
Yüksek Mahkemeler şunlardır; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemeleri ve Sayıştay’dır.
Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve TBMM içtüzüğünün Anayasa’ya konu ve biçim yönünde uyup uymadığını kontrol eder. Anayasa değişikliklerini de yalnızca konu yönünden inceler ve kontrol eder. Bunlara ek olarak da Yüce Divan görevi sayesinde lüzum gördüğünde Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini ve Yüksek Yargı organları üyelerini de yargılamakla yükümlüdür.
Yargıtay
Adliye Mahkemeleri tarafından çıkmış bir kanunun başka bir adli yargı kurumuna vermediği karar ve hükümlerin son kontrol yeridir. Kanunla belirtilen bazı davalarla ise ilk ve son derece mahkemesi adı altında ilgilenir.
Danıştay
İdari mahkemeler tarafından çıkan kanunun başka bir idari yargı kurumuna vermediği karar ve hükümlerin son kontrol etme kurumudur. Kanunda açıkça belirtilen bazı davalarla da ilk ve son derece mahkemesi ilgilenir.
Askeri Yargıtay
Askeri Mahkemelerde alınmış karar ve hükümlerin son kontrol kurumudur. Yine, asker kişilerin kanunla belirtilen bazı davalarla ilk ve son derece mahkemesi kapsamında ilgilenir.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
Askeri nitelikte olmayan makamlar tarafından çıkmış olsa dahi, asker kişileri konu alan ve askeri hizmet kapsamında idari işlem ve eylemlerden meydana gelen uyuşmazlıkların yargı kontrolünü gerçekleştiren ilk ve son derece mahkemesine denir. Fakat askerlik göreviyle ilişkili uyuşmazlıklarda yükümlünün asker olması gerekmez.
Uyuşmazlık Mahkemesi
Adli, idari ve askeri yargı kurumları içerisinde görev ve hükümden dolayı oluşan uyuşmazlıkları kesin bir biçimde giderecek merciidir.
Sayıştay
Genel ve katma bütçeli kurumlara dair gelir ve giderleri ile malları TBMM’yi temsilen kontrol etmek, yükümlülerin hesap ve işlemleri hakkında kesin bir karar varmak ve kanunla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama gibi görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.