Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Balinagillerin Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Ağustos 2024, 17:17   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Balık Balinagillerin Özellikleri Nelerdir?

Balinagillerin Özellikleri Nelerdir?



Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Eteneliler alt sınıfının bir takımıdır. Çok derinlere dalabilen balina açık denizlerde yaşar. Kara etçiliğinden deniz memelisine dönüştüğü çağlardan bugüne kıllarını tüm olarak, üyelerini ise en küçük kemik artığına kadar yitirdi. Ön üyeleri yüzgeç biçimini, kuyruğu dev bir kürek biçimini aldı. Gövdesi giderek torpido biçimine dönüştü. İskeletleri sağlamlığını yitirdi. Kaburgalarının birçoğu göğüs kemiğiyle birleşti. Bu nedenle ciğerler çok genişledi, köprücük kemiği kayboldu. Kolunun üst ve alt kesimiyle eller yalnızca omuz ekleminde hareket eden tek bir yüzgeç biçimine dönüştü. Bazı balinalarda bir de sırt yüzgeci ortaya çıktı. Bu yönleriyle de balığa benzerler.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Atardamarın omuriliğin içinde gizlenmiş olması nedeniyle güçlü busu basıncından kan beyine iletilemez. Deri yağla kaplıdır. Yağ tabakasının kalınlığı yaklaşık 35 cm’dir. Bu yağ tabakası organizmaya gerekli 36°C’lik vücut sıcaklığım sağlar ve güçlü su basıncına karşı siper görevini yapar. Soluk borusu gırtlağa açılmayıp, tersine burun boşluğunun arka bölümüne doğru baca biçiminde uzanır. Böylece balinalar burunlarıyla soluk alamazlar ve güvenli bir biçimde soluk borusuna bir damla su bile kaçmaksızın suyun altında ağızlarını açabilirler. Burun delikleri amaca uygun olarak başın ucundadır. Kapanmış uzun delikler biçiminde daralarak dişli balinada tek bir soluk deliği olarak birleşir. Ayrıca burun boşlukları, balina soluk alıp verdiğinde tepe biçimindeki başı su yüzüne çıkarmaya gerek kalmayacak biçimde yükselir. Kulak kepçeleri hemen hemen yok olmuştur. Çok küçük olan kulak deliklerini, kulakların yok olmasından sonra geride kalan su geçirmez kapaklar kapar. Yine de kulak tümüyle işlevini yapar. Balina sağır ve dilsiz değildir.

Olağanüstü küçüklükte olan gözleri, ağız kenarlarına kadar kaymış olup doğrudan kulakların önünde durur. Göz mercekleri su basıncına karşı durabilmesi için koni biçimini almış olup göz kasları çok fazla kalınlaşmıştır. Saydam tabakanın ince bölümü su basıncının ölçülmesinde önemli rol oynar, çok fazla derinlerde algıları beyine iletir. Dişler de önemli değişikliklere uğramıştır. Bazı etçil türdeki dişli balinalarda dişler bir dişten en az üç diş oluşacak biçiminde 100, 150, 200 ve 250 dişle donanmıştır. Buna karşın deniz gergedanında dişler üst çenede yalnızca köşelerde iki diş kalacak kadar azalmıştır. Çok uzun savunma dişleri haline gelen bu dişlerden biri de daha sonra daha düzgün bir biçim almışsa da dev dişsiz balinalarda embriyoda oluşan dişlerin yerini nasırlaşmış damaklar alır.

Uzunlukları 40 cm ile 4 m arasında değişen bu damaklar yalnızca beslenme süzgeci olarak görev yaparlar. Çünkü dişsiz balinalar kibrit çöpünden büyük olmayan deniz hayvanlarıyla beslenirler. Tüm gövdesinin üçte birini kaplayan dev ağızlarıyla küçük hayvanları suyla birlikte yutarak dilleriyle damaklara doğru iterler. Sonra aldıkları suyu diş saçaklarındaki süzgeçten dışarıya püskürtürler. Suyla birlikte gelmiş olan küçük hayvanlar püsküllerde asılı kalır ve dil aracılığıyla gırtlağa itilir.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
balinagiller, balinagillerin, hakkında, nelerdir, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 05:59.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.