Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Kasım 2022, 09:40   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Balık Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Balıklar Kaç Yıl Yaşar?



Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Bir hayvanın yaşam süresi, fiziksel boyut, kalp verimliliği, metabolizma, üreme olgunluğu yaşı ve üreme canlılığının uzunluğu gibi bir dizi genetik faktörden etkilenir. Bir hayvanın ömrünün belirlenmesinde hastalık, yırtıcılık, kuraklık ve açlık gibi çevresel faktörler de rol oynar. Balığımızın ne kadar yaşayacağını sorduğumuzda, balığın genetik olarak yaşama ne kadar uygun olduğunu düşünmemiz ve ardından çevresel riskleri değerlendirmemiz gerekiyor. Bireysel balıklar için yaşam beklentisini belirlemek daha çok bir tahmin oyunu olabilirken, bazı geniş belirlemeler vermek için boyut, üreme ve çevre ile ilgili bazı göstergeleri kullanabiliriz.

Balıkların ne kadar yaşadığını belirleyen boyut göstergeleri
Fizikçi Dr. Geoffrey West, büyüklük ve hücre verimliliği arasında bir ilişki kurmuş ve farklı büyüklükteki şehirlerin enerji ihtiyaçlarını belirlemek için kullandığı yöntemleri canlı organizmaların enerji kullanım şekline uygulamıştır. West, organizma hücrelerini eşit bir oyun alanına koyar ve sonra ihtiyaçlarını fiziksel boyutlarıyla ilgili bir faktörle ölçeklendirir. West, bir fare ve bir filin kendi yaşamları boyunca aynı sayıda kalp atışına sahip olmaları durumunda, yaşam beklentilerindeki farkın metabolizma hızları tarafından belirleneceğini açıklıyor. Fil, daha yavaş metabolizma nedeniyle daha verimli ve daha uzun bir yaşam sürer.

Bu iddiayı alıp tropikal balıklara da uygulayabiliriz. Leopar vatoz balığı, astronot balığı ve makrakanta gibi daha büyük balıkların, beta balığı veya killifish gibi küçük balıklardan daha uzun bir yaşam beklentisi olduğu doğrudur. Bu büyük balıklar akvaryumdaki fillerdir.

Balıkların ne kadar yaşadığını belirleyen üreme göstergeleri
Genleri bir sonraki nesle aktarmak, doğanın nihai hedefidir. Balıkların üremenin gerçekleşmesini sağlamak için her türlü stratejisi vardır ve bu stratejiler yaşam süresiyle yakından bağlantılıdır. Örneğin, Atlantik somonu hayata tatlı suda başlar ve sonunda yaklaşık beş yıl boyunca büyümek ve olgunlaşmak için açık okyanusa doğru yüzer. Somonlar, yumurtlamak için doğdukları bölgeye uzun ve tehlikeli bir yolculuk yaparlar ve genellikle birkaç gün içinde ölürler. Bu yumurtlayan balıklar, canlı doğuran balıklardan daha uzun yaşama eğilimindedir.

Tetralar, balta balıkları ve guramiler gibi akvaryum balıklarının hepsi yumurtlar ve yaklaşık beş yıllık bir ömre ulaşabilirler. Yayın balığı, gümüşdolar ve akvaryum balığı gibi diğer yumurtadan çıkan balıklar, ev akvaryumlarında 10 yıl veya daha uzun süre yaşayabilmiştir. Lepistes, molly ve platy gibi doğuran balıklar, topluluk akvaryumunda yaygındır ve esaret altında kolayca ürerler. Bu balıklar nispeten daha kısa bir ömür yaşar.

Balıkların ne kadar yaşadığını belirleyen çevresel göstergeler
Balıklar akvaryumlarımıza önceden belirlenmiş bir raf ömrü ile gelirken, su kalitesi, tank arkadaşları, hastalığa yatkınlık ve barınma engelleri gibi faktörlere bağlı olarak bu süre kısaltılabilir veya uzatılabilir. Balığınıza dolu dolu bir yaşam sürme konusunda en iyi şansı vermek için şu önerileri izleyin:
  • Bir programa bağlı kalın. Çoğu hayvan gibi balıklar da, dünyaları oldukça tahmin edilebilir bir zaman çizelgesine göre hareket ettiğinde en iyi performansı gösterir. Yem verme, saatlerce ışık ve su değişimi gibi konularda tutarlı bir program sergileyerek balığınızı strese sokmaktan kaçının.
  • Başkalarıyla uyumlu olması gereken balıklar bile zorbaya dönüşebilir. Zorbalık balıklar arasında yaygın bir sorundur. Balıklar, bölgelerinin tehdit altında olduğunu hissederlerse veya yuvalama alanlarını savunuyorlarsa zorba olabilirler. Zorbalığı önlemek için akvaryumunuzda çok fazla alan ve saklanma alanı sağlayın. Zorbalığa uğrayan ve saklanamayan bir balık strese girecek ve hastalığa yatkın hale gelecektir.
  • Bir kontrol listesi tutun ve akvaryumunuzda pH seviyesi, sıcaklık ve amonyak gibi faktörleri izleyin. Kapalı bir sistemde, bir şey kontrol edilmezse balıklarınızın hayatı tehlikeye girebilir.
  • Balıkların tepede nefes nefese kalıyor, fırlama davranışı sergiliyor, kayaları kaşıyor veya soluk ya da koyu renkli görünüyorsa dikkat edin. Bu davranışlar bir hastalık belirtisi olabilir ve daha fazla araştırmayı gerektirebilir. Beyaz lekeler veya pamuklu bir örtü gibi cilt rahatsızlıkları, tedavi edilmesi gereken bulaşıcı bir cilt hastalığının belirtisi olabilir.
Balık sahipleri nadiren balıklarının doğum gününü bildiğinden, balığın ömrünü takip etmek biraz zor olabilir. Yaygın tropikal balıkların çoğu ortalama üç ila beş yıl yaşarken, akvaryum balığı potansiyel olarak 20 yıla kadar yaşayanlar arasındadır. Japon balıklarının kuzeni olan Koi balıkları 40 yıla kadar yaşayabilir. Balıklar sizin için bir hobiden fazlasıysa ve daha uzun yaşamalarını istiyorsanız, yayın balığı, çiklitgiller ve pacu gibi daha büyük balık türlerine bakmak isteyebilirsiniz.

Japon balığı kaç yıl yaşar?
Akvaryumda bakılan balıklar denince hemen akla gelen Japon balıkları, Yaklaşık 5 ila 10 yıl yaşarlar. Ancak az önce de anlattığımız gibi iyi bir bakım yaşam süresini etkilemektedir. Yani iyi bakılan bir Japon balığı 10 yıl yaşayabilirken, kötü bakılan bir Japon balığı 5 yıl veya daha kısa bir ömre sahip olabilir.

Köpek balıkları kaç yıl yaşar?
Köpek balıklarının tahmini yaşam süreleri 20-30 yıl arasındadır. Günümüzde dünyada 300’den fazla köpek balığı türü yaşamaktadır. Bir araştırmaya göre, çok büyük bir köpek balığı türü olan erkek balina köpekbalıkları 130 yıl yaşayabilmektedir.

Süs balıkları kaç yıl yaşar?
Süs balıklarının ömrü, türüne göre 3-4 ay ile 5-10 yıl arasında değişebilmektedir. Süs balıklarının ömrünü etkileyen en önemli şey ne kadar iyi bakıldığıdır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
balıklar, kaç, yaşar, yıl


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 02:33.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.