bir madde ipliksi u-zantılar meydana getirir. Bu uzantılara bisüs denir. Midye, bu uzantılarla, kayalara, kazıklara tutunur.

BİR MİDYE DÖRTYÜZ BİN YUMURTA YUMURTLAR!
Midyeler yumurtayla ürerler. Dişi midye, yaz ayları içinde, 400.000’e yakın yumurta bırakır. Bunlardan çıkan yavruların büyüklüğü ancak yarım milimetre kadardır. Bunlar, analarının solungaçlarına yapışık olarak yaşarlar. Biraz büyüdükten sonra da, ya analarının kabuğuna, ya da birtakım balıkların solungaçlarına tutunurlar. Bu midye kurtçukları titreyen tüylerle hareket ederler; saydamdırlar. Kabukları da yoktur. Başkalaşım geçirerek, ancak beş yıl sonra, anaları gibi ergin birer midye olurlar.

MİDYE ZEHİRLİ OLABİLİR!
Midye, eti çok sevilen bir deniz hayvanıdır. Yenecek midyelerin lağım ağızlarından, demir, bakır bulunan yerlerden toplanmamış olmasına dikkat etmelidir. Bu gibi yerlerden toplanan midyeler zehirlidir.


Saat: 15:33.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.