Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Hukuk


Borçlunun Borçtan Kurtulması | Borçlar Hukuku


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 31 Ağustos 2023, 18:04   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Borçlunun Borçtan Kurtulması | Borçlar Hukuku

Borçlunun Borçtan Kurtulması | Borçlar Hukuku



BORÇLUNUN BORÇTAN KURTULMASI

1. Borcun konuşu ”şey” ise tevdi/teslim yolu ile borç sona erer.
  • Borcun konusu bir şey ise hasar ve giderleri alacaklıya ait şekilde tevdi ile borcundan kurtulabilir.Tevdi borcun konusu olan şeyin alacaklıdan başkasına teslimidir.Borçlu tevdi için zorunlu değildir.Tevdi ancak taşınabilir veya teslimi mümkün ürünler için geçerli olur.Gayrimenkuller için ise anahtar teslimi dışında tevdi mümkün değildir.
  • Tevdi hakimin belirlediği ifa yerinde olmalıdır. Tevdi edilecek şey eşya ise hakime başvurmadan, ticari bir mal ise ifa yerindeki resmi-özel ardiyeye verilebilir.
  • Borçlu ile mal tevdi edilen kişi arasında vedia ilişkisi oluşur. Vedia ilişkisi, alacaklının istediği zaman tevdi edilen şeyi istemesine olanak tanıyacak şekilde kurulmalıdır.. Aksi takdirde tevdi ile borçlu borcundan kurtulmaz.
  • Borçlu iyiniyet kuralları gereği malı tevdi ettiğini alacaklıya bildirmelidir.
  • Tevdi borçluyu borcundan kurtarır.Borç,alacak ve borca bağlı yan haklarda sona erer.
  • Alacaklı tevdi edilen malı kabul etmiş veya tevdi bir rehnin sona ermesi sonucunu doğurmadıkça borçlu tevdi edilen şeyi geri alabilir. Geri alma hakkı borçlu yönünden cayma niteliğindedir.
2.Borcun konusu tevdi edilemiyor,bozulacak bir mal ise veya bakım ve saklanma yükümlülüğü varsa borçlu alacaklıya ihtarda bulunup hakim onayıyla açık arttırma ile sayıp bedelini tevdi edebilir.
  • Malın satılabilmesi için borçlu alacaklıya ihtarda bulunup ifayı kabul etmesi için süre vermelidir.
  • Satış işlemi ancak hakim izni ile olur. Satış yerini hakim belirler.Açık arttırma ile satılır ve satış tarihi ve yeri alacaklıya bildirilir.
  • Malın piyasa fiyatı belli ise değeri azsa direk ihtara gerek olmaksızın satış yapılabilir.
  • Malın satılmasıyla borçlu borcundan kurtulmaz, satış bedeli malın yerini alır.
  • Borcun konusu ”şey” değilse borçluya sözleşmeden dönme hakkı tanınmıştır. Borçlu mütemerrit durumdaki alacaklıya karşı ifa için süre tanınmasını hakimden isteyebilir. Bu sürede de alacaklı ifayı kabul etmezse borçlu sözleşmeden dönebilir.
3.Borçluya sağlanan diğer yararlar:
  • Temerrütten sonra borcun konusu şey üzerinde sağlanan saklama ve bakım sorumluluğu borçlu için daha az karşılık bulur.
  • Mütemerrit alacaklı ifa isteğinde bulunan borçluya karşı ödemezlik defini ileri süremez.
  • Temerrüt ile borçlu mütemerrit durumdan kurtulur ve geçmiş günler faizi işlemez.
  • Mütemerrit alacaklı ifa isteğinde bulunduğunda borçluya vekaleti olmadan başkası hesabına tasarruf hükümlerine göre borcun muhafazası için yaptığı giderleri ödemekle yükümlüdür.


  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
borçlar, borçlunun, borçtan, hukuku, kurtulması


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 21:57.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.