Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Omurgalılar Hakkında Bilgi - Ormagalıların Genel Özellikleri

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Ekim 2022, 11:50   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Omurgalılar Hakkında Bilgi - Ormagalıların Genel Özellikleri

Omurgalılar Hakkında Bilgi - Ormagalıların Genel Özellikleri



Omurgalılar Hakkında Bilgi - Ormagalıların Genel Özellikleri

Omurgalılar; (Lat. Vertebrata). İkincilağızlı hayvanlardan Kordalılar alt filumunun bir dalıdır. Omurgası olan hayvanları içine alan geniş bir gruptur. Hayvanlar dünyası eskiden omurgalılar ve omurgasızlar olmak üzere iki ana bölüme ayrılmıştı. Eski sınıflamaya göre omurgalı hayvanların dışında kalan hayvanlar omurgasızlara girerdi. Modern sınıflamada artık omurgasızlar terimi kullanılmamaktadır. Omurgalılar şubesine giren hayvanların vücutlarının temelini omurga oluşturduğundan şube bu adı taşır. Omurgalı hayvanların vücutları uzun, başlan öndedir. Suda yaşayanlar solungaçlarla, karada yaşayanlar akciğerlerle solunum yaparlar. Çok gelişmiş olan bu hayvanlar, yaşadıkları iklim bölgesine göre yüzgeç, kanat ya da ayak biçiminde hareket organlarına sahiptirler. Dış görünümleri bakışımlıdır. Vücutlarının ortasından bir çizgi geçirilirse her iki yanlarının aynı olduğu görülür. İç organları, sinir sistemleri ise ya sağda ya da solda bulunur. İskeletleri ya sert ve sağlam kemiklerden ya da kıkırdaklardan eklemler aracılığıyla oluşmuştur. İskeletin üstünü bir kas tabakası örter. Bu koruyucu yapının içinde de iç organlar yer alır.

Omurgalı hayvanlar genellikle dört ayaklıdır. Ancak iklim koşullarına göre bu ayaklar, suda yaşayanlarda yüzgeç, kuşlarda uçmak eylemini gerçekleştirmek için kanat haline gelmiştir. Omurgalılar içinde hem denizde hem karada hem de havada yaşayanları vardır. Çoğalmaları çok ender olarak bazı türlerin dışında, erkekle dişinin birleşmesiyle gerçekleşir. Memeliler doğurarak, öteki tüm omurgalılar ise yumurtlayarak çoğalırlar. İskeletleri baş, gövde ve üyelerden oluşur. Baş, kafatası ile içindeki beyin olan bir bölümdür. Kafatasının yüz kesiminde duyu organları olan gözler, kulaklar ve burun bulunur. Bu duyu organlarım ağız ve içindeki bir başka duyu organı olan dil yer alır. Başta bulunan bu organlar bazı omurgalılarda değişik biçimlerde olsa da kesinlikle vardır. Gövde bölümünde omurga ve kaburgalar bulunur. Yuvarlak ağızlılar ve kıkırdaklı balıklarda omurga her zaman kıkırdak kalmış, ötekilerde ise kemikleşmişir. Balıklarda omurga gövde ve kuyruk, öteki hayvanlarda ise boyun, göğüs, bel, sağrı ve kuyruk bölümlerinden oluşur. Türe göre kaburga sayısı değişmekle birlikte iç organları koruyan bir kafes görevi görür. Kaburgalar önde göğüs kemiğine bağlanır. Tüm omurgalılarda iki çift üye vardır. Balıklarda bu üyeler karın ve göğüs yüzgeçlerinden oluşurken, kuşlarda ön üyeler biçim değiştirerek kanata dönüşmüştür. Arka üyeler ise yürümeyi sağlayan ayaklardır. Sürüngenlerde ise üyeler yoktur, hareketi çok sayıda olan omurlar gerçekleştirir. Öteki omurgalılarda ise kol ve bacaklardan oluşan dört üye vardır. Bu hayvanların ayaklarındaki parmak sayısı ve biçimi değişiktir. Bazılarının ayakları toynaklı, bazılarının ise pençelidir. Düz tabanlı olanlar tabanlarına ya da parmaklarına, bazıları da tek tırnaktan oluşan ayaklarına basarak yürürler. Omurgalıların çoğunun derisi tüy ve kıllarla, balık ve sürüngenlerin pullarla kaplıdır. İskelete kaslar destek olur. Kasılarak ve gerilerek hareketi sağlarlar. Gövdeyi deri sarar, vücudu dış etkilerden koruduğu gibi, ısı ve su kaybını önler. Bazılarında ise solunuma yardımcı olur. Türlere göre deri, tüy, kıl ve pullarla kaplıdır. Omurgalılarda sinir sistemi, merkezi ve otonom sinir sistemlerinden oluşur. Dolaşım sistemleri ise kapalıdır. Kalp yapıları türlere göre değişiklik gösterir. Dolaşım sisteminin yaşamsal maddesi kandır. Solunum sistemleri de türlere göre değişir. Suda yaşayanlar solungaçlarla solunum yaparlarken ötekileri akciğerleri kullanırlar. Sindirim sistemleri ise genellikle aynıdır. Sistemin başlangıcım ağız ve dişler oluşturur. Daha sonra yutak, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve dışkılık yer alır. Sindirim sistemleri iklimsel etkenlere bağlı olarak değişiklikler gösterir. Et ya da otla beslenenlere göre biçim değişiklikleri gözlenir. Boşaltım sistemleri, biçim değişikliği göstermekle birlikte genelde böbreklerle yapılır.

Omurgalı hayvanların dünyada ilk kez ne zaman ortaya çıktıkları kesin olarak bilinmemektedir. Bulunan ilk omurgalı fosili günümüzden 500 milyon yıl önce yaşamış olan bir balık fosilidir. 420 milyon yıl önce Silurien Çağ’da çeneleri zırhlı balıklar ortaya çıktı. Omurgalılar 100 milyon yıl kadar yalnız denizlerde yaşadıktan sonra günümüzden 250 milyon yıl kadar önce karaya çıktılar. Evrim zinciri içinde denizde, karada ve havada yaşayan türler, ortaya çıktı. Omurgalıların atası tam olarak saptanamamakla birlikte, bu hayvanlar zaman içinde hayvanlar dünyasının üstün dalım oluşturmuşlardır. Altı sınıfa ayrılırlar: Amfibyumlar, Balıklar, Kuşlar, Memeliler, Sürüngenler, Yuvarlakağızlılar.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgi, genel, hakkında, omurgalılar, ormagalıların, Özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 09:19.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.