Zeze |
31 Ağustos 2023 17:04 |
Borçlunun Borçtan Kurtulması | Borçlar Hukuku
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
BORÇLUNUN BORÇTAN KURTULMASI
1. Borcun konuşu ”şey” ise tevdi/teslim yolu ile borç sona erer.- Borcun konusu bir şey ise hasar ve giderleri alacaklıya ait şekilde tevdi ile borcundan kurtulabilir.Tevdi borcun konusu olan şeyin alacaklıdan başkasına teslimidir.Borçlu tevdi için zorunlu değildir.Tevdi ancak taşınabilir veya teslimi mümkün ürünler için geçerli olur.Gayrimenkuller için ise anahtar teslimi dışında tevdi mümkün değildir.
- Tevdi hakimin belirlediği ifa yerinde olmalıdır. Tevdi edilecek şey eşya ise hakime başvurmadan, ticari bir mal ise ifa yerindeki resmi-özel ardiyeye verilebilir.
- Borçlu ile mal tevdi edilen kişi arasında vedia ilişkisi oluşur. Vedia ilişkisi, alacaklının istediği zaman tevdi edilen şeyi istemesine olanak tanıyacak şekilde kurulmalıdır.. Aksi takdirde tevdi ile borçlu borcundan kurtulmaz.
- Borçlu iyiniyet kuralları gereği malı tevdi ettiğini alacaklıya bildirmelidir.
- Tevdi borçluyu borcundan kurtarır.Borç,alacak ve borca bağlı yan haklarda sona erer.
- Alacaklı tevdi edilen malı kabul etmiş veya tevdi bir rehnin sona ermesi sonucunu doğurmadıkça borçlu tevdi edilen şeyi geri alabilir. Geri alma hakkı borçlu yönünden cayma niteliğindedir.
2.Borcun konusu tevdi edilemiyor,bozulacak bir mal ise veya bakım ve saklanma yükümlülüğü varsa borçlu alacaklıya ihtarda bulunup hakim onayıyla açık arttırma ile sayıp bedelini tevdi edebilir.- Malın satılabilmesi için borçlu alacaklıya ihtarda bulunup ifayı kabul etmesi için süre vermelidir.
- Satış işlemi ancak hakim izni ile olur. Satış yerini hakim belirler.Açık arttırma ile satılır ve satış tarihi ve yeri alacaklıya bildirilir.
- Malın piyasa fiyatı belli ise değeri azsa direk ihtara gerek olmaksızın satış yapılabilir.
- Malın satılmasıyla borçlu borcundan kurtulmaz, satış bedeli malın yerini alır.
- Borcun konusu ”şey” değilse borçluya sözleşmeden dönme hakkı tanınmıştır. Borçlu mütemerrit durumdaki alacaklıya karşı ifa için süre tanınmasını hakimden isteyebilir. Bu sürede de alacaklı ifayı kabul etmezse borçlu sözleşmeden dönebilir.
3.Borçluya sağlanan diğer yararlar:- Temerrütten sonra borcun konusu şey üzerinde sağlanan saklama ve bakım sorumluluğu borçlu için daha az karşılık bulur.
- Mütemerrit alacaklı ifa isteğinde bulunan borçluya karşı ödemezlik defini ileri süremez.
- Temerrüt ile borçlu mütemerrit durumdan kurtulur ve geçmiş günler faizi işlemez.
- Mütemerrit alacaklı ifa isteğinde bulunduğunda borçluya vekaleti olmadan başkası hesabına tasarruf hükümlerine göre borcun muhafazası için yaptığı giderleri ödemekle yükümlüdür.
|