Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Atların Özellikleri Nelerdir? Atlar Hakkında Bilgiler

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Ekim 2022, 10:34   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Atların Özellikleri Nelerdir? Atlar Hakkında Bilgiler

Atların Özellikleri Nelerdir? Atlar Hakkında Bilgiler



Atların Özellikleri Nelerdir? Atlar Hakkında Bilgiler

At, (Lat. Equus caballua); Toynaklıların Tekparmaklılar alttakımından; binme, yük çekme ve taşımada kullanılan hayvandır. Kestanecikli dört ayağı ve güçlü toprakları olan hayvanın kulakları küçük, donu çizgisiz, yelesi gürdür. Üç yaşına kadar olan at yavrusuna tay, her yaştaki erkek ve dişisine at, burulmamış erkeğine aygır, burulmuş erkeğine iğdiş, damızlık dişisine kısrak denir. Gebelik süresi 11-13 ay olan atın yaşı, dişlerinden, özellikle azı dişlerinin aşınmasından anlaşılır. Atlar vücut yapılarına, çabuk ve uzun koşma yeteneklerine, yük taşıma güçlerine göre; sıcakkanlı atlar ya da binek atları, soğukkanlı atlar ya da koşum atları diye iki gruba ayrılırlar. Binek atları; küçük ve narindir, çok hızlı ve sürekli koşabilirler; en ünlüleri, Arap atları ve İngiliz atlarıdır. Koşum atları; iri ve güçlüdür, hareketleri oldukça ağırdır. Teknoloji alanındaki gelişmeler atın koşum hayvanı olarak kullanım değerini azaltmıştır.

Evcil atın yaban soyu bilinmemekle birlikte; atalarının Kuzey Amerika’dan geldikleri bilinmektedir. Tavşan ya da köpek büyüklüğünde olan bu ilk atların soyları tükenmiştir. Atların Asya ve Avrupa’ya ikinci gelişleri 10 milyon yıl öncedir. Bunlar üçüncü ayak tırnakları üzerinde hareket etmekteydiler. Bu hayvanlar, Avrasya bölgeleri koşullarına dayanabildiler ve gelişmelerini sürdürdüler. Kıtalararası bağlantıların kurulmasıyla Güney Amerika’da da soyları tükendi. Kristof Kolomb Kuzey Amerika’da at bulunmadığını fark etti. Bunun sonucu olarak İspanyolların getirdiği az sayıdaki atlar, yerlilerin korkuya kapılmalarına neden oldu. Bu atlar, Amerika’da yarı özgür yaşayan ve mustang adı verilen sürülerin soylarını oluşturdu.

Kuzey Amerika yaban atlarının doğrudan akrabaları, Avrasya yaban atlarıdır. Bu atlar alt türleriyle birlikte Moğolistan’dan Batı Avrupa’ya kadar uzanan bölgelerdeki bozkır ve ormanlarda yaşayan gerçek kişneyen atlardı. Yaklaşık zebra büyüklüğünde, ön ve arka bacakları at nişanlı, geniş ön toynaklı; uzun tüylü kuyruğu, gri ve koyu kahverengi derili, yele ve kuyrukları siyah olan yaban atlarından, yaşamlarını sürdürmeyi başaran üç alt türü Avrupa yaban atı, Moğolistan yaban atı ve Exmoorpohy.

İÖ 4000 ve 3500’lerde Orta Asya kavimleri atı evcilleştirmişse de Sümerler, Babiller, İsrailliler ve Mısırlılar evcil atı bilmiyorlardı. Evcil at ancak İÖ 2. yüzyılda Hint-Avrupa dövüşken topluluklarının ortaya çıkmasıyla tanındı. Zamanla koşum, binek ve savaş atı olarak kullanılmaya başlandı. Dünyanın ilk atlı toplulukları ise İskitler ve Kimmerlerdir. Bu arada Akdeniz Bölgesi toplulukları da attan yararlanmaya başladılar. O döneme kadar binek hayvanı olarak eşek ve deveyi bilen bu topluluklar Arap atlarının ataları olan at tipini yetiştirdiler. Bugünkü atların atalarının Moğol ve Avrupa yaban atı olduğu kabul edilir. Ağır, güçlü ve kemikli Przewalski atları soğukkanlı ırkların; hafif, atak Tarpan’ın ise, sıcakkanlı atların atası oldukları sanılır. Bir başka araştırmada ise 5 yabanıl türden söz edilir. Kuzey Avrupa dağ atları, Avrupa orman atı, Tarpanlar, İran dağ atları ve Moğol yaban atı. Bugünkü at ırkları cıdağının yüksekliklerine göre ayrılırlar.

Bunlar: Cüce atlar, cıdağının yüksekliği 119 cm olan Mançurya, Togo, İsland atları, Küçük atlar, cıdağının yüksekliği 120-134 cm olan Arnavut dağ atı, Madagaskar, Moğol, Japon atları. Orta boy atlar; cıdağının yüksekliği 139-149 cm olan Alp katanası, Polonya, Rus Panje atları. Hafif binek ve koşum atı; cıdağının yüksekliği 150-160 cm olan atlar; Arap atları. Berberi, Rus Ovlon, Fransız Limousin, İngiliz Yorkshire, Macar Junker, İran, Beserabya, Suriye, Kalmuck ve Avustralya atları. Güçlü binek koşum atları; cıdağının yüksekliği 160-180 cm ve 500-1.000 kg ağırlıktaki Ren ve Belçika soğukkanlısı, Fransız Percheron, İngiliz Shire atları yine bu gruba giren Frizya, Arden ve İngiliz Suffolk atları.

Atgiller, (Lat. Eguidae): Tekparmaklıların çok türü bulunan familyasıdır. İnce yapılı, çevik, bedenleri kıllarla kaplı, bacakları uzundur. Çok gelişmiş ve kalın bir tırnak (toynak) olan orta parmakları üzerinde yürürler. Öteki parmakları küçülüp kaybolmuştur. Otla beslendiklerinden kesici dişleri uzun, öğütücü azı dişleri geniş yüzeylidir; parçalayıcı köpek dişleri yoktur ve geviş getirmezler. Eosen döneminden beri yaşarlar. İlk ataları Avrupa ve Amerika’da bulunuyorken, sonra Avrupa’ dakiler kayboldu ve yalnız Amerika’ dakiler kaldı. Amerika’dan Asya ve Avrupa’ya geçip bugünkü Eguus cinsini türetti. Günümüzde yaşayan üyeleri at, eşek, yabaneşeği, tarpan ve kulan ile zebradır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
atlar, atların, bilgiler, hakkında, nelerdir, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:34.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.