Zeze |
15 Ağustos 2022 16:04 |
İradi Devrin Sonuçları | Borçlar Hukuku
İradi Devrin Sonuçları- Devir ile birlikte devredenin kişiliğine özgü olanlar dışındaki haklar ile alacak hakkına bağlı feri haklar devralana geçer.
- MADDE 189- Alacağın devri ile devredenin kişiliğine özgü olanlar dışındaki öncelik hakları ve bağlı haklar da devralana geçer. Asıl alacakla birlikte işlemiş faizler de devredilmiş sayılır.
- Devreden, alacakla ilgili belgeleri ve alacağın ileri sürülmesi için gerekli bilgileri devralana vermekle yükümlüdür.
- MADDE 190- Devreden, devralana alacak senedi ile elinde bulunan ispatla ilgili diğer belgeleri teslim etmek ve alacağını ileri sürebilmesi için gerekli bilgileri vermekle yükümlüdür.
- Devirden sonra borçlu, edimini yeni alacaklıya yapmalıdır.
- Borçlunun haberdar olduğu devre rağmen, borçlu, eski alacaklıya ifada bulunursa borcundan kurtulmuş olmaz, ikinci kez ödeme yapmak zorunda kalır.
- Devir borçluya bildirilmemişse, borçlu eski alacaklıya ifada bulunursa bu ifa geçerli olur ve borcundan kurtulur.
- MADDE 186– Borçlu, alacağın devredildiği, devreden veya devralan tarafından kendisine bildirilmemişse, önceki alacaklıya; alacak birkaç kez devredilmişse, son devralan yerine önceki devralanlardan birine iyiniyetle ifada bulunarak borcundan kurtulur.
- Alacağın devrinden sonra alacağın kime ait olduğu konusunda çekişme yaşanırsa, borçlu, ifadan kaçınabilir ve alacağın konusunu hakim tarafından belirlenen yere tevdi etmekle borçtan kurtulur.
- MADDE 187/1- Kime ait olduğu çekişmeli bulunan bir alacağın borçlusu, ifadan kaçınabilir ve alacağın konusunu hâkim tarafından belirlenen yere tevdi etmekle borçtan kurtulur.
- Borçlu alacağın çekişmeli olduğunu bildiği halde ifada bulunursa bundan doğacak sonuçlardan da sorumlu olur.
- MADDE 187/2 – Borçlu, alacağın çekişmeli olduğunu bildiği hâlde ifada bulunursa, bundan doğacak sonuçlardan sorumlu olur.
- Mahkemece çekişme çözülmemiş ancak borç muaccel olmuşsa, taraflardan her biri borçluyu ifaya zorlayabilir.
- MADDE 187/3 – Dava konusu olan çekişme mahkemece henüz sonuca bağlanmamış ve borç da muaccel ise, taraflardan her biri borçluyu, edimi tevdi etmeye zorlayabilir.
- Borçlu, devri öğrendiği esnada devredene karşı sahip olduğu savunmaları devralana karşı da ileri sürebilir.
- MADDE 188/1- Borçlu, devri öğrendiği sırada devredene karşı sahip olduğu savunmaları, devralana karşı da ileri sürebilir.
- Borçlu, devreden kişiden alacaklı olmamasına rağmen, devralan kişiden alacaklı ise bu alacağı ile borcu takas edebilir.
- MADDE 188/2 – Borçlu, devri öğrendiği anda muaccel olmayan alacağını, devredilen alacaktan önce veya onunla aynı anda muaccel olması koşuluyla borcu ile takas edebilir.
- Borçlu aşağıdaki iki halde devralana karşı defi veya itiraz ileri süremez:
- Muvazaa : Madde 19/2 – Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunamaz.
- Beyaza İmza : Borçlu, alacağı beyaza imzalı bir senede istinaden devralan iyi niyetli üçüncü kişiye karşı, imzanın üstünün iradesi dışında doldurulduğunu ileri süremez.
|