Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Asya Kaplanı Sivrisineğinin Özellikleri, Yetişmesi, Neden Olduğu Hastalıklar

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 22 Haziran 2024, 18:49   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Kırmızı Uğurböceği Asya Kaplanı Sivrisineğinin Özellikleri, Yetişmesi, Neden Olduğu Hastalıklar

Asya Kaplanı Sivrisineğinin Özellikleri, Yetişmesi, Neden Olduğu Hastalıklar



Bu sivrisinek, türleri arasında mükemmel bir isme sahiptir ve tanımlanması çok kolaydır: Asya kaplan sivrisineği (bilimsel adı Aedes albopictus) beyaz çizgili siyahtır. Menşe yeri Asya’dır, ancak, son birkaç on yılda, bu tür, malların taşınması ve uluslararası seyahatler yoluyla birçok ülkeye yayılmıştır. Bacaklarında ve gövdesinde beyaz bantlar ile karakterizedir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Bu sivrisinek, insanlarla yakın ilişki içinde olduğu (sulak alanlarda yaşamak yerine) ve tipik olarak gün batımına ve şafak vaktine ek olarak gündüzleri uçup beslendiği için birçok toplulukta önemli bir zararlı haline gelmiştir. Böceğe, kaplanınkine benzeyen çizgili görünümü nedeniyle kaplan sivrisinek denir. Ae. albopictus, sarı humma virüsü, dang humması ve Chikungunya ateşi gibi birçok viral patojenin ve Dirofilaria immitis gibi birkaç filarial nematodun bulaşması için epidemiyolojik olarak önemli bir vektördür. Aedes albopictus, Zika virüsünü barındırabilir ve insanlar arasında Zika geçişi için potansiyel bir vektör olarak kabul edilir.

Asya Kaplanı Sivrisineği Hastalıkları
2001’de Asya kaplan sivrisinekleri Maryland, New Jersey ve Pennsylvania’da test edildi ve çoğunun Batı Nil virüsü, EEE (Doğu at ensefaliti) ve kalp kurdu hastalığı taşıdığı belirlendi. Bu virüslerin her biri gribe benzer semptomlarla başlar. Ateşle başlar, sonra vücut ağrılarına girer ve uygun şekilde tedavi edilmezse sıklıkla şiddetli semptomlara dönüşür.

Asya kaplan sivrisineği ayrıca dang humması ve sarı humma taşır. Dang humması ve sarı hummanın belirtileri mide bulantısı, kusma, kızarıklık, ağrılar ve ağrıdır (göz, kas, eklem ve ağrı). Dang humması söz konusu olduğunda, 20 kişiden 1’inde 2-7 gün süren şiddetli dang hastalığı semptomları olacaktır. Teşhis konulduktan sonra çoğu kişi uygun tedavi ile bir hafta sonra iyileşir.

Asya kaplan sivrisineğinin sarı humma virüsü, dang humması, Chikungunya ateşi ve Usutu virüsü gibi patojen ve virüsleri taşıdığı bilinmektedir. Ayrıca sineğin Zika virüsünün bulaşmasında rolünü destekleyen bazı kanıtlar var.

Asya kaplan sivrisineği, 2005-2006 yıllarında Fransız Adası La Réunion’daki Chikungunya salgınından sorumluydu. Eylül 2006 itibariyle, tahmini 266.000 kişiye virüs bulaştı ve adada 248 ölüm meydana geldi. Asya kaplan sivrisineği aynı zamanda Avrupa kıtasındaki ilk ve tek Chikungunya salgınında virüsün bulaştırıcısıydı. Bu salgın 2007 yazında İtalya’nın Ravenna eyaletinde meydana geldi ve 200’den fazla kişiyi etkiledi. Anlaşılan, Chikungunya virüsünün mutasyona uğramış suşları, Asya kaplan sivrisineği aracılığıyla doğrudan aktarılıyor.

Deneysel kanıtlara ve olasılık tahminlerine dayanarak, HIV’in böcekler tarafından mekanik veya biyolojik olarak bulaşma olasılığı neredeyse hiç yoktur.

Asya Kaplanı Sivrisinek Yetişme Yerleri
Dişi sivrisinekler yumurtalarının beslenmesi için proteinlere ve amino asitlere ihtiyaç duyar. Asya kaplan sivrisinekleri, diğer sivrisineklerle aynı yaşam döngüsüne sahiptir, bu nedenle sakin durgun suya ihtiyacı vardır. Kuş banyoları, göletler ve su birikintileri, Asya kaplanı sivrisinek yumurtalarını barındırır. Bu sivrisineklerin üreme alanlarından en fazla yarım mil uzakta uçtuğu biliniyor. Bu sivrisinekler, her yıl haziran ayından eylül ayına kadar tam etkide bulunur ve gün doğumunda ve gün batımından hemen önce vücudun alt kısmını ısırır. Yani, bu böceklerden tüm gün korunmaya ihtiyacınız olacak.

Önleme
Bir sivrisinek ısırığına yakalanmamak için, türüne bakılmaksızın, böcek kovucu yararlıdır. Bununla birlikte, diğer uygulamalar sivrisineklerin önlenmesinde daha da etkili olabilir: İstenmeyen üremeyi kontrol etmek, duran sudan kurtulmak, avludaki çöpler, tıkanmış oluklar ve su tutabilen herhangi bir şey. Dikkate alınması gereken bir diğer önlenebilir önlem, Asya kaplan sivrisineklerinin üreme alanlarını yönetmek için komşunuzla birlikte çalışmaktır.

Bu türlerin yayılmasını ve yerleşmesini önlemek için etkili izleme veya sürveyans şarttır. Limanların, ithal tesislerin bulunduğu ambarların ve lastik stoklarının izlenmesinin yanı sıra karayolları ve tren istasyonlarındaki dinlenme alanları uygun yöntemlerle izlenmelidir.

Asya kaplan sivrisineklerinin kontrolü, insanların ısırıldıkları yerlerden asla uzak olmayan, yumurtalarını bıraktıkları yerlerin yok edilmesiyle başlar, çünkü bunlar zayıf uçarlar ve sadece yaklaşık 180 m (650 ft) ömür boyu uçuş yarıçapı ile. Üç günden fazla süren su birikintileri, sarkan veya tıkanmış çatı olukları, su tutan eski lastikler, çöp ve diğer olası kaplar veya durgun su havuzları boşaltılmalı veya kaldırılmalıdır. Kuş banyoları, kanalizasyon girişleri ve durgun su tutan drenaj sistemleri, çiçek saksıları, ayakta duran çiçek vazoları, budaklar ve su toplayabilen diğer yarıklar, sivrisineklerin yumurtalarını yumurtlamalarını önlemek için kum veya ince çakılla doldurulmalıdır.

Havuzlarda, su toplama havzalarında, vb. Drene edilemeyen veya boşaltılamayan herhangi bir durgun su, genellikle halka şeklindeki “sivrisinek bataklıklarına” dönüştürülen uygun şekilde etiketlenmiş böcek öldürücüler veya Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) ile periyodik olarak arıtılabilir. Bti, sivrisineklerin ve bazı diğer dipteranların larvalarını öldürmede etkili olan ve diğer organizmalar üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmayan toksinler üretir. Bti müstahzarları çiftlik, bahçe ve havuz tedarikçilerinde kolaylıkla bulunur.

Akan su bir üreme noktası olmayacaktır, çünkü balıklar sivrisinek larvalarını yer. Yusufçuklar aynı zamanda kontrolü dayatmak için mükemmel bir yöntemdir. Yusufçuk larvaları sudaki sivrisinek larvalarını yer ve yetişkinler uçarken yetişkin sivrisinekleri yakalar.

Asya kaplan sivrisinekleri bir kaplan gibi çizgilere sahip olabilir, ancak bize inanın, bu, bahçenizde yaşamak şöyle dursun, safaride bile görmek istemeyeceğiniz bir şey.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
asya, hastalıklar, kaplanı, neden, olduğu, sivrisineğinin, yetişmesi, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 07:58.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.